Keskiaikainen Tallinna – keskiaikafanin suorituslista

Tallinnan keskiaikainen tunnelma on upean hienosti säilynyt, eikä ole ihme, että Tallinnan vanhakaupunki on UNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluva. Täällä voi aistia aitoa muinaista tunnelmaa mukulakivillä kulkiessa ja kapeilla kujilla samotessa. Tässä muutama vinkki, kun keskiaikafanin Tallinna avaa porttinsa. 

Keskiaikaisia tapahtumia

KESKIAIKAPÄIVÄT

Keskiaikapäivät Tallinnassa. Kuva: Visit Tallinn
Keskiaikapäivät Tallinnassa. Kuva: Visit Tallinn

Vanhakaupunki astuu heinäkuussa aikakoneeseen ja muuttuu satojen vuosien takaiseksi Revalin kaupungiksi. Markkinapaikka Raatihuoneen tori ja Nigulisten kirkkopihan keskiaikainen kylä kuhisevat kisällejä, mestareita, oppipoikia, kauppiaita ja monenlaisia kädentaitureita. Trubaduurit, akrobaatit ja tietäjät vaeltavat kaduilla, ja voit itsekin näyttää ritarintaitosi tai vaikkapa jousiammunnan kykysi. Tietenkin myös keskiaikaista ruokaa – ja turnajaiset! Lue lisää keskiaikapäivistä.

TALLINNAN JOULUMARKKINAT

Tallinnan joulumarkkinat Raatihuoneentorilla. © Tuulia Kolehmainen
Tallinnan joulumarkkinat Raatihuoneentorilla. © Tuulia Kolehmainen

Keskiaikainen joulutunnelma valtaa Raatihuoneentorin, jonne pystytetään suuri joulukuusi. Kojuissa myydään käsitöitä, lahjatavaroita, joulukoristeita, villavaatteita, koristeltuja pipareita, vanhan ajan tyylin namusia sekä kuumia juomia, kuten hehkuviiniä. Markkinat alkavat jo marraskuun puolella, kuusen kynttilät sytytetään ensimmäisenä adventtisunnuntaina ja aukion lavalla on koko joulukauden ajan esityksiä.

Muutoinkin Vanhakaupunki kaikkine kahviloineen ja museoineen pukeutuu jouluasuun. Joulumarkkinat kestävät tammikuun alkuun.

Historillisia kohteita

KATARIINA KÄIK

Katariinankuja. © Tuulia Kolehmainen
Katariinankuja. © Tuulia Kolehmainen

Katariinankuja on Tallinnan kauneimpia ja kiehtovimpia kujia. Se yhdistää Vene- ja Müürivahe-kadut. 1990-luvulla kujapahanen oli vielä nimetön ja rapistunut, mutta joukko käsityöläisyrittäjiä päätti perustaa perinteiden mukaisen nykyajan käsityöläisten killan. He siistivät alueen ja perustivat paikalle pieniä puoteja ja pajoja. Jäsenet valmistavat perinteisin menetelmin muun muassa keramiikkaa, lasia, hattuja, koruja ja kankaita. Kurkkaa rohkeasti studioihin! Tällä kujalla on keskiaikainen tunnelma vahvasti läsnä.

HELLEMANNIN TORNI JA KAUPUNGINMUURI

Tallinnan kiehtovimpia historiakohteita! Voit kiivetä kapeita, hurjia portaita ylös 1300-luvun torniin ja kulkea entisaikojen linnanneitojen ja ritareiden lailla 200 metriä kaupunginmuuria pitkin. Näkymät ovat mielenkiintoiset, ja kolmikerroksisen tornin osat kiehtovat ja kutsuvat eläytymään keskiaikaiseen historiaan. Näet myös keskiaikaisen vessanpöntön! Tornia on käytetty muun muassa vankilana ja asevarastona. Esillä on taidegalleria ajan saatosta. Torni on ilmeisesti saanut nimensä läheisyydessä asuneelta Helle Hollemanilta. Tornista pääsee myös Munkade tagusen torniin. 

Toinen kaupunginmuurin hyvä kohde on Nunnatorni, jonka kautta pääsee myös Saunatorniin ja Kultajalan torniin (Väike-Kloostri 1).

Müürivahe tn 48

FB: hellemanntower

III DRAAKON

Tämä keskiaikainen kievari on hyvin pieni kolo Raatihuoneen torin nurkalla. Jos Olde Hansassa on lämminhenkinen vastaanotto ja avuliaat tarjoilijat, ollaan Draakonissa aidosti keskiaikaisen tylyjä. Itse asiassa kyseessä on nihkeän palvelun teemakuppila, jossa emäntä yrittää parhaansa mukaan keksiä jotakin tölväisevää sinulle – ja mikäs sen hauskempaa! Kolpakko tummaa tai vaaleaa maksaa “muutaman rahan”, pärstäkertoimen mukaan, ja piiraita ja keittoa on tarjolla edullisesti. Suolakurkkuja saa ilmaiseksi, mikäli keksit keinon niiden onkimiseen tynnyristä. Kotoisa ja hämyisä paikka!

Raekoja plats 1

RAATIHUONEENTORI

Raatihuoneentori, Tallinna. Kuva © Tuulia Kolehmainen
Raatihuoneentori, Tallinna. Kuva © Tuulia Kolehmainen

Tallinnan kuuluisin keskiaikainen paikka lienee Raatihuoneen tori, jonka läpi jokainen matkaaja taatusti tulee kulkeneeksi Vanhaankaupunkiin astuessaan. Aukiolla on pitkä historia, ja kaunis se on nykyäänkin etenkin hämärän laskeuduttua. Keskiajalla tori oli tärkeä kauppapaikka ja julkisen nöyryytyksen estradi. 

Itse raatihuone on 1300-luvulta ja se on ainoa keskiajalta säästynyt raatihuonerakennus Itämeren rannalla. Hansakaupungin tärkein elin oli raati, joka sääteli kaikkea, jopa naisten asujen kuviointia. Uudet säännöt luettiin julistuksellisesti raatihuoneen toisen kerroksen ikkunasta. Raadinsalin koristekaiverretut 1300-luvun päätöksentekopenkit ovat yhä paikallaan. Raatihuoneen tiloissa järjestetään kaupungin tapahtumia ja konsertteja. Raatihuoneen torniin kannattaa kavuta kaikki 115 porrasta (auki kesäkaudella).

Raadinapteekki Raatihuoneen torin laidalla on sekin hyvin, hyvin vanha, perustettu vuonna 1422. Aikoinaan apteekki oli tärkeä kohtaamispaikka, jossa sai vaikkapa maistella viinejä. Tai lepakkojauhetta ja mustan kissan verta, vaivasta riippuen. Takahuoneessa on pieni museo.

Raekoja plats

VILLA HORTENSIA

Oletko täysin rakastunut Vanhankaupungin kujiin ja keskiajan tuulahduksiin? Villa Hortensia on pienimuotoinen majatalo, jonka kuusi erikokoista huonetta sijaitsevat kuuluisalla Mestarien pihalla. Kun käsityöläisten putiikit ja suklaakahvila Pierre Chocolaterie hiljenevät, voit sinä laittaa takkaan tulet, keittää kupin teetä ja nautiskella historian havinasta ja muinaisesta tunnelmasta. Nurkan takana on lukuisia ravintoloita, kahviloita ja Raatihuoneen tori. Varaudu sokkeloisiin portaisiin ja seikkailuun!

Vene 6

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus

Keskiaikafanin suorituslista Tallinnassa Top 20

Olde Hansa, Tallinnnan vanhakaupunki. © Tuulia Kolehmainen
Olde Hansa, Tallinnnan Vanhakaupunki. © Tuulia Kolehmainen

Koko keskiaikafanin Tallinna tässä listana – ruksaa pois kaikki kohteet ja koe elämyksiä! Hanki lisäksi Tripsteri Tallinna -matkaopaskirja, jossa kerrotaan lisää Tallinnan historiallisesta keskustasta, kummituksista ja legendoista.

1. Tanskan kuninkaan puutarha

2. Kohtuotsa-näköalatasanne

3. Raekoja plats (Raatihuoneentori)

4. Katariina Käik (Katariinankuja)

5. Meistrite Hoov (Mestarien Piha)

6. III Draakon – keskiaikainen kievari (suositus: piirakat ja hehkuviini)

7. Olde Hansa (suositus: mausteinen talonviini ja yrtti-katajajuustopaistos)

8. Viron historiallinen museo

9. Raeapteek (Raadinapteekki)

10. Raatihuoneen torni ja Vana Toomas

11. Kiek in de Kökin linnoitusmuseo

12. Tallinnan kaupunginmuuri

13. Neitsyttorni

14. Paksun Margareetan museo-vierailukeskus

15. Tallinnan episkopaalinen tuomiokirkko ja kellotorni

16. Tallinnan Pyhän Hengen kirkko

17. Tallinnan kaupunginmuseo

18. Nigulisten museo ja kirkko

19. Tallinnan raatihuone

20. Majatalo Villa Hortensia

LUE LISÄÄ:

Tallinnan historia, taide ja kulttuuri

Tallinnan parhaat museot

Tulossa: Kiinnostavin katutaide Tallinnassa

Tulossa: Tallinnan legendat ja kummitukset

Oppaan pääsivu: Tallinna

Huom! VARAA EDULLISIN MAJOITUS Tallinnasta TÄMÄN LINKIN kautta! Tuet samalla pientä matkailuyritystämme, kun saamme pikkuisen komission varauksista. Sinä et menetä mitään – me kaikki voitamme!

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *