Juttusille Tukholmassa – Näin pärjäät keskustelussa ruotsalaisen kanssa

Mari kirjoitti taannoin Tripsterin Peking-blogissaan aiheesta mitä kiinalaiselta sopii kysyä. Kirjoitus sai minut naurahtelemaan, sillä olen itsekin viettänyt paljon aikaa Kiinassa. Tästä inspiroituneena aloin miettiä, mistä täällä lahden takana keskustellaan. Olin aina ajatellut, että suomalaiset ja ruotsalaiset ovat kulttuurillisesti hyvin lähellä toisiaan. Muutettuani Ruotsiin ymmärsin olleeni väärässä.

Mistä Ruotsissa sitten keskustellaan? Maahanmuuton haitoista ja hyödyistä, Euroopan talouskriisistä tai kenties punavihreästä Tukholma-kuplasta? Ei. Entä jääkiekosta, kuninkaallisista tai kenties meistä suomalaisista? Ei näistäkään. Tukholmassa puhututtavat sää, ruuhkat ja uudet ruoka-trendit – aiheet, jotka eivät missään nimessä loukkaa ketään.

Kuten jokainen vuorovaikutustilanne, keskustelu ruotsalaisen kanssa vaatii pelisilmää. Syvällisen keskustelun määrää säätelee se, kuinka hyvin tunnet keskustelukumppanisi. Moni ruotsalainen nyökyttelee ja myötäilee, vaikka avaisit pelin tiukalla kommentilla esimerkiksi Tukholman metroasemien liepeillä notkuvien kerjäläisten määrästä. He kuitenkin pitävät suoraa puhetta hieman moukkamaisena ja jättävät omat kommenttinsa vähiin. Et siis opi keskustelusta mitään uutta. Tukholmalaiset välttelevät konflikteja ja tuntevat olonsa epämukavaksi, jos vakavia aiheita käsitellään ilman asiaankuuluvaa alkujumppaa.

Jos haluat keskustella tukholmalaisen kanssa vakavia, lähesty asiaa kierrellen. Avaa keskustelu varovasti ihmettelemällä sitä, ettei muun muassa politiikasta saisi avoimesti puhua. Näin teet keskustelukumppanillesi selväksi, että tunnet paikalliset sosiaalisen kanssakäymisen normit. Kehu ruotsalaisia vanhempainvapaita, terveydenhuollon laatua ja avokätisyyttä Euroopan pakolaiskriisissä. Omia mielipiteitä kannattaa pidätellä keskustelun loppumetreille, jotta saat houkuteltua tukholmalaiselta rehellisen kuvan hänen näkemyksistään.

Kun olet kujerrellut itsesi keskustelun ytimeen, mehukkaita aiheita ovat juuri maahanmuutto, poliittiset taistelut sekä jalkapallo. Ruotsin politiikka on itse asiassa aika räväkkää ja puolueohjelmista löytyy villejä linjauksia, esimerkkinä feministipuolueen suunnitelmat lähettää kaikki ruotsalaiset miehet tasa-arvoleireille. Ruotsalaiset miehet – he, jotka jo nyt pitävät vähintään kuusi kuukautta isyyslomaa! Ruotsin nykyhallitus on tiukassa tilanteessa, sillä se ei ole enemmistössä parlamentissa. Mielipiteet ovat jakautuneita ja Ruotsidemokraatit (jokseenkin verrattavissa Perussuomalaisiin) sekoittavat pakkaa poliittisilla tempauksillaan. On mahdollista, että Ruotsin hallitus kaatuu ennen nelivuotisen kautensa loppua. Suuria tunteita herättää myös jalkapallo. Tukholmassa on useampi kilpaileva jalkapallojoukkue, joiden kannattajat usein rettelöivät keskenään. Tässä aiheessa on hyvä pysyä neutraalina, sillä väärän joukkueen kehuminen voi mahdollisesti aiheuttaa välirikon.

Mitä mieltä tukholmalaiset ovat sitten suomalaisista? Itse yllätyin siitä, kuinka vähän tukholmalaiset ja ylipäänsä ruotsalaiset tietävät Suomesta. Meidänhän piti olla pohjoismaalaisia sukulaissieluja ja kilpakumppaneita. Eivätkö tukholmalaiset olekaan perillä Suomen talouden kuumista perunoista tai jännitä tulevia jääkiekon maailmanmestaruuskisoja? Ruotsalainen on paljon valveutuneempi Norjan ja Tanskan tilanteesta ja herkempi kommentoimaan naapurimaiden uusia käänteitä. Suomesta tiedetään lähinnä Perussuomalaisten jytky, sillä se on verrattavissa Ruotsidemokraattien räjähdysmäiseen suosioon. Kehuja satelee vuolaasti, kun puheenaiheena on suomalainen peruskoulu. Olemme ruotsalaisille hieman mystinen kansa – hiljainen ja lähellä luontoa. Moni kyseleekin pilke silmäkulmassa, mihin olen piilottanut puukkoni.

Aiheesta riippumatta keskustelu päätetään aina joko täydelliseen yhteisymmärrykseen tai sopimukseen siitä, että asiasta ollaan eri mieltä.  Tärkeintä on, että keskustelusta poistutaan hyvillä mielin.

©Soile Vauhkonen

 

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *