Brasilialainen ruoka

Brasilialaisten perusruoka koostuu mustista pavuista ja savustetusta possusta (feijoada) valmistetusta pataruoasta, joka tarjoillaan riisin, vinagrete ja farofa -lisukkeiden sekä lehtikaalin kanssa. Tämä ruoka on brasilialaisten makaronilaatikko, kaikkien suosikki ja usein tarjolla.

” Ehkä suurin yllätys on japanilaisen ruokakulttuurin voimakas läsnäolo.”

Brasilialaisen ruokakulttuurin hämmentävin piirre on sen kyky yhdistää eurooppalaisia, afrikkalaisia sekä Lähi-idästä peräisin olevia makuja paikalliseen perinteeseen. Ehkä suurin yllätys on japanilaisen ruokakulttuurin voimakas läsnäolo. Brasiliassa asuu etnisyydeltään japanilaisia enemmän kuin missään muussa maassa Japanin rajojen ulkopuolella. Brasilialaiset vitsailevatkin -puoliksi tosissaan- että heidän japanilainen ruokansa on parempaa kuin Japanissa. Brasilialais-japanilainen keittiö tarjoaa makuja, jotka räjäyttävät aistinautinnot uudelle tasolle. Oletko maistanut passionhedelmällä marinoitua sashimia? Voit kokea tämän ja paljon muuta esimerkiksi Kotobuki-ravintolassa, joka sijaitsee Botafogo Praia Shopping -ostoskeskuksen ylimmässä kerroksessa. Uskomattoman ruoan lisäksi ravintolasta aukeavat mielettömät näkymät Botafogo-hiekkarannalle ja Sokeritoppavuorelle.

Riossa, kuten kaikkialla Brasiliassa, on tapana syödä lounasta Comida a kilo -ravintoloissa, joissa ruuan hinta määräytyy painon mukaan. Ravintolaan sisään tultaessa (tai punnituksen yhteydessä) saat paperilapun (Comanda), jonka jälkeen suuntaat valitsemaan seisovasta pöydästä haluamaasi ruokaa. Monissa kiloravintoloissa voit myös tilata keittiöstä grillattua lihaa, kalaa, kanaa tai makkaroita, jos seisovan pöydän antimien lisäksi haluat jotain muuta. Ennen pöytään istumista annat lautasesi punnittavaksi ja henkilökunta merkitsee paperilapulle hinnan ja kysyy mitä juotavaa haluat. Kannattaa kokeilla lisäaineettomia ja luonnollisesti valmistettuja mehuja (sucos), joita on yleensä lounasaikaan tarjolla ainakin muutamaa sorttia.

Kiloravintolat ovat erinomaisia paikkoja isommallekin porukalle, koska seisovasta pöydästä löytyy runsaasti vaihtoehtoja niin kasvissyöjille kuin lihan ystävillekin. Kiloravintoloissa syöminen on verrattain edullista, mutta myös erinomainen tapa tutustua brasilialaiseen ruokaan monipuolisesti. Ruokailun lopuksi annat Comanda-paperilapun ulostulon kohdalla sijaitsevalla kassalle, jossa maksu suoritetaan. Comanda-maksusysteemi on hyvin tyypillinen tapa hoitaa maksu lounasravintoloissa, kahviloissa, moottoriteiden kanttiineissa ja sucos-mehubaareissa sekä olutkuppiloissa ja yökerhoissa. Lapusta kannattaa pitää huolta, koska ilman sitä on vaikea selvitellä laskun loppusummaa.

Churrascaria rodizio-ravintola

Riossa vierailun kohokohdaksi voit suunnitella Churrascaria rodizio-ravintolassa vietettävää iltaa. Näissä ravintoloissa kiteytyy brasilialaisen ruokakulttuuriin ydin. Näiden ravintoloiden idea rakentuu rikkaaseen noutopöytään ja vartaissa grillattuun lihaan.

” Kannattaa erityisesti nauttia grillattua picanha-naudanfilettä, se on suussa sulavan mureaa. “

Noutopöydästä löytyvät tutut vihannekset, salaatit sekä valtava määrä paikallisia erikoisuuksia. Kun olet valinnut noutopöydästä haluamasi herkut, astele pöytään. Kun olet istunut paikallesi, tarjoilijat tulevat lihavartaiden kanssa luoksesi tarjoilemaan ehkä parasta lihaa, mitä olet koskaan maistanut. Kannattaa erityisesti nauttia grillattua picanha-naudanfilettä, se on suussa sulavan mureaa. Loppuillasta vartaissa tarjoillaan myös grillattua, kanelilla maustettua ananasta, joka paikallistiedon mukaan tehostaa ruoansulatusta.

Churrascaria rodizio-ravintolassa käyntiin kannattaa varata koko ilta, koska ruoan tarjoilu vartaista suoraan lautasellesi on jo viihdettä sinänsä. Lisäksi tarjoilijat ovat usein myös todellisia showmiehiä, joiden työskentelyä on hauska seurata. Jos seurueessasi on kasvissyöjiä tai muita, jotka haluavat syödä kevyesti, myös tämä onnistuu. Noutopöydän kasvisvaihtoehdot ovat erittäin monipuoliset. Lisäksi miltei kaikki tämän tyyppiset ravintolat tarjoavat myös japanilaista ruokaa kuten sushia ja sashimia. Ravintoloiden toimintaidea perustuu siihen, että jokainen illalliselle tuleva maksaa kiinteän hinnan, johon sisältyy kaikki ruoka, jonka illan aikana syöt. Ainoa poikkeus ovat juomat ja erikoisemmat jälkiruuat, joista tulee lisämaksu. Flamencon kaupunginosasta löydät Assador -ravintolan, joka on yksi perinteisimmistä ja parhaista tämän tyylisuuntauksen ravintoloista.

Brasilialaiseen ruokakulttuuriin kuuluu vahvasti myös välipalojen napostelu. Kun vierailet Riossa maista ainakin seuraavia paikallisherkkuja:

Välipalat ja lisukkeet

Coxinha de catupiry on upporasvassa paistettu ja lämpimänä tarjoiltava välipala, jonka täytteenä on kanaa ja kermaista Catupiry-juustoa. Ei superterveellinen vaihtoehto, mutta hyvin maukas sellainen.

Pão de queijo on vaatimattoman näköinen, mutta erittäin maukas sämpylää muistuttava pallero, jonka sisin on juustoinen ja geelimäinen. Tämä on brasilialaisten karjalanpiirakka, kansallinen ylpeydenaihe.

Kibe on Libanonista peräisin oleva rasvassa paistettu lihaisa välipala, jota paikalliset rakastavat. Bulgurvehnästä ja jauhetusta paistilihasta valmistettu soikean muotoinen pikkusuolainen, joka on maustettu suolalla, kanelilla, sipulilla, valkosipulilla ja mintulla. Paistetun version rinnalla on toisinaan tarjolla myös raakaversio Kibe cru.

Brigadeiro on suklaaherkku, joka on valmistettu kondensoidusta maidosta, voista, sokerista ja kaakaosta. Muistuttaa ulkonäöltään ja rakenteeltaan perinteistä suomalaista perunaleivosta, mutta on perunaleivosta huomattavasti makeampi.

Vinagrete on liharuokien ja feijoada -pataruoan kanssa tarjoiltava lisuke. Paloittele tomaatti ja sipuli pieniksi kuutioiksi kulhoon ja lisää joukkoon ruokalusikallinen viinietikkaa ja oliiviöljyä sekä ripaus pippuria ja suolaa.

Farofa on mielenkiintoinen sekoitus karkeita maniokkijauhoja ja hienoksi silputtuja vihanneksia, joita kuumennetaan paistinpannulla voinokareen kera. Lopuksi lisätään vielä kananmunia, jotka paistetaan mukaan sekoitukseen. Tarjoillaan liha ja pataruokien kanssa.

Sucos ovat luonnonmukaisesti ja tilauksesta valmistettuja tuoreita mehuja, joita voit ostaa mehubaareista tai lounasravintoloista. Mehubaareja on kaikkialla Riossa ja ne ovat miltei poikkeuksetta yksityisiä, eivätkä kuuluu mihinkään ketjuun. Sucos-mehubaareista löydät eksoottisia vaihtoehtoja ja makuja, joita voit kokea vain Brasiliassa.

Teksti  Jan Vuorenlaakso,  Kuvat ©  Jan Vuorenlaakso ja  Érica Conceição Domingos

Jan Vuorenlaakso

Helsingissä, Genevessä, Edinburghissa ja Oslossa asunut freelancer, joka on erikoistunut kirjoittamaan Rio de Janeirosta ja Brasiliasta. Rio ja Brasilia ovat tulleet kirjoittajalle tutuiksi intensiivisen ja syväluotaavan ”kenttätutkimuksen” kautta. Vuotuisia ”tutkimusmatkoja” Brasiliaan on tähän mennessä kertynyt viisitoista.

Kommentit (1):

Katri 30.04.2016 21:39

Nälkähän tässä tulee :) Sen verran kommentoisin kyllä, että ei feijoada ihan mitään perus- tai arkiruokaa ole, vaan ennemminkin viikonloppujen erikoisherkku, jota haudutellaan hartaudella useampi tunti ja sitten syödään porukalla ähkyyn asti. Eli ainakin perinteisemmistä ravintoloista jos kyselee niin keskellä viikkoa voi olla haastavaa löytää feijoadaa. Mustia papuja noin muuten ja riisiä syödään kyllä päivittäin.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Jan Vuorenlaakso 03.05.2016 01:17

Moi Katri,

Kiitos viestistä, olet oikeassa! Lihaisa feijoada-pata on perinteisesti viikonloppujen herkku, joka nautitaan lauantaina ja josta sunnuntaina lämmitellään jämät. Monissa kotitalouksissa pataa tehdään keralla iso määrä, jota sitten syödään pitkin viikkoa. Hauska, että olet myös huomannut mustien papujen ja riisin jatkuvan mutustelun. Brasilialaista kattausta on vaikea kuvitella ilman papuja ja riisiä.
Matkailijoiden iloksi useat Comida a kilo -ravintolat tarjoilevat perinteistä feijoadaa läpi viikon. Riossa kannattaa myös suunnata perinteisiin pihviravintoloihin jos haluat feijoada-pataa keskellä viikkoa, koska niissä tätä pataherkkua on miltei aina tarjolla. Nyt kurnii minunkin vatsa!
Katri, käy tykkäämässä Tripsteri-sivustoa Facebookissa niin saat aina tuoreita matkailuvinkkejä Riosta ja muista jännittävistä kohteista. Mukavaa loppuviikkoa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *