Pekingin parhaat tuliaiset

Tuliaisia löytyy parhaiten Hongqiao-markkinoilta ja matkamuistomarkkinoilta.

Leija

Kiinalaiset lennättävät leijoja lapsuudesta vanhuuteen. Puistoissa se on erityisesti yli 50-vuotiaiden miesten harrastus. He usein myös rakentavat leijansa itse. Leijoja on myynnissä kahdenlaisia: perinteisiä paperista tehtyjä ja kestävämpiä muovisia. Kevyet leijat taitellaan litteään laatikkoon, joten ne mahtuvat matkalaukkuun. Pyydä myyjää avaamaan laatikko ja kokoamaan leija ennen sen ostamista, ettet saa rikkinäistä tai erilaista kuin mallikappale. Olen maksanut isosta muovisesta leijasta 30—100 yuania.

tassua heiluttava kissa

Kiinalaisista ravintoloista tuttua tassua heiluttavaa kissaa myydään eri kokoisina ja vähän eri näköisinäkin. Kun kissan tassu vilkuttaa kohti ovea, se tuo taloon vaurautta. Kissoja saa patterilla ja aurinkokennolla. Tarkista, että ostamasi kissayksilön tassu varmasti heiluu eikä lonksua. Jos et saa patteria kaupanpäälle, pyydä myyjää lainaamaan patteria testin ajaksi. Olen ostanut melko ison patterillisen kissan 25 yuanilla (myyjän pyyntihinta Silkkimarkkinoilla oli kymmenkertainen, joten tinkimistä riitti).

Leimasin

Kiinalaiset ovat perinteisesti leimanneet papereita henkilökohtaisella leimalla. Leimalla on edelleen vahva asema: Jokaisella yrityksellä pitää olla virallinen leimasin, jonka saaminen vaatii byrokraattisen väännön. Leimattomiin papereihin ei suhtauduta Kiinassa vakavasti. Turisteille on myynnissä pikkusormen mittaisia (leikki)leimasimia, joiden päähän voi kaiverruttaa oman etunimen tai kiinalaisen nimen. Ostoksen mukana saat väriainetta. Leimasin maksaa kaiverruksineen muutaman kympin yuaneina.

Sulkapotkupallo

Kiinalainen jianzi on värjätyistä sulista ja kolikoista tehty “pallo”, jota potkitaan ringissä vuorotellen. Jianzin pitäisi pysyä koko ajan ilmassa. Peliä näkee pihoilla ja puistoissa, ja sitä harrastavat kaikenikäiset. Päivittäin treenaavat porukat ovat todella taitavia. Sulkapotkupallo maksaa kympin, pari yuaneissa.

Viuhka

Pekingin kesäkuumalla naiset leyhyttävät viuhkaa metroissa, busseissa ja baareissa. Viuhkoja on monesta materiaalista, joten hinnat vaihtelevat hurjasti. Avaa ja sulje viuhka muutamaan kertaan ennen ostamista, sillä usein niissä on jumittavia vikoja.

Kiinalaiset pelit

Mahjong ja kiinalainen shakki ovat hauskoja tuliaisia, jos jaksat opetella pelin säännöt Pekingissä (vaikkapa puistossa kiinalaisten kanssa). Koukuttavaa mahjongia pelataan pelinappuloilla, mutta se muistuttaa korttipeliä ja on säännöiltään mutkikas vaan ei mahdoton. Älä osta pientä mahjong-lautaa, sillä pienistä pelinappuloista on vaikea tihrustaa merkkejä oikein.

Kokkiveitsi

Kiinalainen kokkiveitsi on yleensä raskas kädessä, mutta hyvä leikkaamaan. Ammattikokkien vielä parempaa kevyttä veistä on myynnissä muun muassa Hani Gejiu-ravintolassa.

Tee

Teen ostamisesta tarkemmin Pekingin parhaat shoppauspaikat-osiossa ja yksityiskohtaisia neuvoja blogissa.

Silkki

Silkin ostamisesta tarkemmin Pekingin parhaat shoppauspaikat-osiossa.

Kommunismikrääsää

T-paitoja Maon kuvin ja lausahduksin. Maon pieni punainen kirja. Mao-patsaita. Vihreitä lippalakkeja punaisella tähdellä. Turistit tuntuvat rakastavan Mao-krääsää. Itse suhtaudun varauksella henkilökulttimaisiin esineisiin, sillä Mao oli myös hirmuhallitsija, jonka päähänpistojen, kampanjoiden ja vainojen vuoksi kuoli laskutavasta riippuen miljoonia tai kymmeniä miljoonia ihmisiä. Pidän kuitenkin historian liikkeitä hyvin kuvaavista vanhoista propagandajulisteista, varsinkin niistä, joissa ei ole Maon kuvaa. Propagandajulisteita on Pekingissä aika harvassa paikassa myynnissä. Alkuperäisiin vanhoihin törmää joskus matkamuistomarkkinoilla.

Copyright: Mari Manninen

Mari Manninen

Asuin Pekingissä 2013-2016, jolloin tein näitä sivuja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *