Pietarin vesipiippukahvilat

Vesipiippua (shisha, hookah,  nargila tai venäläisittäin kalyan) saa Pietarissa monista ravintoloista ja baareista, mutta sille pyhitetyissä shishaloungeissa on omanlaisensa tunnelma ja yleisesti ottaen paremmat piiput.

Miten tilata vesipiippu?

Shishamestari eli kaljanschik valmistaa piipun asiakkaan toiveiden mukaisesti, sekoitellen useampaa makutupakkaa ja valiten juuri sille seokselle sopivan pakkaustavan ja hiilimäärän. Hyvään palveluun tähtävissä paikoissa on harvoin tarjolla painettua makulistaa, joten ensikertalainen pääsee helposti alkuun pyytämällä raikasta (sveeshii), makeaa (sládkii) tai hedelmäistä (fruktóvii) piippua (kal-ján), jossa on pehmeä savu ja joka on siten helppo polttaa (ljehko kurít). Vähänikotiinisen piipun saa pyytämällä “mala nikatina”, vahvemman “mnoga nikatina”. Piippumaailmaan sisälle päästyään voi pyytää korvaamaan veden mehulla tai viinillä, valmistamaan piipun pesän jostakin hedelmästä tai ehdottaa suoraan jotakin tiettyä makuyhdistelmää.
Piiput on yleensä hinnoiteltu tupakkamerkin mukaan niin, että halvemmasta merkistä (esim. Al Fakher, Nakhla) valmistettu piippu maksaa vaikkapa 600 ruplaa ja tyyriimmästä (esim. Tangiers) muutama sata ruplaa enemmän. Yhtä piippua poltellaan yleensä tunnista puoleentoista, ja uuden pesällisen saa usein vähän ensimmäistä halvemmalla.
Tässä jutussa mainituissa loungeissa on huomattavan avulias henkilökunta, joka auttaa mielellään piipun kanssa ja esimerkiksi kohentaa hiilet erikseen pyytämättä. Vesipiippua tarjoilevissa ruokaravintoloissa kaljanschik ei yleensä ota vastaan ruoka- tai juomatilauksia, vaan keskittyy ainoastaan piippuihin.

Puffs – shishaloungeista parhaita

Puffs on matalan kynnyksen konstailematon shishalounge lähellä Pietarin Viiskulmaa. Puffsin piiput ovat Pietarin huippua, ja paikasta puuttuu monille vesipiippupaikoille tyypillinen sankka savupilvi. Ruokalistalla on pienten naposteltavien lisäksi pizzaa ja sekä monipuolinen drinkkilista alkoholittomia cocktaileja myöten. Maistamisen arvoisia erikoisuuksia löytyy myös Uuden Hollannin Mookhamor-oluista, mutta päähuomio kuuluu täällä oikeutetusti taidokkaasti valmistetuille vesipiipuille.

Missä: ulitsa Rubinshteyna 27 / улица Рубинштейна 27
Vesipiippu 600-1200 ruplaa
https://www.puffshookah.ru

Chainiy dom/Tea House – upeat piiput ja hyvää ruokaa

Ulitsa Rubinshteinalla sijaitsee myös toinen shishan ystävien pyhiinvaelluspaikka, sympaattinen mutta kohtalaisen hintava kahvila-ravintola Chainiy dom eli Tea House. Chainiy domin piiput ovat yksinkertaisesti taideteoksia, mutta paikka tunnetaan silti ensisijaisesti teehuoneena ja ruokaravintolana. Varsinaista pääkallopaikkaa lähes vastapäätä Rubinshteina 9:ssä on pienempi, asteen rennompi ja vieläkin värikkäämpi piippukahvila Teura, ja ulitsa Chaykovskogolta löytää Kahlon taiteelle omistautuneen Grand Cafe Fridan.

Missä:
ulitsa Rubinshteyna 13 / улица Рубинштейна 13 (Chainiy dom/Tea House)
ulitsa Rubinshеутa 9 / улица Рубинштейна 9 (Teura)
ulitsa Chaykovskogo 57 / улица Чайковского 57 (Frida)
Vesipiippu alkaen 1500 ruplaa
http://en.teahouse-grand.ru

Stroika – undergroundia ylimmässä kerroksessa

Vallatun talon tunnelmaa henkivää Stroikaan ei eksy vahingossa: se sijaitsee muutaman sadan metrin päässä Petrogradskajan metroasemalta, Karpovka-joen toisella puolella, entisen hotellin ylimmässä kerroksessa. Loputtomalta tuntuvat portaat kiivettyään pääsee oven kautta käytävään, josta on löydettävä vielä toinen, melkoisen huomaamaton mutta onneksi Stroika-tekstillä varustettu ovi.
Pieneen Stroikaan on saatu ahdettua käsittämättömän paljon asiakaspaikkoja, ja kahta kerrosta yhdistävät huterat portaat aiheuttavat lievää sydämentykytystä savuisen tunkkaisessa tilassa. Piippujen taso ei yleensä ole aivan yhtä hyvä kuin Puffsissa tai Chainiy Domissa, mutta tunnelmakin on täysin erilainen – vahva suositus seikkailuhenkisille “off the beaten path” -reissaajille, muut pysyköön kaukana.

Missä: Naberezhnaya Reki Karpovki 5 / Набережная реки Карповки 5
Ovi kasvitieteellistä puutarhaa vastapäätä, ovessa teksti “212”. Nouse portaita ylimpään kerrokseen Stroikan logoja seuraten.
Piiput alkaen 450 ruplaa


Myös moni Pietarin aikakahviloista  tarjoilee vesipiippua.
Katso myös Pietarin baarit.


© Lotta Kauppi-Rautaoja

Lotta Kauppi-Rautaoja

Vapaa kirjoittaja, joka astui eräänä aamuna Allegroon ja päätyi Pietariin seitsemäksi vuodeksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *