Käytännön Tokio

Lentokentältä kaupunkiin

Junavaihtoehtoja Naritan kansainväliseltä kentältä on kolme. Tyylikkäin, uusin, nopein ja kallein on JR Narita Express eli N’EX-linja, jolla on kätevä yhteys lännen kohteisiin, esimerkiksi Shinjukuun ja Shibuyaan (noin 1h, 3000 jeniä). Itäisiin osiin, kuten Uenoon ja Nipporiin, pääsee JR Keisei Skyliner-junalla (noin 40min, 2470 jeniä), ja mainituilta asemilta voi hypätä Yamanote-junaan. Halvin, hitain, ruuhkaisin ja yleensä pitkän lennon jälkeen myös tuskaisin vaihtoehto on JR Keisei Limited Express, joka kulkee niin ikään Uenoon ja Nipporiin (noin 75min, 1030 jeniä). Uenon asemalta voi vaihtaa myös metrolinjoille.

Joskus bussi saattaa olla paras vaihtoehto, mikäli tahtoo säästää rahaa tai päästä ilman vaihtoja hotellilleen keskikaupungille. Halvin on 1000 jenin kyyti: accessnarita.jp.

Lue lisää Naritan lentokentän sivuilta.

Hanedan lentokenttää turistit käyttävät harvoin, mutta jos lennät vaikkapa Osakan välilaskun kautta, saavut Hanedaan. Sieltä pääsee Tokion keskustaan muun muassa Tokyo Monoraililla ja Keikyu-linjalla.

Japan Rail Pass

Moni Japanin-matkaaja, joka aikoo reissata muuallakin kuin Tokiossa, hankkii Japan Rail Passin. Se on rahaa ja aikaa säästävä tapa nähdä paljon ja sinkoilla shinkansen-luotijunilla paikkakunnalta toiselle. Passi hankitaan ennen matkaa Suomesta tai muualta Japanin ulkopuolelta, ja se on voimassa 7, 14 tai 21 päivää. Viikon passi maksaa noin 230 euroa. Passia voi käyttää myös Tokion sisäisessä liikenteessä kaikilla JR-linjoilla, kuten Yamanotessa.

Lisätietoa junapassista.

Osta passisi esimerkiksi Japaninspesialistilta.

Julkiset liikennevälineet

Tokion liikenneverkosto on tehokas, nopea ja siisti kokemus. Metrojen ja junien raiteita risteilee monessa kerroksessa, ja aikataulut toimivat. Moni on joskus nähnyt kuvia ruuhkajunista, joihin henkilökunta hartiavoimin puskee väkeä sisään kuin sillipurkkiin. Aamukahdeksalta ja illalla ruuhka on yleensä pahin, mutta harvoin päätyy äärimmäiseen puristukseen.

Turistin kannalta kätevin juna on maan päällä kulkeva JR Yamanote, joka ajaa ympyrää lähes kaikkien keskeisten kaupunginosien kautta. Juna- ja metrokartta on hyvä napata mukaan aseman infopisteistä. Ellet löydä englanninkielistä, kysy suurten asemien turistitoimistoista.

Tokyo Metro -linjoja on myös selkeä käyttää, ja Toei Oedo -linja on toinen turistin kannalta keskeinen metrolinja.

Suosittelen kaikkia tuttaviani hankkimaan tokiolaisen matkakortin eli Suican tai Pasmon. Kortille voi ladata arvoa, eikä silloin tarvitse välittää matkojen hinnoista. Kortti (kuten kertalippukin) näytetään kulkuportilla mennen ja tullen. Alakouluiästä eteenpäin lapsi tarvitsee oman matkalipun tai matkakortin. Lapsen ladattavan Suica/Pasmo-kortin voi hakea aseman infopisteestä – passi mukaan!

Mikäli jollakin asemalla kulkuportti piippaa, voi kortille ladata lisää arvoa korjausautomaatilla. Kertalipun hinnat ovat toisinaan mutkikkaat, sillä vaihtoja sisältävällä matkalla saattaa käyttää eri omistuksessa olevia juna- tai metrolinjoja, joiden hinnat eivät ole yhdenmukaiset.

Kertalippuja saa asemien automaateista, joihin voi vaihtaa kieleksi englannin. Matkakortin voi ostaa suurempien asemien lippupisteistä, ja kortin saa myös tavallisesta lippuautomaatista: Suica-kortin JR-asemilta ja Pasmon metroasemilta.

Esimerkki. Vaihda kieleksi englanti ja paina PASMO-nappia. Valitse “Purchase blank PASMO”. Sitten voit valita summan, jonka heti lataat kortillesi. Maksa kokonaissumma seteliaukon kautta. Kortti maksaa 500 jeniä. Rahan saa takaisin palauttamalla kortin kyseisiä kortteja myyvän aseman lippupisteisiin.

Tutustu julkisen liikenteen reitteihin vaikkapa tämän reittioppaan avulla (Jorudan). Myös HyperDia on suosittu. GoogleMapsin reittiosuus toimii Tokiossa varsin hyvin.

Muista, että junat kulkevat vain noin puoleenyöhön, Yamanote-juna noin puoli yhteen. Sen jälkeen yöliikenne lakkaa ja alkaa vasta aamuviideltä. Onneksi suurin osa baareista ja klubeista on auki viiteen saakka. Yötaksi maksaa melko paljon etenkin kolmea kilometriä pidemmillä matkoilla.

Suunnistaminen kaupungilla

Suosittelen lataamaan kännykkään parikin offlinena toimivaa sähköis karttapalvelua. Tarkista, että paikkojen nimet ovat kartassa myös länsimaalaisin kirjaimin. Ennen älypuhelinaikaa olin aina eksyksissä, puhelimen kanssa vain lähes koko ajan. Paperisella kartalla ei tee oikein mitään, sillä Tokio on suuri ja sokkelot ovat loputtoman mutkikkaat. Parhaat paperiset ovat kartat, joissa on kukin kaupunginosa erikseen.

Etenkin asemilla ja niiden lähistöllä on opaskarttatauluja, mikä pelastus! Kartat on kätevästi asteltu niin, että reitti pätee juuri siten päin, kuin kartan edessä seisot. Asemalaitureilla kannattaa heti junasta tullessaan seurata opastuksia, joiden mukaan on mahdollista löytää oikea uloskäynti. Tokiossa tavataan tuttava usein jollakin Exitillä tai Entrancella sen sijaan, että “tavataan asemalla”.

Tokiossa vain suurimmilla kaduilla on nimet. Osoitteissa ei ole kadunnimeä, vaan lähes aina kolme numeroa ja kaupunginosa. Ensimmäinen on chomen, alueen, numero. Jokainen kaupunginosa jakautuu useaan eri chomeen. Opaskartoissa chomet on selkeästi merkitty. Toinen numero on kortteli, kolmas itse kohde. Myös korttelit on merkitty karttoihin. Itse kohteen löytäminen on lopullinen vitsaus, sillä numeroissa ei ole aina logiikkaa. Esimerkiksi asunnot on numeroitu usein sitä mukaa, kun niitä on rakennettu. Vain joidenkin rakennusten kyljissä on osoitekylttejä, joissa chomet on usein merkitty japanilaisin kirjaimin.

Kannattaa siis ladata mukaan luettelo japaninmielisistä numeroista! Korttelipoliisi koban auttaa turistia, mutta japaninkielen taito on yleensä heikkoa.

Rahat ja kortit

Tokio toimii yllättävän paljon käteisperiaatteella. Kortit kyllä käyvät monessa paikassa, mutta silti ihmiset käyttävät riihikuivaa. Käteistä kannattaa varata mukaan siksikin, että pienissä katuruokakojuissa, raamenkuppiloissa, pikkubaareissa ja korttelikylpylöissä kortti ei välttämättä toimi.

On paras vaihtaa rahaa jo Suomessa, sillä länsimaisin kortein toimivia automaatteja voi toisinaan olla hankala löytää. Etsi päivittäistavarakauppa 7 Elevenin automaatteja, postitoimistojen automaatteja ja Citibankin automaatteja. Lentokentällä on luonnollisesti pankkiautomaatteja. Visan merkki automaatissa ei aina tarkoita, että länsimaalainen Visa-kortti toimii.

Postimerkit

Konbinit eli päivittäistavaraliikkeet kuten 7 Elevenit ja Lawsonit myyvät postin lisäksi postimerkkejä, ja postilaatikoita löytyy kaduilta. Postin merkki on punainen T-kirjain, jossa T:llä on hattuna tuplaviiva.

Aukioloajat

Läpi vuorokauden löytyy auki olevia kauppoja, ja muutenkin aukioloajat ovat sangen pitkät. Temppelit ovat usein avoinna klo 17 saakka. Myös virastot, postit ja pankit sulkevat aikaisin.

Apteekkituotteet

Särkylääkkeitä (joskin mietoja!) saa kemikaliokaupoista, joita on asuinalueilla runsaasti.

Langaton netti ja internetkahvilat

Yhä useammissa kahviloissa (esimerkiksi Starbucksissa) ja lähes joka hotellissa on langaton internet. Aina toimivaa nettiä ei ole kuitenkaan helppo löytää. Metroasemilla on oma Tokion metron wi-fi, johon on helppo kirjautua. Hotellit vuokraavat usein “pocket wi-fiä”, joka voi olla suositeltava hankinta. Se maksaa noin 500 jeniä päivässä. Mangakissa on nimeke japanilaiselle internetkahvilalle, jossa voi myös pelata, syödä ja jopa yöpyä. Henkilökunta muuttaa koneiden käyttöjärjestelmän pyynnöstä englanniksi.

Juomaraha

Japanissa ei tipata. Jes! Eikä myöskään tingitä. Jes jes!

Turvallisuus

Tokio on kenties turvallisin suurkaupunki koko maailmassa, eikä missään muualla näe yhtä paljon takataskussa pullottavia lompakoita kuin paikallisilla miehillä metroissa. En ole koskaan pelännyt pimeällä kaupungin kaduilla. Turistin on tietenkin huomioitava perusvarovaisuus ruuhkaisilla paikoilla – ja ruuhkaa Tokiossa riittää.

Japanissa kukaan ei yritä huijata, ja taksien ainoa ongelma on se, etteivät kuljettajat yleensä koskaan osaa englantia. On hyvä opetella lausumaan oman hotellin nimi ja osoite japaniksi.

Kabukichon, Roppongin ja muiden yöelämäalueiden tuntumassa saattaa liikkua ulkomaalaisia sisäänheittäjiä ja huumekauppiaita, joiden matkaan ei kannata lähteä. Huumeista Japanissa jaellaan kovia rangaistuksia.

Yakuza, perinteinen japanilainen mafia, elää ja vaikuttaa moniaalla, eikä vähiten yöelämässä ja politiikassa, mutta turistin yakuzat jättävät rauhaan. Rahoistaan on vaikea päästä eroon myös hostess-klubeilla, sillä niihin ei yleensä oteta ulkomaalaisia turisteja. Poikkeuksiakin on.

Junissa saattaa naisihminen toisinaan kohdata kopeloijia, chikaneja, mutta harvinaista sekin on.

Korttelipoliisi eli koban on avulias ja ystävällinen, joskin usein kielitaidoton hahmo.

Kuten kaikki tietävät, maanjäristykset ovat mahdollisia, ja pieniä luultavasti tapahtuu jokaisen turistin matkan aikana. Niitä ei välttämättä edes huomaa. Jos koet maanjäristyksen, mene sisällä esimerkiksi pöydän alle tai huoneen oviaukkoon ja ulkona aukeille paikoille. Varovaisin pitää yön aikana hotellihuoneessaan lähettyvillä valmiiksi pakattua kassia.

Juomavesi

Hanavesi on juotavaa.

Vessat

Julkisia vessoja on fantastisen paljon. Ne ovat ilmaisia! Niitä on asemilla ja puistoissa tavaratalojen lisäksi. Osa vessoista on kyykkyvessoja – pönttötyyli on yleensä ilmoitettu ovessa kuvan kera. Parhaissa paikoissa pönttö lämmittää peffasi ja napinpainalluksella pesaisee tarvittaessa. Älä paina nappuloita seisten tai saat suihkaisun päällesi! Tavaratalojen wc voi olla suoranainen hemmottelukokemus.

Menot

Englanninkielisessä Metropolis-lehdessä on ajankohtaiset viikon menot ja tapahtumat. Lehtiä jaetaan monissa hotelleissa, Kinokuniya-kirjakaupoissa ja myydään asemien kioskeilla. Tsekkaa myös Time Out Tokyo. Netissä on useita sivustoja vaikapa keikkapaikkojen etsintään. Yksi suosittu on Tokyo Gig Guide.

Muista myös nämä perusasiat:

Alkoholia saa ruokakaupasta ja ympäri vuorokauden. Juoma-automaateissa sen sijaan ei oluita enää myydä, paitsi joissakin hotelleissa. Sähkölaitteita varten tarvitset adapterin. Taksissa istutaan aina taakse, ja ovi sulkeutuu ja avautuu automaattisesti. Kasvosuojusta käytetään yleisesti silloin, kun ollaan itse sairaita. Toki moni varoo myös saasteita ja flunssaviruksia. Tupakkaa voi ostaa päivittäistavarakaupoista, kadun automaatista sitä ei turisti saa. Kadulla tupakointi on kielletty. Vaarallisia ötököitä ei juuri ole, mutta torakat ja hyppivät hämähäkit ovat yleisiä – harvemmin hotelleissa. Kesäisin sirkat sirittävät niin lujaa, että järki lähtee, eikä sirkkaa kannata lähteä bongailemaan. Se on puistattavan ruma.

Lue lisää:

Tokiossa on kaksi vuodenaikaa ylitse muiden

Älä mokaa nolosti. Näin matkailija käyttäytyy japanilaisittain.

©Siru Valleala

 

 

Tokion hotellitarjouksia:

Katso parhaat tarjoukset ja tee varaus tästä.

Tokion lentotarjouksia:

Etsi parhaat ja edullisimmat lennot Helsingistä Tokioon.

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (3):

Siru Valleala 11.12.2015 13:43

Kiitos vinkeistä! Lisäsinkin 1000 jenin bussikyydin, jota olen kuullutkin kehuttavan, vaikka itse yleensä lankean junaan.

Totta, tavaratalojen vessat ovat usein suorastaan ihania :) Etenkin Shibuya Hikariessa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
monika rissanen 10.12.2015 14:14

sorry, Tonkatsun hinta 1000 yeniä ja havalla =halvalla

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
monika rissanen 10.12.2015 14:11

Bussi Naritasta Tokio stationille ja sieltä takaisin on kaikkein halvin ja helpoin tapa päästä Tokio stationille. Lipun voi ostaa bussissa. 1000 yeniä. Limousine bussit ovat kalliimpia, eivätkä parempia.
Ketjuravintoloista saa mainiota ruokaa havalla.
Paras Tonkatsu ( vähän kuin wieninleike) löytyy Ginzan varrelta, poikkikatu kohti junaratoja ennen isoa Unigloa. Ravintola on vanhin Tonkatsupaikka Ginzalla ha annos maksaa 100 yeniä.
Tavaratalojen vessoja voi aina käyttää ja nepä ovatkin hienoja, aina puhtaita.
Hammaslääkärit hyviä ja halpoja, mielestäni.
Tukkani leikkautan myös aina Tokiossa. Miehille on 1000 yenin tukanlippuu paikkoja.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *