Tallinna: Kadriorg ja Lasnamäe

Kadriorgin rauhallinen kaupunginosa ja upea, valtava Kadriorgin puisto useine nähtävyyksineen ovat Tallinnan kauneimpiin kuuluvia alueita. Lasnamäe taas on häkellyttävän suuri ja häkellyttävän betoninen jättiläisasuinalue, jonka seudulla voi kokea aistia neuvostotunnelmia kuin tehdä erilaisia löytöretkiä.

Kadriorgin puisto ja sitä reunustavat puutalokujat eivät ole pitkän matkan päässä keskustasta, ja ratikkakin kulkee. Kadriorg on saavutettavissa kävellen noin 15-20 minuutissa tai vielä nopeammin raitiovaunuilla 1 ja 3. 

Kadriorg on parhaimmillaan kesällä, jolloin valtavan puiston vehreä siimes tarjoaa vilvoittelupaikan ja kahviloiden terassilla jääkahvi maistuu. Kaunis se tosin on kaikkina vuodenaikoina, sillä kohoaahan täällä Pietari Suuren rakennuttama barokkipalatsi, ja puistossa sijaitsee myös eräs Tallinnan kuuluisimmista museoista, Viron taidemuseon päärakennus Kumu

Puistossa on keväällä ja kesällä näyttäviä istutuksia, ja japanilainen puutarha on ilo silmälle ja mielelle, etenkin kirsikankukkien aikaan. 

Puisto ei ole pelkästään istutettua, vaan sieltä löytyy myös vapaammin kasvavaa metsikköä, mikä todella tekee puistosta kaupungin keuhkot.

Lasnamäe, Tallinnan suurin lähiö, on jotakin aivan muuta! Valtaisalla kaupunginosalla on ollut huono maine. Alun perin alue rakennettiin 1970-luvulla Neuvostoliiton vierastyövoiman asuinsijaksi tehtaiden läheisyyteen, ja korkeat elementtitalot olivat tyypillistä sen ajan tyyliä.

Lasnamäe alkaa suurin piirtein Kadriorgin KUMUn takaa, ja jos haluaa kaiken irti, suosittelen kävelypäivää. Kurkkaa kalkkikaivoksen lammen ympärille perustettuun Paenpuistoon, samoile kerrostalokatuja ja ihaile elämää nähneiden talomöhkäleiden pitsiverhoin kuorrutettuja ikkunoita.

Kadriorg: parhaat tärpit

NOP-ravintolan terassi, Kadriorg. Kuva @ Tuulia Kolehmainen
NOP-ravintolan terassi, Kadriorg. Kuva @ Tuulia Kolehmainen

Lapsiperheet viihtyvät Kadriorgin puiston leikkikentällä ja tivolissa tai sadepäivänä Miiamilla-museossa. Lounas jossakin lähistön kauniista puutaloravintolaista, kuten ekohenkisessä NOPissa, kruunaa Kadriorg-päivän.

Kadriorg on erityisen tunnettu uljaasta barokkipalatsista, jonka Venäjän tsaari Pietari Suuri rakennutti 1700-luvulla valloitettuaan Baltian. Hän nimesi alueen Ekaterinenthaliksi eli Katariinanlaaksoksi (Kadrioru) vaimonsa Katariina I:n mukaan. Vehreästä kaupunginosasta noin 70 hehtaaria on puistoa.

Kadriorgin puistoon on vapaa pääsy, mutta alueen museot ovat maksullisia. Puisto on tallinnalaisten vapaapäivän vakiokohde, ja Joutsenlammen ympäristössä tai japanilaisessa puutarhassa on aina käyskentelijöitä.

Katharinenthal Kohvik kuva © Tuulia Kolehmainen
Katharinenthal Kohvik © Tuulia Kolehmainen

Museoannoksen ja ulkoilun täydentää istuskelu puistokahvilan terassilla auringosta nauttien. Testaa esimerkiksi herkullisten pullien ja leivosten Katharinenthal Kohvik. Kadriorgin kaduilla on kuvauksellisia, aatelisia puuhuviloita ja menneiden aikojen kesäkartanoita, ja tämä hienostunut kaupunginosa on myös virolaiselle kirjallisuudelle omistettu. Koidula-katu on nimetty kansallisrunoilija Lydia Koidulan mukaan, ja alueella on useita kirjailijoiden talomuseoita, kuten kirjailija Anton Hansen Tammsaaren kotimuseo, kirjailija Mati Untin kotimuseo sekä Koidula-kadun päässä kirjailija Eduard Vilden museo. Kadriorgissa järjestetään kirjallisuusfestivaaleja. 

Kaupunginosalla oli myös rooli Viron kylpyläkulttuurin kehityksessä – tänne tohtori Benedikt Georg Witte perusti Venäjän keisarikunnan ensimmäisen merenrantakylpylän vuonna 1813. Kadriorg on suurlähetystöaluetta, ja siellä sijaitsee myös Viron presidentin virka-asunto.

Lasnamäen parhaat

Lasnamäe, kuva: Kaupo Kalda, Visit Tallinn
Lasnamäe, kuva: Kaupo Kalda, Visit Tallinn

Koe Lasnamäe Turg -tori ja jatka luonnonpuisto Tondiraba Parkia kohti. Katsasta lähiöostarit kuppiloineen ja kioskeineen – täällä saatat vielä törmätä nykyään harvinaiseen venäläistyyliseen kioskiin. Ruokapaikoista esimerkiksi Priislen alueen viihtyisä Hügge Resto (Ussimäe tee 12/1) tai simppelin aito kreikkalainen Varkizana (Virbi 4) tyypillisessä neuvostorakennuksessa ovat visiitin arvoisia. Suurin ostoskeskus on modernimpi Lasnamäe Centrum (Mustakivi tee 13).

Lasten kanssa kannattaa reissu tehdä julkisilla tai autolla – Tondiraban hieno leikkipuisto putkiliukumäkineen on kiva kohde, mutta lapset tuskin jaksavat vaeltaa kerrostalojen seassa. Et tosin ehkä sinäkään: Läsnamäen pinta-ala on noin 30km2!  

Lasnamäe on myös virolaisen teknologian keskittymä. Ülemiste Cityn teknologiapuisto (Lõõtsa tänav 6) eli Viron Piilaakso sijaitsee Nikolai II:n vuonna 1899 perustamalla Dvigatelin tehtaalla. Paikka pöhisee yrityshautomojen ja start-uppien uupumatonta energiaa.

Takaisin kannattaa ottaa bussi tai Bolt. Ajele läpi Laagna tee, valtaisa pääväylä, jonka keskelle aloitettu pikaratikan työmaa jäi aikoinaan kesken.

Jää pois lähellä Sikupilliä ja kurkkaa vielä tämä kaupunginosa. Päädy Paper Mill Coffeelle (Masina 20) ostoksille tai illalliselle boheemiin 7Ürti Restoon (J. Vilmsi 45). 

Tiesitkö, että vuonna 1913 Suomen oma Eliel Saarinen suunnitteli suuria Lasnamäkeen, muun muassa oopperatalon? Ensimmäisen maailmansodan jälkeiset käänteet torppasivat ideat.

Tallinnan kaupunginosat – minne suunnata?

Vanhakaupunki ja keskusta

Rotermanni

Telliskivi ja Kalamaja

Noblessner ja Kopli

Oppaan pääsivu: Tallinna

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *