Tripsteri Savonlinnan Oopperajuhlilla 2022

Pääkuva: Tosca. Ludovic Tézier ja Miina-Liisa Värelä / Savonlinna Opera Festival

Tripsteri maistoi Savonlinnan torilla paikallisia muikkuja ja suuntasi sitten Olavinlinnaan Oopperajuhlille Toscan ensi-iltaan. Kokemus oli juuri niin maaginen kuin arvata saattoi.

Etelä-Savossa, Saimaan rannalla sijaitseva Savonlinna tunnetaan erityisesti Oopperajuhlistaan 1400-luvulla rakennetussa Olavinlinnassa. Tripsteri sai tilaisuuden nähdä italialaisen Giacomo Puccini Toscan ensi-illassa nyt vihdoin, kun Oopperajuhlat pystyttiin vihdoin järjestämään.

Olen viimeksi päässyt Suomessa Oopperajuhlille noin kymmenen vanhana, joten voisi melkein sanoa, että olen odottanut tätä hetkeä koko aikuisikäni. Olen käynyt oopperassa Veronassa, mutta jokin jo lapsena syntynyt palo Olavinlinnaan oopperan äärelle veti minut vuosikymmenten jälkeen vihdoin Savonlinnaan.

Viime vuodet ovat olleet yhtä odottelua monelle muullekin. Vuonna 2019 taiteelliseksi johtajaksi valittu Ville Matvejeff aloitti vuoden 2020 Oopperajuhlien suunnittelun innolla. Sitten kaikki sulkeutui. Nyt, kolmen vuoden jälkeen, hän pääsee vihdoin toteuttamaan Oopperajuhlat, joita moni on odottanut normaaliakin innokkaammin.

Tiukka ei pönötykselle

Olavinlinna
Olavinlinna / Savonlinna Opera Festival

Savonlinnan taiteelliset johtajat ovat vuosien varrella korostaneet, että Oopperajuhlille saa tulla rennoissa vaatteissa ja pönötys on turhaa. Vuosina 2013-2019 taiteellisena johtajana toiminut Jorma Silvasti kertoi jopa inhoavansa sanaa korkeakulttuuri. Hänen mielestään esimerkiksi Mozart teki musiikkia kansalle ja edelleen oopperan pitäisi olla kaikkia varten.

Vetäisen silti päälleni sen arvokkaamman Marimekon Unikkomekon, sillä pääsen sen avulla juhlatunnelmaan ja tuntuu mukavalta näiden vuosien jälkeen hiukan pukeutua ja laittautua. Näen silti Olavinlinnaan siltaa pitkin kävelevän niin lapsia kuin vanhuksia, vaatetuksenaan niin juhlapukuja ja korkokenkiä kuin käytännöllisiä siistejä asuja. Ja mikäs siinä, kaikki voivat tulla Oopperajuhlille omana itsenään.

Draamaa ja suuria tunteita

Oopperan hienous on siinä, että osa arvostaa sitä vanhana taidelajina, osaa kiehtoo erityisesti sen laadukas musiikki ja jollekin maailmankuulujen oopperalaulajien näkeminen lavalla on se juttu. Myös tarinankerronta kiehtoo, sillä ihmisten väliset suhteet ja vaikuttavat draaman kaaret tuntuvat olevan universaaleja kokemuksia joka vuosituhannella.

Sain vinkin paikalliselta, että kesälläkin Olavinlinna voi olla kylmä. Laukkuun on hänen mukaansa hyvä ottaa villasukat ja lämmin shaali, jonka voi vetää hartioille, jos koleus muureista tarttuu. Onneksi aurinko oli ehtinyt kuumentaa kiviseiniä juuri sopivasti, joten en tarvinnut ylimääräistä lämpimää päällepantavaa ollenkaan. Moni kävelee uskaliaasti epätasaisilla kiviteillä korkokengissä, mutta itse valitsin siistit tennarit ja kävely oli oikein sujuvaa. Olavinlinnasta saa ostettua juomia sekä pientä purtavaa. Moni kuitenkin ennakoi ja tilaa väliaikatarjoilut jo ennakkoon ja välttää näin jonot.

Klassikoita tarjolla

© Tosca, Savonlinnan Oopperajuhlat 2022
© Tosca, Savonlinna Opera Festival

Savonlinnan Oopperajuhlat alkoivat 1. heinäkuuta ja ne kestävät kuun loppuun saakka. Tarjolla on herkkua moneen makuun. Verdin Aida on klassikko, joka on esitetty Oopperajuhlilla ensimmäisen kerran vuonna 1986. Huippuohjaaja Philipp Himmelmannin käsissä se on uudistunut tyylikkäästi ja sodan, vapauden ja rakkauden teema koskettaa edelleen monia.

Georges Bizetin Carmen on monen suosikki. Se esitettiin Oopperajuhlilla viimeksi vuonna 2014. Carmenin syvä intohimo, mustasukkaisuus ja rakkauden nälkä kiehtovat vuodesta toiseen.

Kroatian kansallisteatterin vierailuesitykset Julius Caesar ja Harlekiini & Gianni Schicchi herättävät myös monen mielenkiinnon. Myös Toscassa poliisipäällikkö Scarpiaa esittävä Ludovic Tézier pitää Olavinlinnassa myös oman näyttävän konsertin 17.7.

Tästä pääsemmekin monen innolla odottamaan Toscaan. Poliisipäällikkö Scarpiaa roolittava Tézieria on tituleerattu maailman parhaaksi Scarpiaksi. Floria Toscan roolissa taas nähdään Miina-Liisa Värelä, joka on huomattu kansainvälisesti ja odotukset ovat myös hänen kohdallaan korkeat. Floria Toscan rakastettuna, taiteilija Mario Cavaradossina toimii Metropolitanin, Royal Operan ja Baijerin valtionoopperan vakiovieras, tenori Matthew Polenzani. Rooli on hänen debyyttinsä.

Bravo, bravo!

Jos odotukset olivat korkealla, ne myös loistokkaasti palkittiin. Jo ensimmäisen näytöksen aikana kylmät väreet juoksivat pitkin kehoani ja se ei johtunut ulkona kattoa rummuttavasta vesisateesta vaan laadukkaasta tuotannosta ja roolinsa syvällisesti omaksuneista ammattilaisista näyttämöllä. Vaikka jollekin sellainen teatraalinen mustasukkaisuus ja rakkaudenylistys voi tuntua huvittavalle, itse rakastin joka hetkeä. Syvät tunteet ja elämän väliaikaisuuden tunnustaminen kuuluvat oopperaan ja upean musiikin säestämänä ne osuvat jokaiseen sielun sopukkaan.

Myös Oopperajuhlien vakiovieraat kuuluivat ylistävän Toscaa väliajan aikana, joten bravo! Kokemus oli upea ja jopa edessäni istuvat lapset tuntuivat seuraavan näytöstä haltioituneena. Elämä arkisine aikatauluineen voi tuntua joskus tylsältä, mutta onneksi meillä on Suomessakin näin upea oopperakulttuuri, joka vie hetkeksi maagiseen todellisuuteen. Voin suositella Oopperajuhlia jokaiselle, myös niille, jotka eivät ole ikinä oopperassa käyneet. Jo Olavinlinnan upeat kivimuurit ovat näkemisen arvoiset.

Savonlinnan Oooperajuhlien aikana tutustu myös esimerkiksi Oopperajuhlakuoron konserttiin 24.7. sekä norjalaisen ambient-yhtye Wardrunan keikkaan 31.7.

Teksti: © Niina Linna

Savonlinnan Oopperajuhlien vinkit mahdollisimman vastuulliseen oopperamatkaan:

  • Suosi julkista liikennettä ja yhteisiä kyytejä matkalla Savonlinnaan. Juna-asema on kävelymatkan päässä Olavinlinnasta.
  • Jos mahdollista, liiku keskustassa jalan. Säästetään linnan läheiset pysäköintipaikat invapysäköintiin ja esteetöntä reittiä tarvitseville.
  • Pidetään Savonlinna ja Olavinlinna siistinä. Olethan erityisen tarkka meille niin rakkaan Saimaan vesillä ja rannoilla.
  • Suosi sähköisiä pääsylippuja.
  • Tutustu Visit Saimaan vastuullisen matkailijan oppaaseen. Sivulla voit myös allekirjoittaa tärkeän vastuullisen matkailijan sitoumuksen.

Niina Linna

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *