Tukholman julkinen liikenne

Ruuhkat eivät ole Tukholmassa harvinaisia: onhan kyse yksi maailman kahdesta ainoasta suurkaupungista, jossa ei ole kehäteitä. Mutta onneksi täällä on yksi maailman parhaista julkisen liikenteen verkostoista. Lisäksi kaupungissa on helppo pyöräillä ja kävellä.

Julkista liikennettä operoi SL eli Stockholms Lokaltrafik. Metro, bussi, raitiovaunu ja lähijuna ovat kaikki käytettävissä samalla lipulla. Lippuja voi ostaa kolmella tavalla: hakemalla ladattavan SL-kortin kioskeilta (Pressbyrån ja 7eleven), SL:n mobiiliapplikaatiolla tai vilauttamalla luottokorttia aseman lipunlukijalle (luottokortti toimii kuten matkakortti, joten näytä se tarkastajalle). Hinta on sama riippumatta ostotavasta. Lyhyillä välimatkoilla kannattaa myös harkita kävelyä, sillä hinta on sama riippumatta siitä, matkustatko yhden tai kymmenen pysäkinväliä. Tukholma on julkisen liikenteen kannalta yhtä kaupunkia, eikä erillisiä vyöhykkeitä tai seutuliikennettä ole. Huomaathan, että Tukholman rajojen ulkopuolelle (kuten Uppslaan tai Södertäljeen) saattavat päteä toiset hinnat, joten tarkista tämä ennen lipun ostos (vaikka siitä SLn mobiiliapplikaatiosta). Jos matkustat enemmän kuin neljä matkaa päivässä, osta päivälippu.

Tukholmassa voi myös liikkua lautoilla – jopa talvella. Julkisen liikenteen lautat lähtevät Nybrokajenilta ja Slussenista, ja ne ajavat Djurgårdeniin, Nackaan ja Hammarby Sjöstadiin. Lautoilla voi matkustaa tavallisella julkisen liikenteen lipulla.

Tukholma lautat
Lautoilla pääsee kätevästi Tukholman saaristoon. Soile Vauhkonen

Kaupallisilla lautoilla pääsee seilaten Tukholman lähisaaristoon: muun muassa suosittuihin kesäsatamiin Vaxholmiin, Sandhamniin ja Fjäderholmeniin. Lauttaliikennettä operoivat muun muassa SL ja Waxholmsbolaget. Liput voi ostaa laivasta luottokortilla (käteinen ei käy). Myös arvolla ladattava julkiseen liikenteen SL-kortti kelpaa maksuvälineeksi.

Huomaa, että Tukholmassa jonotetaan kaikkialle, myös metroon ja bussiin. Jos onnikkaan livahtaa salakavalasti jonon ohi, tulee siitä heti sanomista.

Lue Lisää: Pyöräily

Vinkki: Maailman pisin taidenäyttely Tukholman metrossa. Taide kuuluu kaikille – eikä tämä motto ole Tukholmassa vain sanahelinää. Vuodesta 1957 Tukholman kaupunki on aina uuden metroaseman avatessaan tilannut kohteeseen jonkin uniikin taideteoksen. Nykyään jokaisella sadasta metroasemasta on esillä ainutlaatuista taidetta joko laiturilla, seinillä tai odotustiloissa. Sisäänpääsy maksaa vain matkalipun verran.

Stadion metroasema
Stadionin värikkäällä metroasemalla sininen tausta muistuttaa taivaasta, sateenkaaret vuotuisesta Pride-festivaalista. Kuva: Soile Vauhkonen

Julkisen liikenteen aikataulut Tukholmassa

Tukholman matkalle kannattaa ladata mukaan Stockholms Lokaltrafikin, SLn oma sovellus. Äpillä voi nimittäin tarkistaa reitin, aikataulut ja ostaa matkalipun. Sovellus on ehdottoman kätevä, sillä monilla pysäkeillä tiedotetaan vain minuuttiväli, joilla bussit ja ratikat kulkevat, mutta ei tarkkoja aikoja. Myös SL Realtid (Res i Sthlm) on kätevä matkakumppani, sillä siitä voi myös tarkistaa tarkan ajan (reaaliajan), kuinka monen minuutin päästä bussi, metro tai ratikka saapuu pysäkille. Sovelluksen tiedot pitävät useimmiten paikkansa, joten sen avulla vältät turhan odottelun sateisella pysäkillä.

Turistiliput: Turistibussit ja -veneet

Tukholmassa liikennöi myös Hop-on Hop-off -turistibusseja ja-veneitä. Lippuja voi ostaa vuorokaudeksi tai kolmeksi ja niillä voi matkustaa kaupungissa niin paljon kuin sielu sietää. Bussit lähtevät Kuninkaalliselta oopperatalolta ja veneet Blasieholmenista.

Osta liput Hop-on Hop off bussiin- ja veneisiin tästä.

Hop on hop off veneet
Hop on Hop off veneet kuljettavat kätevästi nähtävyyksiin vesiteitse. Kuva: Soile Vauhkonen

Kaukoliikenne

Tukholmasta pääsee junalla ja bussilla eri puolille Ruotsia ja Eurooppaa. Pikajuna hurauttaa Kööpenhaminaan tai Malmöön kuudessa tunnissa, Göteborgiin on vain kolmen tunnin matka. Yöjunalla pääsee Tukholmasta Berliiniin ja Hampuriin, ja Malmöstä Brysseliin. Kaukojunat lähtevät Tukholman päärautatieasemalta.

Junia operoivat SJ, eli Statens Järnvägar ja MTXR. Lippuja voi ostaa etukäteen verkkosivuilta.

Tukholman päärautatieasema
Kaukojunat lähtevät Tukholman päärautatieasemalta. Kuva: Soile Vauhkonen

©Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit (1):

Poimintoja 22.09.2018 03:07

"tai hyppää metroon (T-bana) tai raitiovaunuun (tvärbanan), jotka eivät ole ruuhkista moksiskaan"

Ei pidä paikkaansa, et vissiin ole koskaan matkustanut ruuhkassa ratikalla tai metrolla. Niissä kyllä ollaan kuin sillit suolassa ruuhka-aikaan ja asemilla saa lähes raivata tietään eteenpäin.

"Tukholmassa ei ole bussikaistoista tietoakaan"

Ei pidä tämäkään paikkaansa, bussikaistoja kyllä on ihan kiitettävästi.

"Julkisen liikenteen aikataulut ovat kokemattomille Tukholmassa hankalasti tarkistettavissa. Googlettamalla ei pitkälle pääse, vaikka tieto jossain internetin uumenissa onkin

Lisää Tukholman julkisesta liikenteestä sivulla sl.se"

No tuolta SL:n sivuiltahan ne aikataulutkin löytyy... Ja nykyään on se apsikin, jossa pystyy katsomaan aikatauluja jne.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Soile Vauhkonen 22.09.2018 12:25

Hei,

Kiitos palautteesta! Hyviä kommentteja - pitänee tarkentaa tama artikkelin tekstejä, jotta ne antavat Tukholman liikenteestä oikean kuvan. Asun täällä jo viidettä vuotta ja käytän julkisia lähes joka päivä. Alla vastaukset nostamiisi kohtiin:

"tai hyppää metroon (T-bana) tai raitiovaunuun (tvärbanan), jotka eivät ole ruuhkista moksiskaan" - tämän lauseen tarkoitus ei ole suinkaan sanoa, ettei raideliikenteellä olisi paljon käyttäjiä ruuhka-aikaan. Oikeassa olet: aamuruuhkassa metro, juna ja raitiovaunut ovat todella täysiä. Mutta ne kulkevat esteettä paljon nopeammin kuin bussit tai taksit, jotka juuttuvat autojonoihin.

"Tukholmassa ei ole bussikaistoista tietoakaan" - Olet oikeassa, Tukholman keskustassa on joitakin yksittäisiä bussikaistoja. Mutta ruuhkassa niiden hyöty on nolla. Bussit jonottavat autojonoissa muiden tapaan. Kaupungin laitamilla on enemmän bussikaistoja. Täytynee tarkistaa tekstiä, että se antaa selkeämmän kuvan. Mielipiteei on kuitenkin, että bussikaistoja on esimerkiksi Helsinkiin verrattuna todella huonosti.

"Bussiaikatauluja on vaikea löytää" - Tätä kohtaa pitää tosiaan tarkistaa. Kolme vuotta sitten kun kirjoitin artikkelin, äppi (Res I Stockholm) oli ehdottomasti paras tapa seurata julkista liikennettä, koska siitä sai reaaliajan. SL on viime vuosina kehittänyt sivustoaan ja äppiään paljon käyttäjäystävällisemmäksi.

//Soile

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *