Pyhän Vituksen katedraali

Eihän tässä ole mitään järkeä: Vituksen katedraalia rakennettiin lähes 600 vuotta. Rakentaminen aloitettiin vuonna 1344 ja saatiin päätökseen vasta 1919. Ainakaan tshekeiltä ei puutu kärsivällisyyttä – suomalaisilla rakennushomma olisi voinut mennä pyhän vitutuksen puolelle.

No, lopputulos on komea. Jos Prahassa aikoo käydä yhdessä ainoassa kirkossa, kannattaa käydä Vituksen katedraalissa.

Vituksen katedraali sijaitsee Prahan linnan sisäpihalla

Vituksen katedraali sijaitsee Prahan linnan sisäpihalla, mutta katedraaliin pääsee maksamatta Linnan sisäänpääsymaksua (joka pitää muutenkin maksaa vain, jos aikoo tutustua linnan sisätiloihin ja museoihin).

Vituksen katedraalia pääsee vilkaisemaan sisältä ilmaiseksi, mutta jos haluaa tutustua katedraaliin kunnolla, kirkon perälle päästäkseen on maksettava pääsymaksu.

Vituksen katedraalin sponsoroidut lasimaalukset

Vituksen katedraali on sisältä upeasti koristeltu. Upeat lasimaalaukset ovat aikansa parhaiden tshekkitaiteilijoiden tekemiä. Alfons Muchaltakin on lasimaalaus.

Muchan teos kertoo kahden kreikkalaisveljeksen, pyhän Kyrilloksen (kyllä, sama kaveri, joka kehitti kyrilliset aakkoset) ja Metodiuksen, tulosta Böömin alueelle. Tuliaisinaan he toivat kristinuskon.

Jos lasimaalausta katsoo tarkemmin huomaa, että teoksen alalaidassa lukee “Banka Slavia” – osattiin sitä ennenkin osattiin mainostamisen kujeet. Kun kirkkoa rakennettiin valmiiksi 1800-luvun lopussa, yritykset antoivat rahaa lasimaalausten tekemiseen.

Muchan maalausta vastapäätä on Max Švabinskyn Viimeinen tuomio, joka mainostaa Tšekinmaan ensimmäistä vakuutusyhtiötä. Pilsner Urquellin logoa ei sentään kirkosta löydä.

František Bílekin puinen krusifiksi

Ihaile myös 1900-luvun vaihteen maineikkaimman tšekkiläisen kuvanveistäjän, František Bílekin, tekemää vaikuttavaa puista krusifiksia.

Kuninkaiden ja pyhimysten haudat

Kirkon perällä olevat haudat kuuluvat Böömin varhaisille Premyslidi-kuninkaille. Prahalaisen pyhimyksen Johannes Nepomukin hautaan on puolestaan käytetty lähes 1700 kiloa kultaa.

Katedraalin oikeanpuoleisen laidan puolivälissä on kappeli, jossa sijaitsee Pyhän Venceslauksen hauta. Kappelin pohjoisenpuoleisessa ovessa on pronssirengas, josta Venceslauksen sanotaan pitäneen kiinni, kun hänet murhattiin. Kappelia koristaa yli tuhat puolijalokiveä.

Katedraalin kryptassa säilytetään Kaarle IV:n, Rudolf II:n ja Venceslaus IV:n hauta-arkkuja. Futuristisen näköiset arkut on tehty toisen maailmansodan jälkeen.

Vituksen katedraalin kellotorni

Vituksen katedraalissa voi myös nousta 287 askelta ylös lähes sata metriä korkeaan kellotorniin. Huipulta katsottuna Praha kutistuu söpöksi nukkekaupungiksi.

Vituksen katedraali on avoinna kesäaikaan ma–su 9–18, ja talvisin 9–16.

Pääkuva: Yannick Loriot, Flickr CC

Antti Helin

Matkailutoimittaja, joka tunnetaan parhaiten Suomen epävirallisena Thaimaan-matkailun maskottina. Mutta aivan ensimmäisen opaskirjansa hän kirjoitti Prahasta, ja nyt Antin ja Euroopan maagisimman kaupungin yhteinen taival jatkuu Tripsterin kautta.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *