Wienin Museokortteli

Museokortteli saattaa kuulostaa tylsälle, mutta älä anna nimen hämätä!

Museumsquartier, MQ, on nimittäin yksi Wienin parhaista paikoista. Täällä kannattaa piipahtaa matkan aikana ainakin kerran – mielellään useammin. Kerralla ei voi nähdä kaikkea ja alueen tunnelma on eri päivinä ja eri aikaan vuorokaudesta aivan erilainen. Joskus saattaa vaikuttaa myös sille, että eihän täällä mitään ole. Tunge rohkeasti ovista sisään tutkailemaan ja pysähdy ravintolaan oleilemaan!

MQ sijaitsee ensimmäisen ja seitsemännen kaupunginosan rajalla. Se on komea portti uudemman kaupunkikulttuurin ja kulinarismin Neubaun kaupunginosaan. Korttelin sisäpihalla tapahtuu aina jotain. Kesäisin piha täytetään värikkäillä ”sohvilla”, enzeillä, joilla wieniläiset viettävät helposti päivän vain hengaillen. Talvella alueella juodaan hehkuviiniä ja pelataan vaikka curlingia.

Alueella on useita erilaisia kulttuuritiloja, ravintoloita, kahviloita ja kauppoja. Museoitakin on monta – sekä lapsille että aikuisille. Ravintoloissa ja kahviloissa syödään aamiaista, lounasta ja istutaan iltaa. Ne ovat erityisesti nuorten aikuisten suosiossa, mutta mukaan mahtuu kuka vaan! Jos vain sisään mahtuu!

Nykytaidetta ja itävaltalaisia suuruuksia

Leopold-museossa on Itävallan suurin Egon Schiele -kokoelma. Taiteenkeräilijöiden Rudolf ja Elisabeth Leopoldin perustama museo on erikoistunut 1800- ja 1900-lukujen taiteeseen, ja etenkin itävaltalaiseen taiteeseen. Schielen töiden lisäksi museossa on muidenkin paikallisten suuruuksien maalauksia. Nähtävillä on esimerkiksi Gustav Klimtin, Oskar Kokoschkan ja Hans Makartin töitä. Vaihtuvat näyttelyt ovat aina korkeatasoisia.

Museokorttelin pihaa hallitsevassa mustassa möhkäleessä sijaitsee modernin taiteen museo MUMOK. Museolla on yksi Euroopan laajimmista modernin ja nykytaiteen kokoelmista. Kokoelmassa on niin veistoksia, installaatioita, valokuvia kuin videoitakin. Tarkista myös tämän museon vaihtuva tarjonta!

Lisäksi Museokorttelissa on muun muassa Kunsthalle, eli Taidehalli, jonka näyttelyissä on esillä valokuvia, videoita ja muita uudemman taiteen muotoja. Arkkitehtuurikeskus ja Tanssikeskus esittelevät omia erityisalojaan ja järjestävät tapahtumia.

Lapsia, muotia ja digitaalisuutta

Lapset touhuavat ZOOM lastenmuseossa ja heille on oma teatterinsakin. Lastenmuseo ja -teatteri sijaitsevat shoppailukatu Mariahilferstrassen puoleisissa rakennuksissa. Siellä on myös lapsiystävällinen kahvila ja pihalla pientä purtavaa myyvä kioski. Perhelomalla täällä on hyvä pitää taukoa enzeillä lojuen tai kiipeillen.

Ensimmäisen kaupunginosan puoleisessa rakennuksessa toimii Quartier21, jossa on erilaisia muoti- ja designputiikkeja ja digitaalisen kulttuurin ja designin näyttelytiloja. Täällä, pääportin vieressä on myös erittäin hyvä kirjakauppa.

Wienin Museokortteli sijaitsee entisessä keisarin tallissa, jossa asui aikoinaan 1400 hevosta. Tallista muistuttavat yhä porttien yläpuoliset hevosveistokset. Nykyisessä muodossaan alue avattiin vuonna 2001 ja kaupunkilaisten alkumutinoiden jälkeen se ponkaisi kaikkien suosikiksi. Tilaa ei ole enää laajentua kuin ylöspäin, joten Leopold-museo alkaa vuonna 2015 rakentaa uutta kerrosta. Valmista pitäisi olla keväällä 2016, jolloin alueelle tulee uusi kattoterassikin!

Katso alueen ajankohtaiset tapahtumat osoitteesta www.mqw.at.

 

]

© Elina Alanne

Elina Alanne

Wienissä asunut toimittaja, jolta jäi kaupunkiin puoli sydäntä ja kokonainen sisko. Viihtyy nykyään Mikkelin seudulla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *