Edinburghin festarivuosi – lumikelloista huippuvieraisiin

Maailman kulttuuripääkaupungissa järjestetään hurja määrä erilaisia kansainvälisiä festivaaleja vuodessa. On muitakin kuten naisten rajojenrikkomisfestarit, on juoksufestarit. Festarikauden avaavat kevään ensimmäiset merkit, lumikellot. Pienpanimoiden oluet esittäytyvät ennen kuin lumikellokausi on ohi.

Kun me vielä odottelemme uusia lumisateita, niin pienet, nuokkuvakukkaiset lumikellot alkavat jo kurkkia maasta Skotlannissa. Niitä näkee lopulta vihreävalkoisina ryöpsähdyksinä vanhojen puiden tyvillä, pensaiden juurella ja laajoina kukkamattoina nurmikoilla.

Lumikelloja sanotaan Skotlannin herkimmiksi kukiksi. Pian ne saavat seurakseen siniset matalat skillat ja vielä myöhemmin keväällä, usein pääsiäisen aikoihin, nousevat skillojakin korkeammat skotlanninsinililjat metsänpohjiin.

Puutarhojaan lempeästi rakastavat britit ja skotit tekevät lumikelloista asiaa Edinburghin kasvitieteellisessä puutarhassa. Sinne on kerätty runsaasti erilaisia lumikelloja.

-Ovatkohan kaikki Suomessa kukkivat yhtä ja samaa lajia?

Kasvitieteellinen puutarha on perustettu reilut 300 vuotta sitten. Se on maailmankuulu laajoista kansainvälisistä kokoelmistaan.

Missä: Kasvitieteellinen puutarha (Royal Botanic Garden, ”Botanics”), Inverleith Row, Edinburgh.

Näyttely on avoinna 1.2.-13.3.2016.

ERIKOISTUNEET OLUJAISET

Brewdog on meille tuttu nimi. Keisari Augustus ja ”näkökulman vaihdos” ehkä vähemmän. Nimet kuvaavat sitä kekseliäisyyttä ja tekemisen iloa, joilla pienpanimot oluitaan nimeävät.

Useita muttei näin useita saa hyvin varustetuista pubeista Edinburghista. Mutta tämä pop up -festari on asiaan vihkiytyneiden must.

Ensin oli pieni festari Ylämailla parisen vuotta sitten. Suosio kasvatti homman kokoa, ja viime vuonna olujaisia oli jo useilla paikkakunnilla. Tänä vuonna niitä on eri puolilla Skotlantia.

Edinburghin versiossa on luvassa pienpanimoiden olusien lisäksi pienten tuottajien katajanmarjaista giniä, pienpanimoiden siidereitä, katuruokaa ja musiikkia. North Hop järjestetään Edinburghissa 5. maaliskuuta.

Missä: Assembly Rooms, George Street, New Town, Edinburgh

TIEDETTÄ, KULTTUURIA, RUUMIINKULTTUURIA

Helmi-maaliskuussa vietetään myös itämaisen kulttuurin ja hengellisyyden festivaalia rauhan ja molemminpuolisen ymmärtämyksen teemalla.

Neulojille ja virkkaajille on luvassa kaksipäiväiset käsityöfestivaalit maaliskuussa.

Kevään mittaan pääkaupunki emännöi ja isännöi sitten kansainvälisiä tiedefestivaaleja maalis-huhtikuussa, rakennetun ympäristön festivaalia maalis-lokakuussa.

Britannian toiseksi suurin maraton juostaan Edinburghissa toukokussa. Lapsille järjestetään taidefestivaalit touko-kesäkuun vaihteessa. Kesäkuussa on suuri pyöräilyfestivaali samoin kuin pelottomien naisten rajojenrikkomisfestivaalit.

Maailman kansainvälisiä elokuvahuippuja nähdään kesäkuun lopulla, ja kesä jatkuu kulttuurifestivaalein:

Edinburghin kuuluisimmat festivaalit avaa huimat jazz ja blues -festarit heinäkuun jälkipuoliskolla, mitä seuraa kansainvälinen kulttuurifestivaali ja Edinburgh Fringe elokuussa, ja sotilassoitto-tattoo elokuussa, samoin kuin ruoka ja juoma -festarit. Sen jälkeen syksyyn mahtuu vielä monikulttuurisuutta, kirjallisuutta, tarinankerrontaa, kansanmusiikkia…

Niistä myöhemmin, seuraa blogia!

@Eeva Simola

Eeva Simola

Olen vuosia Skotlannissa asunut tietokirjailija ja toimittaja. Skotlannissa olen kuin kotonani ja hymyilen. Olen käynyt siellä yli 60 kertaa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *