Kymmenen nähtävyyttä tunnissa

Tripsterin ensimmäinen virtuaalikierros kulkee läpi Länsi-Pariisin kauneimpien korttelien ja ohi kuuluisimpien nähtävyyksien. Reitti taittuu kävellen vajaassa tunnissa, mutta sen parissa voi viettää vaikka kaksi päivää museoihin tutustuen, leivoksia maistellen, oopperaa kuunnellen, Seineä ihastellen ja Napoleonia muistellen.

Lähtöpaikka: Opéra Palais Garnier. Määränpää: Invalidihotelli


Katso isompi kartta

1. Opéra Palais Garnier

Kun astuu Opéran metrosta ulos, silmiltä menee hetki tottua loistoon. Aurinko löytää oivan peilin Garnier’n oopperapalatsin ulkosivun täyttävistä kultauksista. Kultakirjaimin nimenä seinään ovat saaneet muun muassa Rossini, Auber ja Beethoven.

Opéra Garnier’n eli Pariisin vanhan oopperatalon rakentaminen aloitettiin 1861. Ensimmäiset avajaiset pidettiin jo 1867, sillä keisari Napoleon III halusi esitellä edes uuden silmäteränsä fasadin sen vuoden maailmannäyttelyssä. Mikään muu ei tuolloin ollut lähellekään valmista.

Varsinaisissa avajaisissa 1875 arkkitehti Charles Garnier’n mainio akustiikka pani esiintyjät koville, sillä sen ansiosta myös näytösten virheet kuultiin totuttua paremmin. Ensimmäisiä esityksiä olivat Daniel-François-Esprit Auberin La Muette de Portici (Porticin mykkä) ja Jacques-François-Fromental-Elie Halévyn La Juive (Juutalaisnainen).

Näyttämölle mahtuu peräti 450 esiintyjää ja katsomoon 2 200 henkeä. Italialaistyyppinen hevosenkengän muotoinen katsomo on sisustettu ylellisesti purppuran ja kullan sävyillä. Sisätiloissa on käytetty runsaasti marmoria ja jalopuuta. Ooppera on kuulu myös Marc Chagallin vuonna 1964 maalaamasta kupolikatosta, mistä roikkuu valtava kristallikruunu.

Sisätilojen suurta portaikkoa koristavat Carrier-Belleusen rohkeat lampunkantajapatsaat. Sisätiloja voi ihailla joko maksamalla kymmenisen euroa opastetusta kierroksesta tai ostamalla illaksi oopperalipun. Maanantai-illan esitykset ovat hieman halvempia. Lippuja myydään myös tuntia ennen esityksen alkua, jolloin seassa saattaa olla parinkympin paikkoja, joita ei enää muualta saanut. Lue lisää: Ooppera Palais Garnier

Katso kuvia:

2. Madeleinen kirkko

Jo Oopperan rakentamisen aikoihin tämä kahdeksannen arrondissementin kortteli oli pankkien, vakuutusyhtiöiden, suurten tavaratalojen ja luksusliikkeiden kultamaata. Sitä se on yhä nykyäänkin. Le Printemps ja Galéries Lafayette -tavaratalot sijaitsevat vain kivenheiton päässä pohjoiseen. Nyt ei olla kuitenkaan törsäilymielessä liikkeellä, joten kääntäkäämme napisematta selkä niiden houkutuksille. Nokka kohti Madeleinen aukiota, jonne päätyy kun kääntyy boulevard de Capucinesia oikealle.

Madeleinen kirkko on massiivinen, pylväikön kannattelema suorakulmio keskellä samannimistä aukiota. Uusklassista tyyliä edustava, tällä hetkellä pakokaasujen tummentama komistus valmistui vuonna 1842. Vilkkaasti liikennöidyn aukion pakokaasuista on hyvä poiketa hetkeksi sisälle pyhään rauhaan. Madeleinen kirkko tunnetaan seurapiirihäistään. Siellä on myös siunattu viimeiseen lepoon useita kuuluisuuksia kuten Frédéric Chopin ja Marlene Dietrich.

Katso kuvia:

3. Ladurée-leivoskahvila

Matka jatkuu rue Royalia etelään. Osoitteessa 16, rue Royale on vuonna 1862 perustettu Ladurée-leivoskahvila. Sen teatraalisissa kultakulisseissa nautiskellaan koristeellisia tuulihattuja, macaron-leivoksia ja muita herkkuja. Laduréesta saa myös suolaista ruokaa. Laduréen luksusherkkuja voi ostaa mukaan tai vaikka tuliaisiksi viereisestä leivoskaupasta.

Lue lisää: Pariisin kahvilat

Katso kuvia:

4. Place de la Concorde

Place de la Concorde on Pariisiin suurin aukio. Sieltä löytyy myös Pariisin iäkkäin monumentti, 23 metriä korkea L’Obélisque de Louxor. Egyptin varahallitsija Muhammed Ali lahjoitti 23O tonnia painavan obeliskin Ludvig Filipille vuonna 1833, mutta itse monoliitin historia kurottuu paljon pitemmälle: se pystytettiin yli 3000 vuotta sitten Ramsès II:n valtakautena. Pariisiin obeliski matkasi kaksi vuotta laivalla ja kolme vuotta meni, ennen kuin se saatiin pystyyn. Auringonvarjoa Theban temppelissä mitanneen “tornin” pintaan on kaiverrettu kiehtovia hieroglyfeja.

Place de la Concorde sijaitsee kahden valtaväylän risteyksessä. Sieltä avautuu hyvät näkymät Champs-Elyséelle ja Louvren esikartanoon, Jardin des Tuileries’lle. Concorden sillan toiselle puolella komeilee Palais Bourbon, jossa Ranskan kansalliskokous pitää istuntonsa.

Kahdeksankulmaisen aukion nurkissa olevien kivipaviljonkien päälle pystytetyt naispatsaat symbolisoivat Ranskan kaupunkeja : Rouen, Brest, Nantes, Bordeaux, Marseille, Lyon, Strasbourg ja Lille. Vallankumouksen aikana vihattua monarkiaa symbolisoinut ratsastajapatsas sai siirtyä giljotiinin tieltä: Muiden muassa Ludvig XVI ja Marie Antoinette siirtyivät täällä julman giljotiinin hampaissa ajasta ikuisuuteen.

Katso kuvia:


Lue lisää: Place de la Concorde, Jardin des Tuileries

5. Jeu de Paumen ja Orangerien museot

Idässä komeilee Tuileries’n puisto, joka johtaa Louvreen. Concorden aukion koilliskulmassa on Orangerien museo. Rakennus toimi alun perin kasvihuoneena, mutta nykyään siellä versoo appelsiinipuiden sijaan maalauksia. Museo sai alkunsa, kun Claude Monet päätti 1920-luvun kieppeillä sijoittaa sinne lummelampia esittävät Nymphéas-seinämaalauksensa. Ne ovat yhä Orangerien vetonaula. Museo on suljettu tiistaisin. Vieressä komeilee historiallinen tennishalli
 Jeu de Paume, jossa voi nähdä hyviä nykytaiteen näyttelyitä. Se puolestaan kiinni maanantaisin.

Concorden aukiolla vellova automeri virtaa lännessä myyttiselle Champs-Elysées’lle, jonka päässä näkyy Riemukaari. On kivempi kävellä hieman kauempana pääväylästä, Jardins des Champs-Elysées-puistokujilla, viereisen avenue Garbrielin historiallisista yksityispalatseista haaveillen. Tällaisista vanhoista, kaiken maailman aatelisten, kreivien ja kreivitärten, valtionpäämiehien ja menestyneiden taiteilijoiden kulttikämpistä käytetään Ranskassa nimeä hôtel particulier. Avenue Gabrielin numerossa 2 on USA:n lähetystö. Avenue Gabrielin ja avenue de Marignyn risteyksessä näkyy Elysée-palatsin puutarha. Elysée on yksi Ranskan presidentin virallisista residensseistä, jonne on sijoitettu presidentin toimisto ja valtioneuvoston kokoontumispaikka.

Nyt koittaa tilaisuus luksusostoksille Elysée-Lenôtren paviljongissa, joka on päivisin leivoskahvila, iltaisin ja lounasaikaan ravintola. Sen perustaja Gaston Lenôtre oli Ranskan kuuluisimpia leivostaiteilijoita, ja talo jatkaa herkuttelun arvokkaita perinteitä. Paviljongin kaupasta voi ostaa mukaan kiiltävälle paperille painettuja hienoja reseptikirjoja, herkkuja ja vaikkapa tarkkaan valittuja viinejä. Osoitteessa 10 Avenue des Champs Élysées

Lue lisää: Nykytaiteen keskuksia Pariisissa, Champs-Elysée

6. Grand Palais ja Petit Palais

Champs-Elysées-Clémenceaun metron kohdalla käännös vasemmalle, ja astumme sisälle “kultaiseen akseliin”. Kupoli- ja lasikaton kruunaama Grand Palais kuuluu vastapäisen Petit Palais’n ja Pont d’Alexandre III -sillan ohella loisteliaaseen kolmiyhteyteen, joka rakennettiin vuoden 1900 suuren maailmannäyttelyn kunniaksi. Tarkoitus oli luoda häikäisevä akseli, joka ulottui kultakupoliselta Invalidikirkolta aina Champs-Elyséelle saakka. Palatsi on onnistuneeksi mainittu yhdistelmä art nouveauta ja uusklassisismia.

Grand Palais’ssa järjestetään nimensä mukaisesti suuria taidenäyttelyitä, jotka kokoavat maailmanlaajuisesti tunnettujen maalarimestareiden tuotantoa. Jonot ovat sen mukaisia. Kannattaakin harkita tarkkaan ennakkolippujen ostoa. Pienempiin näyttelyihin on luonnollisesti pienemmät jonot. Ilmaiset Monumenta-installaatiot täyttävät ison nef:iksi nimetyn tilan. Palatsin länsipuolella toimii eräänlainen tieteen puuhamaa, Palais de la Découverte, joka on tarkoitettu lähinnä ranskankielisille kävijöille. Tosin lapset saattavat viihtyä siellä kieliongelmista huolimatta.

Kaupungin hälinästä voi irrottautua poikkeamalla vastapäiseen ”pikku palatsiin”. Sen kullatusta fasadista voi myös bongata Pariisin latinalaisen tunnuslauseen “Fluctuat nec mergitur”: Keikkuu vaan ei uppoa. Petit Palais on yhdistelmä art nouveauta ja uusklassisismia, kokoelmissa on 1300 taide-esinettä, joiden joukossa on maailmankuulujen maalarimestareiden töitä. Sisäänpääsy on ilmainen, joten vaikka ei jaksaisi uppoutua taiteen saloihin, kannattaa astua sisälle ihastelemaan kaunista arkkitehtuuria ja pistäydy vehreällä, hiljaisella sisäpihalla. Siellä on kiva kahvilakin.

Katso kuvia:


Lue lisää: Grand Palais, Petit Palais

7. Pont Alexandre III

On vaikea ottaa Pont Alexadre III:sta kuvaa niin, ettei kuvaan tulisi joku poseeraavista turisteista. Kaikki haluavat ikuistaa itsensä tällä romanttisella sillalla, jolta aukeaa komea näkymä Eiffeliin ja arvokkaasti virtaavalle Seinelle. Pont Alexandre III :tta pidetään kauneimpana Seineä ylittävistä 37:sta sillasta. Sen koristeissa toistuu Ranskan historia korkokuvin, leijonapatsain, pronssinymfein ja pylväspatsain.
Aleksanteri kolmannen silta suunniteltiin tarkoituksella kyllin matalaksi, jotta ympäröivät monumentit näyttäytyisivät parhaimmillaan maailmannäyttelyn vieraille, joita oli kaikkiaan 50 miljoonaa.

Lue lisää: Pont Alexandre II
Katso kuvia:

8. Invalidihotelli

Kun silta on takana, katseet kääntyvät oikealle. Siellä, Quai d’Orsayn ja rue Fabertin kulmassa, on Place de la Finlande eli Suomen suurlähetystön ja konsulitoimiston oma pikku aukio. Jos passi ei ole kadonnut tai kutsua suurlähetystön saunaan tullut, ei suurlähetystön massiiviselle metalliovelle ole syytä mennä summeria soittelemaan. Matka jatkuu eteenpäin Esplanade des Invalidesille. Sen päässä odottaa viimeinen kohteemme, Invalidihotelli.

Mutta se ei ole mikään pieni kohde!

Invalidihotelli toivottaa vieraat tervetulleiksi suurine tykinsuineen ja hassuine tötteröiksi parturoituine puineen. Isoon rakennusryhmään kuuluu kultakupolinen kirkko, museoita, sotaveteraaneille tarkoitettu sairaala ja vanhainkoti sekä Ranskan sotahistoriaan liittyviä monumentteja.

Hôtel des Invalidesin rakennuttamisen aloitti Ludvig XIV vuonna 1670. Rakennuksen tarkoitus oli toimia vanhojen sotilaiden kotina ja sairaalana. Projektin valmistuessa vuonna 1676 alueeseen kuului viisitoista sisäpihaa, joista suurin oli suunniteltu sotilasparaateja varten.

Ludvig XIV teetti sinne vuonna 1708 Pietarin kirkkoa muistuttavan kuninkaallisen kappelin, joka on yksi barokkiarkkitehtuurin helmistä. Kultakupolista kappelia kutsutaan yleisesti Invalidikirkoksi. Kirkosta tuli pikku hiljaa myös sotasankareiden hautapaikka. Näyttävin hautaholvi kuuluu Napoléon Bonapartelle. Kaukaisella St Helenan saarella maanpaossa kuolleen Napoleon Bonaparten maalliset jäännökset siirrettiin Ranskaan vuonna 1840. Kuningas Ludvig-Philippen vuonna 1842 arkkitehti Viscontilta tilaaman hautaholvin kaivaminen kirkkoon ja hautakiven tekeminen kestivät aina vuoteen 1861 saakka. Samassa kappelissa sijaitsee myös keisarillinen krypta. Siellä lepää muun muassa Napoleonin ja Itävallan prinsessan Marie-Louisen yhteinen poika, Napoleon II.

Invalidihotellin tiloissa sijaitseva armeijamuseo (Musée de l’Armée)
 on monipuolisimpia maailmassa. Siihen kuuluu muun muassa laaja, kaksi maailmansotaa kattava siipi, vanhoja haarniskoja ja aseita esittelevä Armes et Armures Anciennes -osasto, tykkihistoriaa esittelevä osasto sekä aikavälin 1648–1871 sotahistorian kattavat Département Moderne -osiot. Vierailulle kannattaa varata aikaa!

Lue lisää: Invalidihotelli

Katso kuvia:


Tuliko nälkä? Näillä kulmilla on paljon turistiravintoloita, joiden laatu ei aina vastaa hintaa. Invalides-metron ja Eiffel-tornin lähellä, osoitteessa 4 rue de l’Exposition on elegantti, tunnelmallinen gourmetravintola nimeltään Pottoka. Sieltä saa suussasulavaa baskiruokaa. Menyy alkaen 22 euroa.

Nähtävyydet kierroksen varrella: Opéra Palais Garnier, Madeleinen kirkko, Ladurée-leivoskahvila, Place de la Concorde, Musée de l’Orangerie, Musée du Jeu de Paume, Tuileries, Champs-Elysée, Petit Palais, Grand Palais, Pont Alexandre III, Invalidihotelli.

Kierros kulkee myös näiden nähtävyyksien ja kurioositeettien läheltä: Eiffel-torni, Musée d’Orsay, Riemukaari, Louvre, suuret tavaratalot ja Suomen suurlähetystö.

Lue lisää:

Länsi-Pariisi

Pariisin historia

© Anuliina Savolainen

Anuliina Savolainen

Pariisissa yli 9 vuotta asunut toimittaja, valokuvaaja ja suuri ajattelija. www.anuliina.com

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *