Pyöräillen Berliinissä: Pyöräilijän paikka

Polkupyörä on erinomainen tapa liikkua paikasta toiseen ja nähdä kaupunkia. Lyhyillä matkoilla se on usein nopein keino kulkea eikä ruuhkista tai metrolinjojen kiskotöistä ole huolta. Berliini on myös hyvin tasainen, joten harvoin tarvitsee polkea hiki hatussa ylämäkeen.

Pyöräilijät mielletään Berliinissä ja Saksassa aidosti osaksi liikennettä, joita koskevat pääosin samat säännöt kuin muitakin ajoneuvoja.

Merkittävin ero Suomeen on se, että pyöräily on lähtökohtaisesti aina yksisuuntaista. Pyöräilijä siis ajaa muun liikenteen tavoin tien oikeassa laidassa joko ajoradalla, pyöräkaistalla tai pyörätiellä. Suomesta tutut ”kevyen liikenteen väylät”, joilla joka suuntaan kulkevat jalankulkijat ja pyöräilijät on ahdettu samalle kapealle väylälle, ovat verrattain harvinaisia Berliinissä.

Pyöräkaista ja pyörätie

Pyöräteitä ja -kaistoja on Berliinissä paljon. Niiden laatu vaihtelee, eikä pyöräväyliä aina ole rakennettu sinne, missä niitä todella kaivattaisiin.

Pyöräkaista tarkoittaa tien tai kadun oikeaan reunaan, yleensä pysäköityjen autojen vasemmalle puolelle valkoisin viivoin merkittyä kaistaletta, joka on varattu pyöräilijöiden käyttöön. Pyörät siis kulkevat samalla tasolla autojen kanssa, mutta molemmille on oma tilansa. Pyöräkaistalla on yleensä mukavaa ja turvallista ajaa, sillä autoilijat ja pyöräilijät ovat jatkuvasti näköyhteydessä keskenään ja pystyvät ennakoimaan toistensa liikkeitä.

Pyörätie eroaa pyöräkaistasta siten, että se kulkee samassa tasossa jalankulkijoiden kanssa, pysäköityjen autojen oikealla puolella. Ratkaisu on useimmiten kaikkien kannalta huono, sillä kovaa ajavat pyöräilijät pelottavat jalankulkijoita ja sinne tänne poukkoilevat jalankulkijat ärsyttävät pyöräilijöitä. Pyörätiet on rakennettu molemmille puolille katua ja ne ovat aina yksisuuntaisia, ellei niitä ole erikseen liikennemerkein osoitettu kaksisuuntaisiksi. Meno vanhoilla berliiniläisillä pyöräteillä voi monesti olla hyvin pomppuista, sillä ne on useimmiten tehty laatoista, jotka vuosien saatossa ovat alkaneet halkeilla ja kupruilla.

Kuva: Eric Sehr, CC BY-SA 2

Älä pelkää, ota oma tilasi

Jos kadulla ei ole pyöräkaistaa tai -tietä, ajetaan ajoradalla. Autojen seassa polkeminen on normaali asia eikä sitä ole syytä pelätä. Pyöräilijöitä näkyy katukuvassa runsaasti, minkä ansiosta autoilijatkin ovat tottuneet heihin. Tärkeintä on ottaa kadulla reilusti oma tilansa, sillä aivan oikeaan laitaan pakkautumalla pyöräilijä asettaa itsensä vaaraan kahdesta suunnasta: oikealla vaanivat yllättäen pysäköidyistä autoista avautuvat ovet, vasemmalla pelkoa aiheuttavat epämiellyttävän läheltä ohittavat autot, jotka eivät ohi päästäkseen vaivaudu vaihtamaan kaistaa, sillä ”kyllähän siitä mahtuu”. Turvallisin paikka pyöräillä on siis lähes keskellä kadun oikeanpuolimmaisinta kaistaa siten, että takaa tulevat joutuvat ohittaakseen koukkaamaan vasemman kaistan kautta.

Vapaaehtoiset ja pakolliset pyörätiet

Saksalainen erikoisuus on se, että pyöräteiden käyttö on lähtökohtaisesti vapaaehtoista. Jos siis pyörätieksi nimitetty kapea ruttuinen laattakäytävä ei houkuta, on täysin luvallista siirtyä ajamaan autokaistalle. Monet hyödyntävät tätä mahdollisuuta, sillä ajoradalla ajo on usein miellyttävämpää kuin huonolla pyörätiellä. Pyörätietä on lain mukaan velvollisuus käyttää ainoastaan silloin, kun se on merkitty sinisin pyörätiekyltein. Näitä pakollisia pyöräteitä on noin 15 % Berliinin pyörätieverkostosta.

Berliinin mukulakivikadut

Esimerkiksi Neuköllnin, Kreuzbergin tai Friedrichshainin pienemmillä kaduilla on usein mukulakivetys ja houkutus ajaa jalkakäytävällä on suuri. Jalkakäytävällä pyöräilyä olisi syytä välttää, mutta jos siihen kuitenkin parin korttelin mukulakivirynkytyksen jälkeen sortuu, on muistettava kunnioittaa jalankulkijoita. Kellon kilisyttäminen jalankulkijoille heidän omalla väylällään on tabu.

© Oskari Lampisjärvi

Neuköllnin kaupunginosassa asuva kirjoittaja kulkee pyörällä kaikki matkat ympäri vuoden. Hänen pyörittämänsä Berliiniläinen polkupyöräbüro järjestää sightseeing-pyöräkierroksia sekä kaupunkipyöräilykursseja, joilla perehdytään satulasta käsin Berliinin liikennekulttuuriin.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: [email protected]polkupyora.de

 

Uusimmat matkavinkit


[the_grid name=”Berliini-blogi”]

Vieraileva kirjoittaja

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *