Tallinnan vanhakaupunki ja keskusta

Kaikki sen tietävät, kaikki sen kujia kulkevat, osa kunnioittaen, osa remuisemmin. Tallinnan vanhakaupunki on suomalaisten suuri rakastettu, paikallisten arvoalue mutta myös turismin ristiriitainen keskus. Kiistämätön tosiasia on, että Vanhakaupunki on upean kaunis, historiallinen aarre.

UNESCO-kohteen historia hurmaa

Vanhakaupunki, Tallinna. Kuva © Tuulia Kolehmainen

Tallinnan vanhakaupunki, Vanalinn, syntyi 1200-luvulla keskeiseksi Baltian rannikon hansakaupungiksi. Uniikki kokonaisuus on harvinaisen hyvin säilynyt. Tänne goottilaisten tornien katveeseen saapuivat tanskalaiset ja saksalaiset tekemään bisnestä idän kanssa. 

Muurilla suojatussa kaupungissa on yhä alkuperäisiä mukulakivikatuja, keskiaikaisia kirkkoja, kiehtovia torneja ja aitoja kauppiaiden taloja. Tunnelma on mystinen ja vaikuttava – hyvästä syystä Tallinnan vanhakaupunki on UNESCOn maailmanperintökohde. Maan alla kiemurtelee historiallinen verkosto tunneleita, jotka rakennettiin 1600-luvulla. Bastionin tunneleissa voi käydä seikkailulla nykypäivänäkin.

Tallinnan vanhakaupunki on muurien ympäröimä. 1200-luvulla pystytettyjen kaupunginmuurien 2,5 metrin kokonaispituudesta on säilynyt peräti kaksi kolmannesta. Torneista on säilynyt 26, ja niistä tunnetuimmat ovat Paksu Margareetta, Kiek in de kök ja Pitkä Hermanni.

Toompea, Tallinna. Kuva © Tuulia Kolehmainen
Toompea, Tallinna. Kuva © Tuulia Kolehmainen

Keskiajalla Tallinnan vanhakaupunki jakautui kahdeksi kaupunginosaksi: Yläkaupunki Toompeaksi sekä Alakaupungiksi. Toompean kukkulalla vaikutti kirkko- ja feodaaliväki, alakaupungilla touhusivat käsityöläiset ja kauppiaat. Kummallakin kaupunginosalla oli omat lakinsa. Alakaupunkia johtivat saksalaiset kauppiaat, yläkaupunkia maistraatin porvarit. Välissä kohosi muuri. Yöksi yläkaupunkilaisten ja alakaupunkilaisten verisen vihaiset välit rauhoitettiin sulkemalla välistä muurin portti.

Lisäksi väki jakaantui ammattikiltoihin. Jokainen kauppias ja käsityöläinen pyrki hankkiutumaan jonkin killan jäseneksi saadakseen arvostetun aseman. Killat määräsivät kaikesta kaupungin toiminnasta, jopa häistä ja hautajaisista. Tallinnan vanhimpia kiltoja olivat Pyhän Olavin ja Pyhän Kanutin killat. Saksalaiset tukkukauppiaat perustivat Suuren killan, jonka arvostetusta joukosta saattoi päätyä raatiherraksi asti. Killat tunnettiin paitsi ankarista säännöistä myös railakkaista juhlista. Alkuperäisasukkaat eli virolaiset paiskivat alimman kastin hommia.

Tallinnan vanhakaupunki: parhaat tärpit

Tanskan kuninkaan puutarha, Tallinna. Kuva © Tuulia Kolehmainen
Tanskan kuninkaan puutarha, Tallinna. Kuva © Tuulia Kolehmainen

Vaikka Tallinnassa kannattaa ehdottomasti viettää aikaa myös muualla kuin Vanhassakaupungissa, käy vähintään kahvikupillisella jossakin boheemeista kahviloista, Toompean kukkulan näköalapaikoilla ja kuljeksimassa ikiaikaisilla nupukivikujasilla. Myös vierailu keskiaikaisen muurin uumenissa ja kummitusten torneissa on tehtävä kerran elämässään. 

Keskiajan ylin ystävä nostaa hunajaisen olutkolpakon legendaarisen Olde Hansan kynttilänvalossa, pienpanimomakuja metsästävä suuntaa Kohtiin, Pörguun ja Hell Huntiin, viininhimoinen kodikkaaseen Vixeniin. Vegaaneille on useampi pyhiinvaelluskohde, kuten ikisuosikki Vegan Restoran V.

Vanhaankaupunkiin on useita kulkureittejä ja alueelle pääsee niin Telliskiven suunnalta, sataman suunnalta, Toompean kukkulan yli kuin Viru-keskukselta Viru-portin kautta. 

Tripsterin Vanhaankaupunkiin kuuluu olennaisena osana satunnainen harhailu ja eksyminen, käsityöläisten ja taiteilijoiden puotien tutkiminen, kahvittelu vaikkapa Pierre Chocolateriessa, Tassikoogidissa, Kehrwiederissä tai Must Puudelissa sekä livekeikalla käyminen Von Krahlissa.

Pierre Chocolaterie, Tallinna. Kuva © Tuulia Kolehmainen
Pierre Chocolaterie, Tallinna. Kuva © Tuulia Kolehmainen

Tallinnan keskusta, Kesklinn

Jos Tallinnan vanhakaupunki on kaunis ja vanha, on moderni keskusta-alue sen ulkopuolella trendikäs ja nykyaikainen shoppailukeskus. Keskusta on varsin pieni ja nopeasti koluttavissa. Esittelemme tässä nettioppaassa erikseen Rotermannin kaupunginosan. Lisäksi Tallinnan Kesklinnassa kannattaa vierailla esimerkiksi Solaris-kauppakeskuksessa, jossa on esimerkiksi kiva (koiraystävällinen) kahvila Kohvik Komeet, suuri kirjakauppa Apollo ja useita virolaisen designin ja luonnonkosmetiikan myymälöitä (kurkista muun muassa Eesti Disaini Maja ja LEVI Home & Pillerkaar). Solaris Cinema ja taideleffakeskeinen Artis Cinema Solaris-keskuksessa ovat eräitä keskeisiä keskustan elokuvateattereita.

Tallinnan kaupunginosat – minne suunnata?

Rotermanni

Telliskivi ja Kalamaja

Noblessner ja Kopli

Kadriorg ja Lasnamäe

Oppaan pääsivu: Tallinna

Huom! VARAA EDULLISIN MAJOITUS Tallinnasta TÄMÄN LINKIN kautta! Tuet samalla pientä matkailuyritystämme, kun saamme pikkuisen komission varauksista. Sinä et menetä mitään – me kaikki voitamme!

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *