Joulun tähdet -joulumaa lumoaa Haminassa

Pääkuva: Raatihuoneeseen heijastettu hieno valoteos on osa Joulun tähdet -joulumaata. © Elisa Helenius

Maalauksellinen Haminan pikkukaupunki on kuin luotu joulun ajan fiilistelyyn. Ensimmäistä kertaa järjestetty Joulun tähdet -tapahtuma on Haminan uusi jouluinen satumaa, josta on tarkoitus tulla jokavuotinen perinne. Vaikka joulumarkkinat peruttiin, saa joulumaassa joulumielen!

Haminan viestintäpäällikkö Minna Nordströmin mukaan Haminan päättäjät toivovat, että ihmiset voisivat kokea Haminan joulutorin Tallinnan joulutorin pikkusiskona tai -veljenä. Tallinnassa ja Haminassa on samantapaiset ympyräkeskustatkin. Kuitenkin Haminan joulumarkkinat jouduttiin tänä vuonna viime hetkellä perumaan koronatilanteen vuoksi.

Nymanin apteekkarin rouva kertoo kotitalonsa edessä, että he myyvät esimerkiksi ketuista keitettyä rohdosta. Haminassa voi vuokrata historialliseen asuun pukeutuneen oppaan sivustolta www.haminanseudunoppaat.fi. Kuva: © Elisa Helenius
Nymanin apteekkarin rouva kertoo kotitalonsa edessä, että he myyvät esimerkiksi ketuista keitettyä rohdosta. Haminassa voi vuokrata historialliseen asuun pukeutuneen oppaan sivustolta www.haminanseudunoppaat.fi. Kuva: © Elisa Helenius

Suomalaiset eivät nyt pääse myöskään Tallinnan joulutorille, joten sen sijaan kannattaa matkata Haminan joulumaahan. Kotimaanmatkaaja ei varmasti pety, sillä vuonna 1653 perustetussa Haminassa on historian tuntu vahvasti läsnä ja joulun aikaan on panostettu kunnolla.

Koko kaupungin pohjapiirros on tehty ympyrän muotoiseksi. Erikoisesta mallista kertovat myös sellaiset kadunnimet kuin Isoympyräkatu ja Pikkuympyräkatu. Ainoa toinen ympyräkaupunki Euroopassa on Palmanova Pohjois-Italiassa! Haminan kaupunkilinnoitus on lisäksi tähdenmuotoinen, mikä sopii hyvin jouluun. 

Raatihuoneentori on Haminan joulun sykkivä sydän

Haminan joulumaahan kuljetaan loisteliaan lumihiutaleportin läpi. Takana näkyy juhlavalaistuksessa raatihuone.  © Elisa Helenius
Haminan joulumaahan kuljetaan loisteliaan lumihiutaleportin läpi. Takana näkyy juhlavalaistuksessa raatihuone. © Elisa Helenius

Haminan mallin huomaa parhaiten ympyränmallisella Raatihuoneentorilla. Raatihuoneentori onkin Haminan joulun sykkivä sydän. AK Sound & Music Servicen käsialaa oleva huikea valaistus tekee Raatihuoneesta elävän taideteoksen. 

Aukiolta löytyvät myös näyttävä lumihiutaleportti, karuselli, joulukuusimetsä ja kimaltava esiintymislava. Esiintymislavan ohjelmasta osa on tosin nyt siirtynyt verkkoon ja osa peruttu. 

Joulusta voi kuitenkin nauttia Haminassa turvallisesti ja pitkälti väljästi ulkotiloissa. Jo kahdeksannen kerran on järjestetty joulukalenteri kahdentoista vanhan puutalon ikkunoissa. Ikkunoita on nyt myös muun muassa Haminan kadettikoululla ja Raatihuoneentorilla. Kekseliäistä jouluikkunoista on tehty kartta, ja reitin seuraaminen käy hauskasta kävelylenkistä. 

Joulukalenteri-ikkuna © Elisa Helenius
Joka ilta aukeaa uusi haminalaisten tekemä joulukalenteri-ikkuna. © Elisa Helenius

Jouluikkunoiden somistajat ovat Haminan asukkaita. Uusi ikkuna aukeaa joka päivä klo 18.00. Tavallisesti uuden luukun avaamiseen liittyy huoneiston asukkaiden järjestämä avajaisseremonia, joka voi olla esimerkiksi glögi- tai puurotarjoilua, runonlausuntaa tai musiikkiesitys. Näin korona-aikana ei ole järjestetty avajaisseremonioita, ja ikkunatkin saattavat aueta jo hieman aiemmin päivällä. Jouluikkunoista tehdään myös joka vuosi myyntiin joulukalenteri. 

Jukka Rintalan satumainen näyttely

Muotisuunnittelija Jukka Rintala poseeraa ylellisen juhlakattauksensa edessä Aladinin palatsissa. © Elisa Helenius
Muotisuunnittelija Jukka Rintala poseeraa ylellisen juhlakattauksensa edessä Aladinin palatsissa. © Elisa Helenius

Haminan joulumaahan kuuluu myös Tanelinkulmassa sijaitsevan Aladinin Talvipalatsin SatuPalatsi-näyttely. Raatihuoneentorilla ei voi olla huomaamatta satumaista sinistä puutaloa. Talo kuului ennen Konstantin Aladin nuoremmalle (1868–1938), joka oli suomenvenäläinen, Haminassa vaikuttanut kauppias, teollisuudenharjoittaja, laivanvarustaja ja kauppaneuvos. Nyt Aladinin talvipalatsi tuo koronan vuoksi väliin jäävät linnanjuhlat ympyräkaupunkiin.

Aladinin palatsi, Hamina © Elisa Helenius
Miten satumainen näky! Tanelinkulman julkisivua koristavat vartiokoppi ja seinille ripustetut kotkalaisten Rannikkopajan taidepajan opiskelijoiden Jukka Rintalan suunnittelemien mallien mukaan valmistamat satusotilaat ja Rintalan suunnittelema valaistu tähti. © Elisa Helenius

SatuPalatsi-näyttelyssä on esillä muoti- ja kuvataiteilija Jukka Rintalan loisteliaita pukuluomuksia ja maalauksia muodin hengettäristä. Myös talon kristallikruunut on puettu upeaan talviasuun. Rintala rakensi tiloihin Tšaikovskin Pähkinänsärkijä-baletista teemansa saaneen näyttelyn yhdessä päävisualistinsa Matti Vaskelaisen kanssa. Vaskelainen on myös toteuttanut päätyhuoneeseen jouluisen tunnelman tonttukokoelmineen. Tontut on tehnyt Eija Porkola, ja ne ovat lainassa Tyynelän tonttulan museokylästä.

SatuPalatsi-näyttelyssä tapaat myös monia Tyynelän tottuja. © Elisa Helenius
SatuPalatsi-näyttelyssä tapaat myös monia Tyynelän tottuja. © Elisa Helenius

Puvut näyttelyyn on kerätty Rintalan töistä eri aikakausilta, ja niissä on muun muassa linnanjuhlien pukuja, muotinäytösasuja ja leninkejä teatteriesityksistä. Pienempään saliin on loihdittu jouluinen juhlakattaus ja erkkerihuoneeseen Lumikuningattaren huone. Näyttelyssä on myös ensimmäistä kertaa esillä lasilaatikkojen pienoismallimaisemissa uniikki tinasotilaskokoelma. 

Jouluisia lahjaostoksia

Konditoriakahvila Huovilan jouluinen erikoisuus on piparinen kynttilälyhty. © Elisa Helenius
Konditoriakahvila Huovilan jouluinen erikoisuus on piparinen kynttilälyhty. © Elisa Helenius

Tanelinkulman toisella sivulla on konditoriakahvila Huovila, jossa voi nauttia leipomon suunnitteleman tyylikkään Jukka Rintala -leivoksen, johon Rintala toivoi lakritsia ja valkosuklaata. Leivoksen pohjalla on Bebe-leivos. Konditoriasta voi ostaa kotiin esimerkiksi piparista tehdyn kynttilälyhdyn tai koristeltuja joulupipareita.  

Posliinitar Ann Maarit -lahjatavaramyymälässä myydään esimerkiksi kauniita talvisia maalauksia valoilla. © Elisa Helenius
Posliinitar Ann Maarit -lahjatavaramyymälässä myydään esimerkiksi kauniita talvisia maalauksia valoilla. © Elisa Helenius

Jouluisia ostoksia voi tehdä lisää Raatihuoneentorilta löytyvästä Posliinitar Ann Maarit -lahjatavaramyymälästä. Somassa puodissa myydään esimerkiksi nostalgisia joulukoristeita, Haminan linnoituksen mallinen piparimuotti, seinäkalenteri Haminan vanhoista taloista ja talvisia maalauksia valoilla. Raatihuoneenkadulta löytyy myös joulukauppa, heti ensimmäisen joulukalenteri-ikkunan vierestä.

Raatinhuoneenkatu 1:ssä on joulupuoti. © Elisa Helenius
Raatinhuoneenkatu 1:ssä on joulupuoti. © Elisa Helenius

Missään nimessä ei kannata jättää väliin Kauppiaantalon museota ja siellä olevaa joulunäyttelyä Suuritalon tonttu-ukko. Heti Haminan kaupunkipalon jälkeen vuonna 1840 suutarimestari Carl Degerman rakennutti yhdessä vuodessa tämän kymmenhuoneisen asuin- ja liiketalon. 

Museossa on sekatavarapuoti, koska venäläinen Pavel Muravjev, joka oli todennäköisesti kauppias Aladinin entinen kauppapalvelija, perusti liikkeen Kasarminkadulle vuonna 1905. Nykyisin kauppiaantalon museo on esitellyt jo yli 40 vuoden ajan venäläistä kauppiasperinnettä ja 1900-luvun alkuvuosikymmenien kotielämää. Joulunäyttelyn aikaan talo on tunnelmallisessa jouluasussa. Iso tonttu-ukkokin odottaa kävijöitä, mutta saat itse selvittää, missä hän istuu!  

Kauppiaantalo, Hamina © Elisa Helenius
Tunnelmallisessa Kauppiaantalon museossa on esillä joulunäyttely. © Elisa Helenius

Katso verkosta Raatihuoneentorin ohjelma 3.-20.12.2020
https://www.hamina.fi/haminafestivals/haminan-joulu/ohjelma/

Joulun tähdet Haminan historiallisessa linnoituksessa 29.11.-20.12.2020. 

Joulukalenteri-ikkunat ovat esillä loppiaiseen asti. 

Karuselli pyörii Raatihuoneentorilla ma-pe 14–20 ja la-su 10–16 (rajoitus kerrallaan max 10 henkilöä).

Kauppiaantalon museon joulunäyttely on avoinna 3.1.2021 asti. Erikoisnäyttelyn aikana museo on avoinna ke 14–18, to-su klo 12–16. Kasarminkatu 6. 

Jukka Rintalan SatuPalatsi-näyttely Aladinin kaupunkipalatsissa Raatihuoneentorilla 29.11.–30.12.2020 on avoinna ti-pe 11–18 ja la-su 10–16 (suljettu 24.-27.12). 

Konditoriakahvila Huovila on joulukuussa auki joka päivä: arkisin klo 8–17, la klo 8–14. Sunnuntaisin Huovila aukeaa klo 11 ja menee kiinni sen mukaan, miten asiakkaita riittää. Osoite: Fredrikinkatu 1. 

Posliinitar Ann Maarit -lahjatavaramyymälä, Raatihuoneentori 14, avoinna ti-pe klo 10–17 ja la klo 10–14. 

Kauppaiaantalon opas, Hamina © Elisa Helenius
Taina Parikka on Kauppiaantalon museon opas. Museon myymälässä myydään hänen kirjoittamiaan, 1700-luvun lopun Haminaan sijoittuvia rakkausromaaneja. © Elisa Helenius

Teksti ja kuvat: Elisa Helenius

Elisa Helenius

Jo kesästä 2004 lähtien Punavuoressa asunut paljasjalkainen helsinkiläinen. Elisa rakastaa merta ja reissaa mielellään sykkivissä suurkaupungeissa ja historiallisissa pikkukaupungeissa. Hän on vapaa toimittaja, kulttuuribloggaaja (Sateenkaarenmaalari-blogi), yleisen kirjallisuustieteen maisteri ja maaliskuussa 2021 valmistunut medianomi.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *