Pimeä vuodenaika Edinburghissa – ABC

Pimeä vuodenaika koittaa Edinburghissakin. Halloween on tuttu ja hoidettu. Mitä sitten ovat Poppy Day? -Wee Xmas? -Hogmanay? -Loony Dook?

Vuodenkierron tuomista ja muista juhlapäivistä paikallisesti käytettyihin nimiin törmää niin Edinburghissa kuin muuallakin Skotlannissa. Osa juhlista on muinaisia, osa kirkollisia, osa uskonnollisia, osa muita.

Tässä ABC pimeän vuodenajan juhliin Edinburghissa.

B – Burns Night

Skotlannin kansallisrunoilija Robert Burns syntyi 25. tammikuuta 1759. Hänen syntymäpäivänsä iltana järjestetään yksityisiä ja kaupallisia illallisia, Burns Suppereita.

Perinteinen menu koostuu haggiksesta, perunoista ja turnipsimuhennoksesta. Ruokajuomana on viski. Oodi haggikselle, naisten vastauspuhe, tanssit ja illan päätteeksi kajautettava Auld Lang Syne kuuluvat ohjelmaan.

C – Candlemas

Kynttilänpäivä 2. helmikuuta.

Yliopistossani St Andrewsissa, kuten monissa muissakin yliopistoissa, Candlemas esiintyi opintovuoden lukukauden nimessä, Candlemas Term.

Kynttilänpäivänimitys juontuu kynttiläkulkueista: Edellisvuonna synnyttäneet äidit kulkivat 2. helmikuuta seuraavana vuonna kynttilät kädessä toivoen puhdistusta Neitsyt Marialta.

Myös kuukauden nimi February liittyy puhdistautumiseen. Roomalaiset toivat Februan juhlinnan Skotlantiin 400-luvulla. Kevään tuloon varauduttiin puhdistautumalla.

Vuosi on jaettu neljänneksiin; Martinmas 11.11., Candlemas 2.2., Whitsunday 15.5. ja Lammas 1.8.. Perinteisesti sopimukset tehtiin tai aukesivat, vuokra-ajat alkoivat tai päättyivät, laskut ja korot erääntyivät ja palvelijat palkattiin tai erotettiin noina päivinä.

E – Equinox

Päiväntasaus, syyspäiväntasaus (autumnal e.) ja kevätpäiväntasaus (vernal e.).

E – Epiphany

6. tammikuuta, loppiainen. Itämaan tietäjät tulivat katsomaan Jeesus-lasta.

H – Halloween

Skotlannissa Halloweenia ovat yliluonnollinen, noidat, henget ja tuli. Halloween liittyy sadonkorjuukauden loppuun ja talven tuloon ja vuoden pimeimpään aikaan.

Halloweenia skotlantilaisittaiRoyal Milella. Kuva: valanzola.t, Flickr CC BY-SA 2.0
Halloweenia skotlantilaisittain Royal Milella. Kuva: valanzola.t, Flickr CC BY-SA 2.0

Lokakuun viimeisen päivän yönä kuolleet vaelsivat ihmisten keskuudessa ja tulia sytytettiin pahojen henkien karkottamiseksi. Talojen tulet sammutettiin ja uudet sytytettiin yhteisten valkeiden liekillä. Myöhemmin tulia on korvattu turnipsi- ja lopulta kurpitsalyhydyin, amerikkalaiseen malliin.

H – Hogmanay

Uudenvuoden aatto, vuoden viimeinen päivä. Silloin juhlitaan uuden vuoden tuloa. Tapa on peräisin viikinkikauden vauhdikkaasta juhlinnasta. Tansseja, viskiä, vierailuja.

Keskiyön ilotulitus järjestetään Edinburghin linnan valleilla. Juhlinnan lopuksi laulettavaa Auld Lang Syneä (Erotessa, Tää ystävyys ei unhoitu…) kannattaa odottaa!

L – Loony Dook

Hoi, talvi- ja avantouimarit! Uudenvuoden päivänä Edinburghissa?

Loony Dook on juuri sinulle. Loony tarkoittaa hullua, mutta viis siitä.

Uudenvuoden päivän naamiaisasuinen kulkue marssii ensin kaupungin halki ja suuntaa sitten rannalle. Pulahdus Forthjokeen järjestetään South Queensferryn kaupungissa aivan Edinburghin tuntumassa.

Etäisyys Edinburghista ei ole mikään excuse – paikalle pääsee nopeasti paikallisjunalla. Etkä ole yksin.

Uudenvuoden kostea alku Loony Dookin merkeissä. Kuva: Kristian Dela Cour, Flickr CC BY-SA 2.0
Uudenvuoden kostea alku Loony Dookin merkeissä. Kuva: Kristian Dela Cour, Flickr CC BY-SA 2.0

M – Martinmas

Martti-pyhimyksen (St Martin) päivä on Skotlannissa 11. marraskuuta. Päivän kerrotaan saaneen nimensä roomalaisesta sotilaasta, joka otti aikuiskasteen ja ryhtyi munkiksi. Hänestä tuli hyväntekijä, joka tarinan mukaan esimerkiksi puolitti takkinsa palelevan kohdattuaan.

Martinpäivästä alkoi myöhemmin uusi sopimuskausi, vuosineljännes.

Syysvilja oli kylvetty, eläinten rehu alkoi huveta ja teurastukset alkoivat. Lihaa mm. suolattiin talven varalle.

P – Poppy Day

Matkailijan silmä voi syksyllä erottaa punaisen kangasunikon vastaantulijan takinrintamuksessa. Ensin Poppy Day -kampanja keräsi avustuksia myymällä unikoita ensimmäisen maailmansodan taistelussa kaatuneitten muistopäivänä. Tuloilla hankittiin asuntoja sotaveteraaneille.

Punainen unikko on peräisin kanadalaislääkärin runosta hänen Ypresin taistelussa 1. maailmasodassa menehtyneelle ystävälleen. Lääkäri kirjoitti sen nähtyään ympärillään punaisia silkkiunikoita (Papaver rhoeas) kaikkialla, sodan hävityksestä huolimatta.

Amerikasta unikkokeräys tuotiin Englantiin. Unikot menivät niin hyvin kaupaksi, ettei niitä riittänyt Skotlantiin. Niinpä Edinburghiin perustettiin 1926 Lady Haigin unikkotehdas, Poppy Factory.

Joka vuosi sotainvalidit valmistavat siellä yli viisi miljoonaa unikkoa myyntiin Skotlannissa. Siitä saatavilla tuloilla tuetaan sotavammaisia ja näiden perheitä.

R – Remembrance Day

11. marraskuuta, ensimmäisen maailmansodan päättymisen muistopäivä. Yleisemminkin kaatuneitten ja sotainvalidien muistopäivä. Ks. Poppy Day

S – Samhain

Muinaiskelttiläinen Samhain elokuussa aloittaa sadonkorjuun ja kesän jälkeen uuden vuoden.

Juhla on sukua muinaiskelttiläiselle Samhainille, kesän lopulle. Se myös symboloi rajaa tämän- ja tuonpuoleisen, elävien ja kuolleiden maailmojen, välillä.

Nykyään Samhain on suuri vuotuinen tulifestivaali Edinburghissa elokuussa.

T – Thanksgiving

Sadonkorjuun päättymisen juhla marraskuun neljäntenä torstaina, jos ollenkaan. Tällöin on tarjolla keittoa, paahdettua kalkkunaa ja omenajälkiruokaa.

T – Twelfth Night of Christmas

Loppiainen.

W – Wee Xmas

Minun Skotlannissa noudattamani pikkujouluperinne. Otin pikkujoulun (wee=pieni) viettämisen niin vakavasti, että jäin kiinni joulukuusivarkaudesta Tentsmuirin metsässä StAndrewsin lähellä.

Metsänvartija pani minut sahaamaan ja pilkkomaan puita. Vuodenaika oli rangaistavan puolella: Rankaisijaa alkoi palella pakastuvassa illassa, eikä rangaistuksen suorittaja lopulta erottanut, mihin kirveen löi.

Siinä meni sen verran kauan,  että illan emäntänä jouduin oikaisemaan muissa valmisteluissa.

Ohjelmansa mukaan myös Scottish Finnish Society viettää vuosittain pikkujoulua. Ja ehkä joku muukin Skotlannissa asuva suomalainen?

W – Winter Solstice

Vuoden lyhyin päivä, talvipäivänseisaus. Edinburghissa se osuu tänä vuonna torstaille 21. joulukuuta kello 16.27. Päivä on tuolloin 10 tuntia 39 minuuttia lyhyempi kuin vuoden pisin päivä kesäkuussa.

Eeva Simola

Olen vuosia Skotlannissa asunut tietokirjailija ja toimittaja. Skotlannissa olen kuin kotonani ja hymyilen. Olen käynyt siellä yli 60 kertaa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *