Keliaakikko Tallinnassa

Tallinnasta löytyy lukuisia mainioita ruokapaikkoja myös keliaakikoille. Tietoisuus keliakiasta on lisääntynyt huimasti viime vuosina.

Kaikissa paikoissa keliakia tai gluteenittomuus ei ole selvä asia: Olen joutunut sellaiseenkin tilanteeseen, että tarjoilija palaa keittiöstä tiedustelumatkaltaan kertomaan, että kokit lukivat vehnäjauhopussin kyljestä, että heidän käyttämässään vehnäjauhossa ei ole gluteenia. Eihän siinä tilanteessa voi muuta kuin lähettää keittiöön ystävällisiä terveisiä, että nyt kannattaisi tehdä pieni päivitys omiin tietoihin, ja etsiä toisen ravintolan. Tämä kokemus on ääripää ja yksittäistapaus.

Tasapainon vuoksi kerron myös yhden positiivisen tarinan: eräässä pienehkössä ravintolassa koko ravintolan henkilökunta seisoi rivissä pöytämme vieressä ja kuuntelivat selvitystäni keliakiasta, neuvoteltiin ja porukka häipyi keittiöön lukemaan tuoteselosteita. Mukava gluteeniton annos tuli pöytään ja seuraavalla kerralla ei enää selittelyjä tarvittu. He eivät vain yksinkertaisesti tienneet keliakiasta mitään.

Viron Keliakialiiton internet-sivuilla on listat gluteenitonta ruokaa tarjoavista ravintoloista ja gluteenittomia tuotteita myyvistä kaupoista. Sivut ovat osittain suomeksi. Tieto perustuu ravintoloiden liitolle antamaan tietoon. Listalta puuttuu paljon ravintoloita eli rohkeasti vain kysymään!

Viron Keliakialiiton viron kielisillä sivuilla on lista hiljattain myyntiin tulleista uutuuksista. Ehkä sieltä löytyy suomalaisellekin keliaakikolle jotain uutta maisteltavaa.

Gluteeniton on viroksi gluteenivaba.

Lue lisää: Tallinnan parhaat gluteenitonta ruokaa tarjoavat ravintolat.

 

Veera Marjamaa

Tallinnassa asuva käsikirjoittaja, näytelmäkirjailija ja bloggaaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *