Tervetuloa mini-Kabuliin!

Delhi ei aina ole kaikkien Intiaan reissaajien ykkösmesta mutta kaupungin tutustumiseen kannattaa uhrata aikaa ainakin muutama päivä.

Delhi on vuosisatojen saatteessa kehittynyt rönsyileväksi jättikaupungiksi, jolla ei oikeastaan ole keskustaa. Se koostuu sadoista pikku kylistä, joiden katukuvaa ovat miljoonat siirtolaiset vuosien saatossa muokanneet omannäköisekseen.

Tarjolla on muslimien vanhaa Delhiä, tiibetiläistä Delhiä, venäläistä markkinaa, ja pakistanilaisten, gujaratttien ja punjabien asuttamia alueita. Jopa transvestiiteille on omat kaupunginosansa.

Yksi suosikkialueistani on Lajpat-Nagar jota toisella nimellä kutsutaan myös Afgan-Nagariksi.

Alueesta on tullut koti tuhansille Afganistanin sotaa paenneille, eli pakolaisille jotka ovat asettuneet alueelle ikään kuin huomaamattomasti ja rakentaneet liiketoimintoja, sairaaloita ja kouluja omalle yhteisölleen. Uuden, paremman elämän.

Intialaiset eivät ole tuljoita vierastaneet, vaan ovat antaneet sodista kärsineen kansan rauhassa asettua nurkkiinsa.

Yksi suosikkilöytöni on leipämyyjä Gulshan, jonka tuntevat kaikki Delhin afgaanit, sillä Gulshanin leipomonurkaus sijaitsee Lajpat Nagarin sydämessä.

Mies myy uunituoretta, superherkullista, leivitettyä afganistanilaista naan-leipää 20 eurosentin hintaan. Satoi tai paistoi, miehellä riittää asiakkaita jonoiksi asti.

Alueella on myös kuuluisia afgaaniravintoloita, joissa voi nauttia herkullisia kana – tai lammaskebabeja, lihalla täytettyjä mantu – piirakoita tai vaikkapa makeita sheer pira – nimisiä ruusuvedellä maustettuja leivonnaisia.

Jos afgaanikulttuuri kiehtoo, Kabuliin kanttaa aina matkustaa – ainakin Delhissä!

 

Pia Heikkilä

Intiassa seitsemättä vuotta asuva toimittaja-yrittäjä, kirjailija ja ikuinen seikkailija.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *