Tärppejä Edinburghin lähellä

Neljä huippukohdetta Edinburghin lähellä, joihin pääsee julkisilla 20-50 minuutissa. Kuule Edinburghin liikanimen Auld Reekie syy entisten mainarien kertomana. Näe sadat mystiset kasvot Rosslynin keskiaikaisessa kappelissa. Mykisty Stuartien hallitsijasuvun suunnattomassa palatsissa Linlithgow'ssa. Ihmettele maailman suurimpia eläinpopulaatioita etänä North Berwickista.

Syksy on hienoa aikaa tutustua Edinburghiin ympäristöineen. Jo syyslomareissulla tai viikonloppumatkalla ehtii kaupungin ulkopuolellekin. Samalla näkee myös vilauksen ”muuta Skotlantia”.

Ensimmäinen tärppi: Kaivosmuseo ja -työläisten talot

Kaivosmuseon oppaina toimii entisiä mainareita. Kuva: ©andy a, Flickr.com CC, with asked permisson 27.9.2017
Palkitun kaivosmuseon esineistö on aitoa, ja oppaina toimii entisiä mainareita. Kuva: ©andy a, Flickr.com CC, with asked permisson 27.9.2017

Täällä kaivettiin hiiltä Edinburghille, jossa sitä sitten poltettiin niin, että paksu savu leijui kaupungissa. Siitä nimitys Auld Reekie, vanha savuttaja.

Skotlannin ensimmäinen suurkaivos oli vuosina 1895 – 1981 toiminut Lady Victoria -hiilikaivos Edinburghin eteläpuolella. Se nimettiin ensimmäisen johtajan puolison, Lothianin 9. markiisittaren mukaan, koska kaivos sijaitsi Lothianin kreivikunnassa.

Parasta kaikessa ovat entiset työntekijät, jotka jatkavat museossa vapaaehtoisina kertojina.

”Edinburgin liikanimi tulee hiilenpoltosta”

Kaivoskuilu on kuusi metriä leveä ja 500 syvä. Vaikka kuilut on etupäässä täytetty, kaivosmuseossa voi kiertää vähän maan alla ja enemmän päällä ja yrittää käsittää, millaista mainarien työ on ollut. Voi kurkistaa kuiluun, nähdä vanhat virtaa tuottaneet höyrykoneet, ensimmäiset lajissaan. Samoin kaivostyökaluja, hiilivetureita ja -vaunuja. On myös kokoelma lamppuja, joista liekki ei olisi saanut sammua, koska sammuminen tiesi vaaraa…

Rakennukset ovat arkkitehtoonisesti arvokkaat, ja lähellä on myös yhtenäisesti rakennettu alue, jossa työläiset asuivat perheineen. Tämä on eläväinen nykyaikainen museo, jota ei ole steriloitu liialla kunnostuksella.

Kaivosmuseon kauppa kannattaa myös tarkistaa, ja kahvilakin löytyy.

Missä: Newtongrangessa (Dalkeithia) Edinburghista noin 12 km etelään.

Miten: Junalla Borders Railway -yhtiön juna vie 25 minuuttia ja maksaa syksyllä 2017 kolme puntaa. Junia kulkee puolen tunnin välein. Waverleyn asemalta hurautetaan Newtongrangeen, jossa asemalta johtaa suora polku museoon.

Bussilla Lothian-yhtiön bussit 33 ja 29 rautatien ylittävältä sillalta (North Bridge) museon eteen, tai First-bussit 95 ja X95 linja-autoasemalta (St Andrews Bus Station).

Aukioloajat kannattaa tarkistaa, koska ne vaihtelevat vuodenajan mukaan.

www.nationalminingmuseum.com

Toinen tärppi: Rosslynin ja Da Vinci -koodin kappeli

Rosslynin kappelissa riittää mystisiä kasvokuvia. Kuva: ©John Lord, Flickr.com CC BY 2.0
Rosslynin kappelissa riittää mystisiä kasvokuvia. Kuva: ©John Lord, Flickr.com CC BY 2.0

Toinen tärppi Edinburghin lähellä: Lähde Sinclair-klaanin 1400-luvulla rakennetun ja mykistävän runsaasti koristellun Rosslynin kappelin paljastumattomien salaisuuksien äärelle. Kenen vihreän lehvästön ympäröimät kasvot on kaiverrettu kappeliin yli 100 kertaan? Joidenkin tietojen mukaan kasvot esittäisivät kelttiläistä hedelmällisyyden jumalaa tai puun henkeä. Puhutaan vihreistä miehistä ja vihreistä naisista.

Kappeli on tullut kansainvälisesti kuuluisaksi Dan Brownin romaanista Da Vinci -koodi (2003) ja siihen perustuvasta elokuvasta.

Kauniita ja taidokkaasti tehtyjä yksityiskohtia löytyy enemmän kuin olen missään muualla nähnyt.

Kappelissa pidetyt hyvän ystävän häät ovat jääneet mieleen lähtemättömästi. Samoin siellä kuunneltu konsertti.

Varaa perilläoloon ainakin tunti. Kahvila ja kauppa.

Missä: Roslinin kylän kupeella

Miten: Bussilla Lothianin bussi 37 (suunta Penicuick/Deanburn) lähtee Princes Streetiltä kauppojen puoleiselta laidalta tai kulman takaa North Bridgeltä. Bussi vie Roslinin kylään 45-60 minuutissa, ja siitä on lyhyt kävelymatka kappeliin.

www.rosslynchapel.com

Kolmas tärppi: Kuninkaallinen palatsi kuninkaallisten kaupungissa

Kuningatar Maria Stuartin patsas Linlithgow'n palatsin luona. Kuva: ©John Lord, Flickr.com CC BY 2.0
Kuningatar Maria Stuartin patsas Linlithgow’n palatsin luona. Kuva: ©John Lord, Flickr.com CC BY 2.0

Linlithgow‘hun tullaan maailman ääristä pikkukaupungin itsensä takia, paikalliset oppaat kertovat. Siellä sijaitsee myös skotlantilaisen Stuart-suvun (Stewart) useiden hallitsijoiden palatsi ja Mary-kuningattaren synnyinpalatsi. Linlithgow oli kuninkaallinen kaupunki (Royal Burgh), joka nautti aikoinaan erivapauksia.

Palatsi on helppo löytää: asemalta hotellin ohi alas ja vasemmalle pääkadulle. Kun tullaan pienelle aukiolle, oikealla olevan kaupungintalon (Burgh Halls) kohdalta käännytään oikealle. Kivinen katu johtaa vähän ylämäkeen palatsin portille.

Linlithgow’n palatsin mittasuhteet selviävät vasta paikan päällä. Käytä aikaa suihkulähteiden veistosten ja muiden yksityiskohtien tutkailuun. Kapua ylös.

Palatsin vieressä on 1400-luvulla rakennettu Mikaelinkirkko. Portti vie kirkkomaalle. Kun kiertää kirkon itäpäätyyn, näkee palatsin, itäportin ja vallihaudat muurien ulkopuolelta. Jos kirkko on auki, kannattaa käydä sisällä jo pelkästään lasimaalausten vuoksi.

Alempana on pieni järvi, joka syntyi, kun jäävuori jäi sille sijalleen jäätiköiden vetäytyessä viime jääkauden lopulla. Järvessä on kaksi ”saarta”, Cormorant ja Rickle, jotka ovat jäänteitä rautakautisista asuinrakennelmista (crannog): Parin metrin syvyyteen järvenpohjaan juntattiin tukkeja, joille rakennettiin puusta pyöreitä asumuksia. Karja asui samoissa tiloissa ja laidunsi lähistöllä. ”Saarille” pääsi vedenalaisia astinkiviä pitkin – jos tiesi niiden sijainnin.

Alueen kasvisto ja linnusto ovat tieteellisen tutkimuksen erityiskohteita.

Missä: Linlithgow’hun on 20 minuutin junamatka Edinburghista.

Miten: Useita junia tunnissa Edinburghista Waverleyn tai Haymarketin asemalta (Glasgow’n suuntaan).

Muuta: Edinburghista Linlithgow’hun voi myös kävellä tai pyöräillä kanavan laitaa ja palata junalla.

www.linlithgow.com

Neljäs tärppi: Pohjoisen Biarriz, North Berwick

Suulat peittävät Bass Rockin kalliosaaren. Kuva: ©sk, Flickr.com CC BY-ND 2.0
Suulat peittävät Bass Rockin kalliosaaren. Kuva: ©sk, Flickr.com CC BY-ND 2.0

Pieni rannikkokaupunki hiekkarantoineen rantaelämineen sai lisänimen ”Pohjoisen Biarriz” jo 1800-luvulla. Sen taustalla nousevat Edinburghiin Portobellon rannalle hyvin näkyvä North Berwick Law ja Traprain Law. Ne ovat tuliperäisiä kukkuloita (law). Jälkimäisellä asuivat linnoituksessaan alueen alkuperäisasukkaat, votadinit, pronssikaudella.

North Berwickissä voi tyydyttää shoppailuntarvettaan pääkadun putiikeissa. Monet tosin tulevat sinne joko kävelläkseen rannalla tai erityisesti viidentähden tärpin, merilintukeskuksen vuoksi.

”Suulan tieteellinen nimi tulee kalliosaaresta”

Merilintukeskus sijaitsee keskustassa, aivan pienen niemen kärjessä, hiekkarannalta vasemmalle. Keskuksesta on kauko-ohjattuja nettikamerayhteyksiä North Berwickin edustan pikkusaarille: Bass Rockilla pesii valtava suulayhdyskunta. Suulia, Sula bassanoita, on jopa 150 000, mikä on tiettävästi maailmanennätys.

Isle of Mayn kamerat näyttävät harmaahylkeitä; Britannian vesissä elää noin kaksi viidesosaa maailman harmaahyljepopulaatioista, ja niistä suurin osa Skotlannin rannikolla. Isle of Mayllä niitä on yli kolme tuhatta.

Fidralla elää eri lajeja. Saari inspiroi kirjailija Robert Luis Stevensonin Aarresaari-romaania.

Neljäs nettikamerayhteys näyttää pikkukajavia Dunbarin satamassa.

Craigleith lunneineen on saarista lähin, 800 metriä merilintukeskuksesta.

Hyvällä tuurilla ulkona merellä näkyy kameran välityksellä yllätyksiäkin, delfiineitä ja valaita.

Mikä: Scottish Seabird Centre

Missä: 7, Beach Road, niemen kärjessä

Miten: Juna ainakin kahdesti tunnissa, matkan kesto Waverleyn asemalta 30 min, Edinburghista kaakkoon 40 km

seabird.org

www.north-berwick.co.uk

Eeva Simola

Olen vuosia Skotlannissa asunut tietokirjailija ja toimittaja. Skotlannissa olen kuin kotonani ja hymyilen. Olen käynyt siellä yli 60 kertaa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *