Hyvä tietää Zürichissä

Kauppojen aukioloajat

Kauppat ovat venyttäneet aukioloaikojaan, mutta varsinkin viikonloppuna kannattaa olla tarkkana. Vanhankaupungin putiikeista monet pistävät ovet kiinni iltapäivällä. Isot tavaratalot sen sijaan ovat auki iltaan asti.

Sunnuntaisin suurin osa liikkeistä on kiinni. Jos jotain on unohtunut tai tekee kuitenkin mieli ostoksille, asemien ostoskeskuksien kaupoista useimmat ovat myös sunnuntaisin auki, samoin lentokentän liikkeet.

Jos sairastut

Sveitsissä ei ole kunnallisia terveyskeskuksia. Esimerkiksi Zürichin asemalla, Hauptbahnhofin yhteydessä, on lääkäriasema Permanence, jonne otetaan potilaita jonotusperiaatteella. Asemalta löytyy myös apteekki, joka on auki päivittäin 7-24 h. Bellevuellä on myös apteekki, joka on auki läpi vuorokauden. Eurooppalainen sairaanhoitokortti käy myös Sveitsissä.

Bellevuen lääkäri ja apteekki © Liisa Helve Sibaja

Hintataso

Sveitsi on Euroopan kalleimpia maita. Matkustavaisille yksittäiset matkaliput julkisessa liikenteessä sekä ruoka vajuttavat matkabudjettia. Tarkkuus lippujen ostossa ja ruokailun suunnittelulla voi säästää pitkän pennin. Edullisia tuliaisia ovat juusto ja suklaa.

Ikärajat

-Alle 6-vuotias matkustaa vanhempien kanssa julkisessa liikenteessä ilmaiseksi. 6-16 -vuotiaat maksavat puolikkaan lipun hinnan.

-16-vuotias saa Sveitsissä ostaa ja nauttia olutta sekä viiniä. Sama koskee tupakkaa.

Tipit

Zürichissä tippi kuuluu aina hintaan. Kahviloissa tai lounaalla monet maksaessaan pyöristävät hinnan niin, ettei taskunpohjalle kerry hiluja. Jos olet erityisen tyytyväinen palveluun, 5-10 prosenttia ekstraa on sopiva tippi.

Juomavesi

Zürichin juomavesi tulee pumpataan järven syvyyksistä ja pitoisuudeltaan mineraalivesien arvoista ja hyvää juotavaksi. Kaupungissa on myös kymmenittäin lähteitä, joista voi täyttää juomapullon.

Latauspaikat

Puhelimien ja muiden laitteiden latauspaikkoja on pikkuhiljaa tullut lisää, mutta esim. busseissa ei ole pistorasioita, paikallisjunissa muutama per vaunu. HB:lla, keskusasemalla, on joitain paikkoja, joissa ladata tyhjää puhelinta, samoin uudemmissa kahviloissa. Älä säikähdä, jos huomaat sveitsiläisessä pistokkeessa kolme reikää, laturi toimii siinäkin. Jännite on tutut 230 V.

Huumeet

Sveitsissä on lainvastaista tuottaa, kasvattaa, käyttää ja pitää hallussa kannabista. Sen sijaan erilaisia kannabis-tuotteita, CBD-öljyä sekä myös valmiita sätkiä, joiden THC-pitoisuus on alle prosentin, on yleisessä myynnissä.

Turvallisuus

Sveitsi on yksi maailman turvallisimmista maista, mutta isommissa kaupungeissa kannattaa katsoa laukkunsa perään. Taskuvarkaat liikkuvat asemilla, lentokentillä ja julkisen liikenteen tungoksessa. Zürichissä ei ole yhtään aluetta, minne ei turvallisuussyistä voisi mennä. Maalaisjärjellä pärjää.

Vignette autoon

Auto tarvitsee Vignette-verotarran moottoritielle. Se on voimassa vuoden ja maksaa noin 40 frangia. Tarran voi ostaa Saksan rajalta,  Sveitsissä bensa-asemilta tai postista.

Liisa Helve-Sibaja

Liisa Helve-Sibaja on Sveitsissä vuosikausia asunut toimittaja, Hausfrau – kotona Sveitsissä -kirjan kirjoittaja, suomen opettaja ja bloggaaja. www.palasuklaata.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *