Rooman moderni aika

1915 Italia on liittoutuneiden puolella ensimmäisessä maailmansodassa.

1922–1943 Benito Mussolini marssii Roomaan 1922 ja toimii Italian pääministerinä sekä diktaattorina. Italia siirtyy yksipuoluejärjestelmään 1926, kaikki valta on fasisteilla. Mussolini ihailee keisari Augustusta ja haaveilee keisariudesta. Hän rakennuttaa antiikin muotokieltä jäljittelevän EUR:n kaupunginosan.

1929 Paavi tekee Mussolinin kanssa nk. Lateraanisopimuksen, joka takaa paaville oman valtion (Vatikaanin), poliittista valtaa Italiassa ja katolisuudelle valtionuskonnon aseman.

1940 Italia sotii Saksan rinnalla toisessa maailmansodassa. Rooma julistetaan avoimeksi kaupungiksi, città aperta, sodan loppuun saakka, jotta se säästyisi pommituksilta.

1944 Liittoutuneet vapauttavat Rooman 4. kesäkuuta. Kuningas Vittorio Emmanuele II luopuu kruunustaan, joka ei ole taannut hänelle valtaa.

1945 Vastarintaliikkeen miehet ripustavat ammutun Mussolinin jaloistaan roikkumaan Milanon torille rakastajattarensa Clara Petaccin kanssa.

1946 Italiasta tehdään tasavalta.

1955 Rooman metro valmistuu ja aloittaa liikennöinnin.

1957 Euroopan unionin synty sinetöidään Rooman sopimuksella.

1984 Lateraanisopimusta korjataan siten, että katolisuus lakkaa olemasta Italian valtionuskonto.

1989–1992 Giulio Andreotti pääministerinä.

1992 Kampanja korruptiota vastaan, Mani pulite eli ”Puhtaat kädet”, alkaa. Useat valtion päämiehet ja poliitikot yli puoluerajojen joutuvat syytetyiksi, joukossa Giulio Andreotti, joka tuomitaan vuonna 2002 vankilaan 24 vuodeksi, mutta vapautetaan seuraavana vuonna syytteistä ikänsä vuoksi (83 v.).

1994–1995 Silvio Berlusconi, Italian rikkain mies ja mediamoguli, pääministerinä.

1996 Oikeudenkäynti Berlusconia vastaan alkaa. Vuosien varrella häntä tullaan syyttämään korruptiosta ja mafiayhteyksistä moneen kertaan, mutta hän selviää syytöksistä aina joko lakeja muuttamalla tai tuomareita lahjomalla.

1996–1998 Romano Prodi pääministerinä.

2000 Juhlavuosi, jota varten Rooman monumentteja ja yleisilmettä kohennetaan ja aukioloaikoja tarkistetaan.

2001–2006 Silvio Berlusconi pääministerinä ja Berlusconin Forza Italian liittolaisena Umberto Bossin äärioikeistolainen Lega Nord –puolue. Kun Berlusconi valitaan 2001 pääministeriksi, häntä vastaan on meneillään neljä oikeusjuttua.

2002 Liira siirtyy historiaan euron tieltä. Yli miljoona ihmistä marssii Roomassa Berlusconia vastaan, yleislakko Berlusconin työmarkkinapolitiikkaa vastaan.

2003 Parlamentti myöntää korruptiosta syytetylle Berlusconille syytesuojan. Berlusconin oikeana kätenä toimiva senaattori Marcello dell’Utri tuomitaan seuraavana vuonna yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen mafiayhteyksistä.

2005 Paavi Johannes Paavali II kuolee. Kardinaali Joseph Ratzingerista tulee paavi Benedictus XVI. Tupakointi kielletään julkisissa tiloissa.

2006-2008 Romano Prodin vasemmistolainen vaaliliittouma voittaa vaalit ja Prodista tulee Italian pääministeri. Toiveet demokratiasta ovat kuitenkin laihat: Prodin hallitus natisee liitoksissaan ja oikeusministeri Clemente Mastella (joka eroaa vuoden 2008 tammikuussa) on toiminut mafiapomon häissä bestmanina. Naiset ovat hallituksessa vähemmistönä, ja heidän vaatimuksensa homo- ja lesboavioliittojen laillistamisesta ja abortin saannin helpottamisesta vaiennetaan. Katolisen kirkon tahto ulottuu edelleen hallituksen päätöksiin.

2009 Koomikko Beppe Grillo perustaa Viiden tähden liikkeen, Movimento di Cinque stellen, EU-vastaisen protestipuolueen. Puolue saavuttaa nopeasti kannatusta etenkin Etelä-Italiassa.

2013 Viiden tähden liike on edustajainhuonevaalien suurin puolue 25,5 prosentin kannatuksella. Berlusconi saa virkapetostuomion ja neljä vuotta vankeutta, josta hän istuu yhden vuoden ja suorittaa loput yhdyskuntapalveluna. Tämän hän suorittaa auttamalla muistisairaita vanhuksia neljän tunnin verran joka perjantai. Sekin lyhenee 1,5 kuukautta hyvän käytöksen perusteella.

Niin kutsuttu “Mafia capitale” eli mafiapääkaupunki oikeudenkäynti alkaa. Syytettynä on 46 Rooman hallinnon virkamiestä ja rikollisjärjestön jäsentä. Syytettyjen epäillään kavaltaneen Rooman kaupungilta miljoonia euroja. Rikolliset, johdossaan mafiapomo Massimo Carminati, ovat neuvotelleet sopimuksia hallinnon kanssa, joiden avulla he ovat rikastuneet. Sopimuksiin epäillään kuuluneen erityisesti turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten pyörittämistä ja jätehuoltoa. Tutkinnan kohteena on erityisesti Rooman kaupunginjohtajana vuosina 2008-2013 toiminut Gianni Alemanno. Tunnettu sisilialainen mafiasyyttäjä Alfonso Sabella toteaa: “Rooma on valitettavasti pohjiaan myöten korruptoitunut.” Näkyvä merkki hallinnon mädännäisyydestä on roomalaisten silmissä kaupungin kasvava epäsiisteys. Roskalaatikot täyttyvät, niitä ei tyhjennetä ajallaan, rotat juhlivat kujilla.

2015 Berlusconi tuomitaan kolmeksi vuodeksi vankeuteen korruptiosta. Berlusconi välttää jälleen vankilan, koska rikos vanhenee ennen päätöksen voimaantuloa. Berlusconia syytetään myös seksin ostamisesta alaikäiseltä, mutta nämäkin syytteet kaatuvat oikeudessa.

2016 Demokraattisen puolueen (PD) Matteo Renzi eroaa virastaan hävittyään kansanäänestyksen perustuslain uudistamiseksi. Renzin tavoitteena oli heikentää parlamentin ylähuoneen eli senaatin asemaa. Movimento Cinque Stellen 37-vuotias asianajaja Virginia Raggi äänestetään Rooman ensimmäiseksi naispormestariksi. Raggi lupaa kitkeä korruption pääkaupungista, mutta pian käy selväksi, että hänkin taistelee tuulimyllyjä vastaan.

2017 Uskomatonta mutta totta: Berlusconi tekee paluuta. Hän vakuuttaa vahamaisen sileillä ja kireillä kasvoillaan ja kirkkaan valkoisella hammasrivillään leveästi hymyillen: “Mi sento un ragazzino!”, “Tunnen itseni nuorukaiseksi!” Berlusconi on Putinin hyvä ystävä; hänen mielestään Putin on maailman johtajista “numero yksi”.

Demokraattinen puolue (PD) ja Viiden tähden liike ovat suurin piirtein tasoissa mielipidemittauksissa lähes 30 prosentin kannatuksella. Forza Italian ja Pohjoisen liiton oikeistoliittoumaa kannattaa noin 35 prosenttia.

“Mafia capitale” -oikeudenkäynnissä luetaan tuomiot. Mafiasyytteet hylätään, tuomiot tulevat korruptiosta ja muusta rikollisesta toiminnasta. Valtakunnassa kiistellään siitä, oliko ja onko Roomassa mafiaa vai ei. Monen mielestä Rooman degrado, rapistuminen, on mafian ja korruptoituneiden poliitikkojen syytä.

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden, kielen ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo yli parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *