Belvedere

Minkä sotilaan Ranska menettikään Savoijin prinssi Eugenissa! Nuoren miehen ura ei edennyt kotimaassaan, joten hän tarjoutui Itävallan armeijan palvelukseen vuonna 1683. Apu kelpasi, koska turkkilaiset hyökkäsivät Wieniin. Pienikokoisesta miehestä tuli joukkojen komentaja, jonka varallisuus kasvoi vuosien aikana maineen kanssa tasatahtia.

Prinssi Eugen tilasikin itselleen Wieniin kesäpalatsin arkkitehti Lukas von Hildebrandtilta. Barokkipalatsi Belvedere valmistui vuosina 1716–1723. Alue muodostuu ylemmästä ja alemmasta linnasta ja niiden väliin jäävästä puutarhasta. Prinssi Eugen kuoli vuonna 1736. Hän omisti useita palatseja, mutta oli lapseton. Myöhemmin Belvederen osti keisarinna Maria Teresia.

Sekä ylempi että alempi Belvedere ovat nykyään näyttelytiloina, ja komeassa kunnossa sisältä muutenkin. Ylempi oli aikoinaan myös arkkiherttua Franz Ferdinandin asuintila. Molemmat palatsit ovat seisseet välillä tyhjinäkin.

Ylempi Belvedere esittelee pysyväisnäyttelyssä taideaarteita. 1300-luvulta alkavaan kokoelmaan kuuluu monien itävaltalaisten taidemaalareiden töitä, mutta myös ranskalaisia impressionisteja. Museon tähti on Gustav Klimt ja hänen maalauksensa Suudelma. Joku wieniläinen väitti joskus, että Suudelman eteen kannattaa viedä treffikaveri. Jos siinä ei pusututa, niin ei sitten missään!

1800- ja 1900-lukujen taitteessa elänyt Klimt oli yksi Wienin art nouveau -taidesuuntauksen kärkihahmoja ja Secession-ryhmän perustajista.

"Joku wieniläinen väitti joskus, että Suudelman eteen
 kannattaa viedä treffikaveri."

En osaa sanoa, onko ylemmässä Belvederessä upeampaa taide vai itse rakennus. Palatsin suurissa, marmorisissa saleissa on värikkäät kattomaalaukset. Pieni kappeli on harvinaisen tyylikäs, mutta harmiksi sinne voi vain kurkkia. Jos pitäisi käydä vain yhdessä Wienin palatsissa, minä valitsisin Belvederen sen monipuolisuuden vuoksi.

Rakennus sijaitsee alueen korkeimmalla kohdalla ja sieltä avautuu näkymä kaupunkiin. Belvedere tarkoittaakin kaunista näköalaa. Varaa aikaa myös siihen, että istut alas ja katselet Wieniä. Vaikka sisätilat ja taide eivät kiinnostaisi, niin käy tutkimassa barokkipalatsin puutarha. Aloita ylhäältä niin näet samalla upeat maisemat.

Alemmassa Belvederessä järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Myös sen salit on koristeltu kattomaalauksin ja freskoin, mutta kaikkiaan alempi rakennus ei ole niin upea kuin ylempi. Toki nämä ovat makuasioita! Samalla lipulla pääsee sisäkautta Orangeriin, eli entiseen sitruspuiden talvehtimisrakennukseen, jossa on vaihtuvia näyttelyitä.

Kaikkiaan Belvederessä on erilaisia lippuvaihtoehtoja eri paikkoja yhdistellen. Sen alaisuudessa on kaksi muutakin taidetaloa. Vuoden 2013 syksyllä avattiin upeasti restauroitu Prinssi Eugenin talvipalatsi Himmelpfortgassella 1. kaupunginosassa.

Vuonna 2011 avattiin remontin jälkeen 21er Haus, joka uuden tulemisen myötä muuttui hieman suuremmaksi aiemmasta 20er Haus -nimestään. Kulttuuritalo keskittyy 1900- ja 2000-lukujen itävaltalaiseen taiteeseen. Se ei vain esittele sitä, vaan tarjoaa myös mahdollisuuksia esimerkiksi tutkimukseen. Arsenalstrassella lähellä Belvedereä sijaitsevassa 21er Hausissa on myös oma elokuvateatteri.

Ylempi Belvedere, 3. Prinz Eugen-Strasse 27, esimerkiksi ratikka D pysäkille Schloss Belvedere tai 18 ja O pysäkille Quartier Belvedere.

]

© Elina Alanne

Elina Alanne

Wienissä asunut toimittaja, jolta jäi kaupunkiin puoli sydäntä ja kokonainen sisko. Viihtyy nykyään Mikkelin seudulla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *