Kaupunkikierrokset Zürichissä

Kaupunkiin voi tietenkin tutustua jalan, mutta tarjolla on myös muita vaihtoehtoja, sähköpyörästä tuktukiin. Järvikaupungin etuna on se, että kohteisiin pääsee myös vesiteitse. Zürichistä pääsee kätevästi ja nopeasti myös eri puolille Sveitsiin, Alpeillekin.

Kiertoajelu

Klassinen kaupunkikierros bussin kyydissä, opastuksen kera. Matkalla nähdään mm. Bahnhofstrassen ostoskatu, Zürichin oopperatalo, Sveitsin teknillinen korkeakoulu ETH, Zürichin yliopisto, Zürichin taidemuseo sekä vanhaa kaupunkia.

Sechseläutenplatz ja ooppera © Liisa Helve Sibaja

Kiertoajelu sähkötuktukilla

Tuktuk ei ole mikään perinteinen sveitsiläinen kulkuneuvo, mutta jos haluat katsella kaupunkia ekologisen kulkuneuvon kyydistä, sekin onnistuu. Puolentoista tunnin kierroksella käydään katsomassa vanhaakaupunkia ja kaupungin tärkeitä maamerkkejä, kuten Grossmünster, kansallismuseo ja Fraumünster. Reissu ei rajoitu vain ydinkeskustaan, vaan vie myös Zürich Westin aluelle, Viaduktin rautatiesillan lähistöille.

Vieläkin erityisemmän kiertoajelusta voi tehdä varaamalla Tuktukin Hot Stone BBQ Feast -version, joka sisältää kanaa, ranskalaisia, leipää ja pullon punaviiniä.

Kiertoajelu sähköpyörällä

Sähköpyörän kyydissä pääset katsomaan urbaania Zürichiä pienellä vaivalla ja ekologisesti. Reitti vie myös ylös Rigiblickin luo, josta on näkymät kaupungille. Vaikka tällä reissulla ei mennä vanhankaupungin kujille, osuu kohdalle moni kaupungin maamerkki. Kertoajelu on yli 16-vuotiaille. Hintaan kuuluu pyörän ja opastuksen lisäksi, kypärä ja sadevarusteet tarvittaessa.

Kiertokävely 

Jos bussissa istuminen puuduttaa, voi opastetun kaupunkikierroksen tehdä myös jalan. Parin tunnin lenkillä kuullaan anekdootteja kaupungin elämästä ja nähdään tärkeimmät kohteet.

Zürich Limmat ja Lindenhof © Liisa Helve Sibaja

Laivaristeilyt   

Zürichin alueen julkisten kulkuneuvojen päivälipulla voit liikkua laivalla kylästä toiseen, käydä katsomassa paikkoja jatkaa eteenpäin. Kannattaa tarkistaa mitä on tarjolla, sillä se riippuu vuodenajasta. Lisää informaatiota löytyy esimerkiksi Bürkliplatzin lipputoimistosta.

Pieni risteily on puolentoista tunnin kierros, joka lähtee Bürkliplatzin satamasta ja kulkee joko myötä tai vastapäivään. Järven länsipuolelta se kääntyy Thalwilin kohdalla kohti itärantaa ja Erlenbachia – tai päivänvastoin. Laivasta saa pientä syötävää ja juotavaa.

Iso risteily on nelisen tuntia ja vie aina järven toisessa päässä sijaitsevaan Rapperswilin kaupunkiin ja takaisin. Rapperswilissä kannattaa myös tehdä pysähdys. Sen vanhakaupunki on pieni, mutta pittoreskinä lisänä on linna, jonka takaa löytyy myös leikkipaikka.

Jokiristeilylle voi lähteä joko kansallismuseon rannasta tai muilta laitureilta matkan varrelta, samoin Bürkliplatzin satamasta. Laiva on matala ja pitkä, jotta se mahtuu siltojen alta. Korkean veden aikana laivat eivät kulje. Tunnin risteily vie Zürichhornin kasinon laituriin, josta se palaa takaisin kansallismuseon rantaan.

Risteilylaiva Helvetia © Liisa Helve Sibaja

Puolen päivän retkiä Zürichissä

Kaupungin tärkeimmät nähtävyydet saa yhdellä kertaa haltuun puolen päivän retkellä. Näissäkin on valinnan varaa, yhdessä mennään jalan, bussilla ja laivalla, toisessa risteillään ja noustaan kabiinilla Uetlibergille johtavalle harjanteelle.

Päiväretkiä Zürichistä

Sveitsi on pieni maa ja lähikaupunkeihin pääsee Zürichistä nopeasti junalla. Pääkaupunki Bern, Rapperswil, pikkukaupunki linnoineen Zürichinjärven toisessa päässä, ja Luzern, tunnettu järvimaisemastaan, puusillasta ja vuoristonäkymästään, ovat sen verran lähellä, että kannattaa lähteä matkustamaan. Luzerniin tehdään myös opastettuja matkoja, yhdistettynä vuoristovierailuihin, myös talvella.

Luzern Pilatus © Liisa Helve Sibaja

Liisa Helve-Sibaja

Liisa Helve-Sibaja on Sveitsissä vuosikausia asunut toimittaja, Hausfrau – kotona Sveitsissä -kirjan kirjoittaja, suomen opettaja ja bloggaaja. www.palasuklaata.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *