Tarinoiden Singaporeen! – Ilmainen äänikirjakokeilu

Mitä enemmän ajattelen Singaporea, sitä enemmän haluaisin olla siellä. Ja kun laitan luurit korville ja äänikirjan päälle, niin olen – ainakin yhden autuaan hetken. Kolme aihetta nousee Singaporeen sijoittuvassa kirjallisuudessa ylitse muiden: perhesuhteet, sukupuoliroolit ja kulttuurillinen rikkaus.

Kaipaan Singaporeen. Oikeastaan kaipaan minne tahansa lämpimään juuri nyt, mutta Singaporeen kaikkein eniten. Matka oli varattu pääsiäiseksi, mutta se tietysti peruuntui.

Kun aloin kirjoittaa tätä artikkelia, ajatukseni harhailivat Marina Bayn superpuista liikekeskustan korkeisiin pilvenpiirtäjiin ja arabikortteleiden värikkäisiin kujiin, Chinatownin katumarkkinoihin ja Sentosan valkeahiekkaisiin rantoihin. Kuvittelin olivani kiireisessä hawker-ruokalassa hörppimässä possunluukeittoa, ja iskeväni hampaani makeaan kaya-toastiin. Tunsin ilmassa durian-hedelmän tuoksun…

Juttu sisältää affilinkkejä (ilmainen äänikirjakokeilu, Storytel).

Marina Bay on yhtä puutarhaa. Kuva: Sergio Sala - Unsplash
Marina Bay on yhtä puutarhaa. Kuva: Sergio Sala – Unsplash

Tarinoita jotka veisivät mukanaan Singaporen kaduille on tarjolla niukasti, mutta lukukokemukset ovat sitäkin laadukkaampia. Kirjat avaavat ikkunan kaupunkivaltion kulttuuriin, joka on mielenkiintoinen yhdistelmä erilaisia etnisiä perinteitä ja länsimaista kapitalismia. Singapore rakennettiin ryysyistä rikkauksiin kovalla työllä ja kurilla, ja nyt siellä nautitaan boheemisti isoisien kylvämiä hedelmiä.

Kaikki suosittelemani teokset löytyvät Storytelin ääni- ja sähkökirjapalvelusta. Monet niistä ovat englanninkielisiä, mutta on siellä pari suomennettuakin teosta. Tripsterin lukijana saat maksuttoman kokeilukuukauden (30 päivää), kun rekisteröidyt tästä linkistä. Ilmainen äänikirjakokeilu ei sido tilaamaan (etu koskee vain uusia käyttäjiä).

Singaporea rakentamassa

Singaporen historia on kulttuurillisesti värikäs. Sen voidaan sanoa alkaneen 1800-luvun alussa Stamford Rafflesin saapuessa trooppiselle rämeikölle, jonne hän perusti englantilaisen East India Companyn kauppasataman. Singaporen historiaan on myös vaikuttanut vahvasti Japanin piiritys toisen maailmansodan aikaan, ja Malesian valtion perustaminen, josta Singapore potkaistiin brutaalisti ulos 1965. Itsenäistyminen ei ollut vapaaehtoista, mutta se johti lopulta uskomattomiin rikkauksiin.

Singaporen menestyksen takana sanotaan olevan Singaporen isäksikin kutsuttu Lee Kuan Yew: Singaporen ensimmäinen pääministeri, joka palveli valtion päämiehenä yli 30 vuotta. Entisenä lakimiehenä Lee Kuan Yew johti maata ankaralla kädellä. Häntä on kritisoitu median- ja sananvapauden rajoittamisesta sekä poliittisten vastustajien kukistamisesta. Hän uskoi, että taloudellinen kasvu onnistuu vain ja ainoastaan lainkuuliaisuudella. Kovasta kurista huolimatta Lee Kuan Yew oli niin rakastettu, että monet vierailijatkin itkivät, kun hän nukkui pois vuonna 2015. Lee Kuaniin voi tutustua Hanna Wilkinsin teoksessa The Lee Kuan Yew Handbook tai kokoelmasta: Up Close with Lee Kuan Yew. Molemmat löytyvät Storytelistä ääni- tai e-kirjoina.

I was a product of the times, the war, the occupation, the reoccupation, my 4 years in Britain, admiring but at the same time questioning wether they are able to do a better job than we can.

Lee Kuan Yew
Taustalla singaporen liikekeskusta. Kuva K8 - Unsplash
Singaporeen! Kuva K8 – Unsplash

Kulttuurien hornankattila

Siirtolaiset ovat rakentaneet Singaporen. Kiinalaiset, malajit ja intialaiset – kaikki pistivät hihansa heilumaan, jotta Malesiasta eronnut kaupunki pääsisi jaloilleen itsenäistymisen jälkeen. Juuri kulttuurillisen rikkauden sanotaan olevan yksi Singaporen menestyksen kulmakivistä.

Tämä näkyy myös kirjallisuudessa, missä eri lähtökohdista olevat runoilijat ja kirjailijat ovat pyrkineet ikuistamaan eri kulttuurien sopeutumisen uuteen värikkääseen yhteiskuntaan. Muun muassa Jeremy Tiangin State of Emergency ja Alfian Sa’atin Malay Sketches pureutuvat Singaporen malajien elämään rajan ”väärällä puolen”. Balli Kaur Jaswalin Inheritance taas kurkistaa intialaisen perheen elämään 70-luvun Singaporessa, jossa asenteet intialaisen luokkayhteiskunnan kasteihin, perhesuhteisiin ja yksilön oikeuksiin joutuvat koetukselle. 

Tänä päivänä katuja tasoittamassa ovat myös länsimaalaiset ekspatriaatit, jotka auttoivat Singaporen globaaliksi taloustiikeriksi. Modernin näkökulman aiheeseen saan Jennifer Gargiulon kirjasta Diary of an Expat in Singapore, jossa hän kertoo kieli poskessa sopeutumisesta uuteen kotimaahan ja sen veikeisiin kulttuurillisiin tapoihin.

Chinatownin katumarkkinoilla kohtaavat kaikki kulttuurit. Kuva: Soile Vauhkonen

Sukupuoliroolit koetuksella

Vaikka Singapore on todella moderni maa eivätkä työelämässä menestyvät naiset ole mikään harvinainen näky, perinteet ja sukupuoliroolit ovat kovasti singaporelaisten mielessä. Kevin Kwanin hitti-romaani Ökyrikkaat Aasialaiset (Crazy Rich Asians) on kevyttä luettavaa Singaporen eliitistä. Kirjassa tutkaillaan kuitenkin vakavasti eriarvoisuutta sekä odotuksia naisen roolista avioliitossa. Kirjalle on myös jatko-osa Ökyrikas tyttöystävä (China Rich Girlfriend). Kevin Kwanin kirjat löytyvät Storytelistä äänikirjoina suomeksi ja englanniksi.

Sukupuolirooleista ja monikulttuurisuudesta kirjoittaa myös Singaporelainen kirjailia Catherine Lim teoksissa Leap Year, Miss Seetoh in the World ja Catherine Lim Collection.

Nick Fewings, Unsplash

Storytelissä voit kuunnella äänikirjoja tai lukea e-kirjoja: yli 200 000 kirjan valikoima dekkareista matkakirjoihin ja lastenkirjoista bisneslukemistoon. 

Tripsteri tarjoaa kaikille uusille Storytel-asiakkaille kuukauden (30 päivää) ilmaisen kokeilun. Kokeilu ei sido ostoihin ja etu koskee vain uusia asiakkaita.

Lähde siis nojatuolimatkalle ja ota lukuun tai kuunteluun esimerkiksi tässä jutussa esitellyt kirjat. Have a nice trip lah!

Sentosan Palawan beach. Kuva: Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *