Zürich

Pankki- ja finanssialan keskus Zürich on arrogantista maineestaan huolimatta viehättävä paikka. Vanhaakaupunkia ympäröivä keskusta jakautuu kahden puolen Limmat-jokea ja avutuu Zürichinjärven äärelle.

Kesällä elämä keskittyy toisinaan kirkkaanvihreän, joskus tummansinisenä kimmeltävän veden äärelle uimaloihin ja puistoalueille. Järvellä kellutaan kaikin välinein ja mukaan otetaan juomaa ja eväitä. Aurinkoisina arkipäivinä, kaikkina vuodenaikoina, zürichiläiset hakeutuvat ruokatauolla rannan läheisyyteen syömään.

Kirkkaalla säällä etelässä näkyvät Alpit ja laajemman kulman saa Uetlibergiltä, jota zürichiläiset nimittävät vuoreksi ja muut sveitsiläiset pitävät lähinnä kukkulana.

Keskiaikaisen vanhankaupungin pienet kujat koluaa nopeasti, mutta urbaania uutta on kasvanut keskusaseman lähistölle Euroopaalleelle ja Zürichin länsipuolelle, Zürich Westin alueelle. Sieltä löytyy lisävalikoimaa kaupungin tarjontaan ja myös sen korkein rakennus, Prime Tower.

Kaupunki on sopivan kokoinen tutustuttavaksi kävellen, mutta lähes joka kulmalla on myös tarjolla vuokrapyöriä tai sähköpotkulautoja. Pyöräkaistoja on ajoittain ajotien sivussa, mutta mikään pyöräiljän unelmakaupunki Zürich ei ahtaudessaan ole. Sen sijaan julkinen liikenne pelaa. Yhteydet ovat hyvät ja nopeat. Surkealla säällä tai jalkojen väsyessä kaupunkia voi katsella raitiovaunusta tai lähiseutua vaikkapa laivankannelta.  

Kulttuurimatkailijalle Zürichistä löytyy ooppera ja useita taidemuseoita, joiden näyttelyistä löytyy kaikkien suurten taiteilijoiden töitä – ja Dada-liikekin syntyi aikanaan vanhankaupungin sydämessä.

Finnairilla on suora lento Helsingistä Zürichiin. Lentokenttä on yksi Euroopan liikennöidyimmistä ja yhteydet ovat hyvät lähes joka paikkaan. Sveitsiin voi myös junailla Euroopan läpi, Ruotsin ja Tanskan kautta.

Sveitsi on pieni maa ja Zürich kätevä lähtöpiste retkille. Zürichistä matkustaa millä tahansa kulkuneuvolla tunnissa parissa Alpeille tai lähikaupunkeihin Luzerniin, Berniin tai Baseliin.

Ruokaa ja kahvittelua

Frau Gerolds Garten © Zurich Tourismus

Zürichissä on ravintoloita joka kulmalla, kahviloita vähän harvemmin. Zürichiläisten ruokavalio on perinteisesti perustunut lihaan, mutta toisaalta, kaupungissa on myös yksi maailman vanhimmista kasvisravintoloista. Zürichistä oli myös raakaravinnon nimeen vannonut lääkäri Maximilian Bircher-Benner, joka alkoi ravita parantolassaan potilaitaan raakaravinnolla ja Birchermüeslillä, tuorepuurolla.

Ravintoloita sulkee ja syntyy Zürichissä käsittämättömällä vauhdilla. Ruokaskene on käynyt läpi varsinaisen myllerryksen viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Enää ravintoloissa ja kahviloissa ei saa tupakoida ja ruokalistatkin ovat uusiutuneet kevyemmiksi ja moderneimmeiksi. Olohuonemainen kahvilakulttuuri on sekin jo rantautunut Zürichiin; pistokkeita alkaa löytyä sähkölaitteille ja vaihtoehtoisia tuotteita erilaisille syöjille.

Foifi © Liisa Helve+Sibaja

Sen sijaan se mikä on pysynyt samana tai ehkä vain tullut yhä tärkeämmäksi on pöydän varaaminen ennakkoon. Varsinkin viikonloppuisin.

Zürichin kaupunginosat

Vaikka Zürich Sveitsin suurin kaupunki, on sen nähtävyydet ja kiinnostavimmat kaupunginosat kävelymatkan päässä. Limmat-joen itäpuolella tai oikealla puolella, kuten paikalliset sanovat, on äveriäämpää aluetta ja toisella, länsipuolella, taas näkyy monikulttuurisuus.

Kaupunki jakautuu 12 piiriin ja 22 pienempään kaupunginosaan.

Nähtävää ja koettavaa

Schanzengraben © Zurich Tourismus

Vesi on tärkeä elementti Zürichissä. Kun kaupunki on tallattu ristiin rastiin, vanhat osat, puistot ja arkkitehtuuri nähty, voi lounaan nauttia vaikka pienellä laivan kiertoajelulla, nauttia aperiivista joen läheisyydessä tai käydä mineraalikylpylän katolta katsomassa maisemia altaasta käsin. Lauantait ovat toripäiviä, silloin on myös ulkokirpputoreja, sesongista riippuen. Luontoon pääsee myös nopeasti, lähivuorelle Uetlibergille voi joko kiivetä jalan, matkustaa junalla tai kuplahissillä.

Livemusiikkia

Zürich uskoo kaikessa pienuudessaan olevansa Euroopan party-kaupunki nro 2, heti Lontoon jälkeen. Klubivalikoimassa löytyy ja keskeinen sijainti takaa, että musiikin suuret nimet tekevät pysähdyksen kaupunkiin. Keikkavalikoima kannattaa tarkastaa hyvissä ajoissa ennen saapumista Zürichiin, sillä kuten kahviloihin, ravintoloihin, elokuviin ja oopperaan, myös konsertteihin on tehtävä varaukset ajoissa.

Ostoksilla Zürichissä

Juustokauppias © Zürich Tourism

Muistathan, että Sveitsi on EU-alueen ulkopuolella ja valuuttana Sveitsin frangi. Eurojakin otetaan vastaan, mutta kurssi on hyvä tarkistaa. Kortilla voi maksaa, myös sirukortti toimii monessa paikassa, mutta pientä käteistä on hyvä olla saatavilla.

Lasten kanssa Zürichissä

Tiefenbrunnen © Zurich Tourismus

Zürichissä leikkikentät saattavat olla vähän piilossa, mutta keskustastakin löytyy useita. Kesällä rantauimalat ovat kivoja lotrauspaikkoja pienemmillekin. Museot ja luontopolut käyvät myös koko perheelle.

Sveitsiläisperheet käyvät yhdessä ravintoloissa, eikä suurimmassa osassa ole lapsille mitään sen erikoisempaa puuhaa kuin ehkä värikynät ja paperia. Poikkeuksiakin löytyy. Lasten ruokalistat ovat yleensä ranskalaisia, spagettia tai kananugetteja. Yleensä aikuisten annoksesta voi myös pyytää pienemmän tai jakaa kahdelle lapselle.

Hotellit

Hotelliaamiainen © Hotel Baur au Lac

Yöpyminen Zürichissä on Sveitsin yleisen hintatason mukaista eli tyyristä. Ja luonnollisesti, mitä enemmän luksusta, sitä korkeampi hinta. Pienemmälläkin budjetilla voi kaupungista saada huoneen, kunhan on valmis joko syrjäsemmille kujille ja vaatimattomampaan sisustukseen. Kovin kauas en lähtisi hotellin perässä, sillä myös liikkuminen verottaa matkakassaa, varsinkin jos kyse on lyhyestä viikonloppumatkasta. Ja onhan vanhassakaupungissa oma tunnelmansa.

Julkinen liikenne

Zürich on pieni, ahdas kaupunki ja autottoman paratiisi. Julkinen liikenne toimii useimmiten aikataulussa ja yhteydet ovat kaupunkiseudulla erittäin hyvät. Kaupungin sisäisen liikenteen aikatauluja voi hakea osoitteesta zvv.ch. Kielen saa vaihdettua valikosta englanniksi.

Junista, raitiovaunuista tai busseista ei voi ostaa lippuja, vaan se on lunastettava etukäteen.

Päivälippu (juna, raitiovaunu, bussi ja laiva ja mahdollisesti köysirata) tai useamman kerran leimattava kortti, kannattaa ostaa pääasemalta tai Stadelhofenin juna-asemalta. Automaatit saattavat aiheuttaa turhautuneen turistin syndrooman. Zurich Cardin (joko 24 tai 72 h lippu, sisältää julkisen liikenteen, alennuksia museoihin, ravintoloissa ja liikkeissä) sekä Swiss Travel Passin (sama idea kuin edellinen, mutta 3/4/8/14 päivän lippu) hintaan kuuluu myös julkinen liikenne.

Lentokentältä keskustaan

Junalla pääsee nopeimmin, noin kymmenessä minuutissa, lentokentältä Zürichiin. Keskelle kaupunkia päätyy valitsemalla junan, joka pysähtyy HB:lla eli Hauptbahnhofilla, pääasemalla. Junia kulkee 5-10 minuutin väliajoin, niin pitkänmatkan kuin paikallisjunia.

Voit ostaa lipun lippuluukulta tai automaatista. Matka kentältä Zürichin pääasemalle maksaa vajaat 7 frangia ja lastenlippu noin 3,50. Jos lunastat Zürich Cardin jo kentältä, se kattaa myös kulut asemalle.

Hyvä tietää

©Liisa Helve-Sibaja

Liisa Helve-Sibaja

Liisa Helve-Sibaja on Sveitsissä vuosikausia asunut toimittaja, Hausfrau – kotona Sveitsissä -kirjan kirjoittaja, suomen opettaja ja bloggaaja. www.palasuklaata.com

Kommentit (1):

Saara 14.02.2020 18:09

Hei! Oikein mielenkiintoinen juttu, kiitos tästä! Ainoastaan nuo linkit eivät toimi - kai niiden takana pitäisi olla jotain?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tuulia Kolehmainen 01.06.2020 15:53

Heippa! Nyt vasta huomattiin kommenttisi! Laitettiin opas ulos hiljaisesti hieman keskeneräisenä. Nyt linkit toimivat ja sisältöäkin on lisätty useiden sivujen verran. :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *