Ateenan kaupunginosat

Kolonaki

Kolonaki on keskustan hienoin kaupunginosa, jossa on hyvin toimeentulevia asukkaita ja luksusputiikkeja. Kahviloissa istuskelevat poliitikot ja hyvin pukeutuneet rouvat ja herrat. Kolonakiaukiolla on mukavaa viettää päivää seuraten elämää freddo cappuccinoa siemaillen. Likavittos-kukkalta avautuu 360 asteen panoraama Ateenaan ja se on koko kaupungin korkein paikka. Kukkulalla sijaitsee Agios Georgioksen kirkko. Tarina kuitenkin kertoo että vuori syntyi kun Athene-jumala oli heittämässä kiveä kohti Akropolista, mutta vahingossa pudotti sen nykyiseen Kolonakin kaupunginosaan.

Plaka

Plaka on Ateenan turstikaupunginosa numero yksi. Täynnä ravintoloita ja matkamuistomyymälöitä, mutta myös kauniita 1900-luvun alun kunnostettuja klassisia rakennuksia. Anafiotika-alue Akropolin pohjoispuolella on ainutlaatuinen pikku kylä. Estetiikka on kuin kreikkalaisella saarella: pieniä taloja ja sokkeloisia kujia kissoineen.

Gazi/Kerameikos/Metaxourgeio

Vanhoihin tehtaisiin ja makasiineihin on syntynyt ateljeiden, kahviloiden ravintoloiden ja baarien keskittymä. Gazin vanha kaasutehdas Technopolis on muutettu kulttuurikeskukseksi, jossa on näyttelytiloja ja Maria Callakselle omistettu museo. Kerameikoksen aukiolla juhlat jatkuvat aamutunteihin saakka. Viereisessä Metaxourgeion kaupunginosassa on myös paljon hyviä ravintoloita ja erittäin paljon katutaidetta.

Omonia/Psiri

Omonian aukiolta Monastirakin aukiolle kulkee Athinas-katu, jossa kannattaa piipahtaa mausteostoksilla. Pienten aukioiden ja pikkukatujen keskellä on mukava kävellä ja alueella on paljon kahviloita ja ravintoloita. Psirissä juhlitaan aamuvarhaiseen, mutta yhtä lailla siellä kannattaa pysähtyä lounaalla tai iltapäiväkahvilla.

Exarchia

Exarcheia on Ateenan kapinallisten ja opiskelijoiden linnoitus. Mielenosoitukset alkavat tai päätyvät tyypillisesti tänne. Exarcheia on myös ollut kuuluisa monista vallatuista taloista, joissa on muun muassa majoitettu pakolaisia. Nykyinen oikeistohallitus on luvannut “puhdistaa” kaupunginosan vallatuista taloista, huumekaupasta ja narkomaaneista. Kenties kaupunginosan kapinahenkeä uhkaa hallitusta vielä vahvemmin turistimajoituksen yleistyminen. Exarcheia sijaitsee keskeisesti Omonian lähellä. Naapurustossa on paljon hyviä ravintoloita ja paljon opiskelijoiden suosimia kahviloita. Strefi-kukkulalta on upeat näkymät Akropolikselle.

Makrianni/Koukaki

Ateenan nopeimmin muuttuva kaupunginosa aivan Akropoliksen juurella, jossa turistimajoitus on vähentänyt paikallisten asukkaiden määrää viime vuosina. Perinteisesti kirjailijoiden ja muiden kulttuurityöntekijöiden suosima asuinalue, jossa on viime vuosina avattu lukuisia ravintoloita ja kahviloita. Erityisesti nuorten turistien suosima alue. Akropoliksen läheisyydessä on kauniisti restauroituja 1800-luvun rakennuksia.

Monastiraki/Thiseio

Irakleidon kävelykadulla on upeita rakennuksia ja mukavia kahviloita ja Thiseion metroasemalta kohti Akropolista vievällä Dionysiou Areopagitou-kadulla on korumyyjiä ja paljon kahviloita terasseineen. Monastiraki on Ateenan basaarialue, jossa erityisesti sunnuntai-aamuisin voi tehdä löytöjä.

Johanna Lilius

Kaupunkitutkija ja tietokirjailija, joka tekee mielellään etätöitä lapsuutensa maisemissa Ateenassa.