Käytännön matkavinkkejä New Yorkiin

Mikä on paras vuodenaika matkustaa New Yorkiin? Onko siellä turvallista? Kuinka pääsen lentokentältä kaupunkiin? Mikä on helpoin tapa liikkua Manhattanilla? Miten ihmeessä onnistun tippaamisessa? 

Milloin matkustaa New Yorkiin?

On vain hyviä aikoja matkustaa New Yorkiin. Kaupungin ilmapiiri vaihtelee vuodenaikojen mukaan, mutta metropoli on aina vahvasti elossa.

Kesällä New York ottaa rennosti. Newyorkerit ahkeroivat läpi kesän ilman pitkiä lomia, mutta töiden lomassa he rentoutuvat syömällä lounasta puistonpenkillä ja töiden jälkeen viettävät aikaa terasseilla. Kesäviikonloppuisin Midtownissa on normaalia hiljaisempaa, kun väki lähtee toimistoista kaupungin ulkopuolelle, kuten Long Islandin rannoille, rentoutumaan. Kuuma kaupunki on myös täynnä ulkoilmatapahtumia.

Syksy alkaa Labor Daysta, eli syyskuun ensimmäisestä maanantaista. Syksyllä kaupunki on kenties upeimmillaan: ilma on kesähelteiden jälkeen helpottavan raikas, sää yleensä leuto ja aurinkoinen – siis täydellinen aika tutkia ahkerasti kaupunkia. Kulttuuritaloissa alkavat uudet kaudet, ja koko kaupungin väki tuntuu orientoituvan uuteen syksyyn uudella energialla.

Kun päivät kylmenevät ja lyhenevät, jouluvalot täyttävät kaupungin (jo hyvissä ajoin marraskuussa), ja Manhattan on kuin yksi valtava romanttinen valomeri. Koska New York on amerikkalaismatkustajien suosiossa erityisesti Thanksgivingin eli kiitospäivän aikaan (marraskuun toiseksi viimeinen torstai) sekä joulun ja uuden vuoden aikaan, hotellihinnat ovat marras-joulukuussa huipussaan. New Yorkissa on talvella kylmä, mutta lunta sataa harvoin, yleensä muutaman kerran vuodessa. Jos maa pysyy valkoisena edes hetken, newyorkerit ryntäävät kaupungin puistoihin ottamaan kaiken irti lumisesta hetkestä.

Vaikka talvi on paljon lyhyempi kuin Suomessa, tuntuu kevään tulo New Yorkissakin uudestisyntymältä. Huhtikuun alussa alkaa yleensä olla jo lämmintä, ja kaupungin monet puistot ja terassit heräävät jälleen eloon. Kesä alkaa virallisesti Memorial Daysta, eli toukokuun viimeisestä maanantaista.

Hotellit ja yöpyminen New Yorkissa

© ACEHOTEL, New York
© ACEHOTEL

Huonot uutiset: New Yorkin matkalla majoitus syö matkabudjetista leijonanosan. Hyvät uutiset: kaupungista löytyy kuitenkin joka budjettiin sopiva majapaikka. Sitä paitsi New Yorkiin mennään harvemmin notkumaan hotellihuoneessa.

Hotellien hinnat ailahtelevat sesongin mukaan huomattavasti, ja lyhyenkin ajan sisällä vaihtelu on todella suurta. Sama huone voi yhtenä viikkona maksaa170 dollaria / yö ja toisena 430 dollaria / yö.

New Yorkin mittapuulla alle 150 dollaria maksava hotellihuone on varsin edullinen. Kun siis oppaassa lukee ”budjettihotelli”, se tarkoittaa silti kolminumeroista huonehintaa. Edulliset huoneet ovat pieniä, eikä niiltä kannata odottaa mitään perustasoa parempaa varustusta tai eleganssia. Keskihintaisissa hotelleissa voi odottaa hyvää laatua, vaikka eivät nekään välttämättä tarjoa kaikkea sitä, mitä kuvittelisi saavan 200–300:lla dollarilla. Tripsterin esittelemät keskihintaiset hotellit ovat kaikki hyvätunnelmaisia ja laadukkaita paikkoja.

Boutique- ja designhotellit maksavat yli 400 dollaria / yö, ja silloin huippupalvelua ja loistavia varustuksia voi toki pitää itsestään selvinä. Aamiainen ei tosin niissä(kään) yleensä kuulu hintaan, sillä New Yorkissa hotelliaamiainen ei ole lainkaan yhtä iso juttu kuin Suomessa. Monet keskihintaiset hotellit ja budjettihotellit saattavat tarjota mannermaisen aamiaisen tai muffinssin ja kahvin.

Hostelleja löytyy joka puolelta kaupunkia. Laatu vaihtelee, mutta parhaissakin kannattaa varautua erittäin askeettiseen kerrossänkymajoitukseen – ja hinnat ovat silti edullisimmillaan 50–60 dollaria. Monet hostellit tarjoavat myös yksityisiä huoneita, jolloin hinnat lähentelevät budjettihotellien huonehintoja.

Lue lisää: New Yorkin hotellit

Kaupungissa liikkuminen

Metro. Subway eli metro (tai paikallisten kielenkäytössä train) on nopein ja edullisin tapa liikkua. Junat kulkevat ympäri vuorokauden. Metroverkostoa ei ole jaettu vyöhykkeisiin, vaan lipulla voi ajaa niin pitkälle kuin haluaa ja vaihtaa junaa metroverkoston sisällä tai metrosta bussiin.

Metrokartta löytyy MTA:n nettisivulta, ja matkaa varten kannattaa ladata myös iTrans-sovellus, eli interaktiivinen metrokartta. Metrolinjojen lisäksi sovellus listaa kaikki metron aikataulumuutokset ja huoltotyöt.

Liput ostetaan lippuautomaateista metroasemilta. Fiksuin lippu on Metrocard, eli matkakortti, jolle voi ladata vapaavalintaisen määrän arvoa. Jos liikkuu paljon, kannattaa valita seitsemän päivän Unlimited Ride Metrocard, jolla voi ajella rajattomasti.

www.mta.info

Bussi. Bussilinjat kulkevat yleensä yksisuuntaisia avenueita (pohjois-eteläsuunnassa) tai streetejä (itä-länsisuunnassa) suoraan kääntyilemättä muille kaduille. Poikkeuksiakin on. Bussilinjat on merkitty numeroin, ja lisäksi numeron edessä on bussin ajoalueeseen viittaava kirjain – Manhattanilla M, Brooklynissa B, Queensissa Q. Bussi on hidas tapa liikkua Manhattanilla, sillä se pysähtyy noin neljän korttelin välein. Sujuvuuden lisäämiseksi bussilinjoille onkin lisätty samaa reittiä kulkevia pikavuoroja, jotka on merkitty X-tunnuksella. Pikavuorot ohittavat yleensä kolme tai neljä normivuoron pysäkkiä pysähdysten välissä.

www.mta.info

Taksi. New Yorkin maailmankuulut keltaiset taksit vinkataan lennosta. Taksilla ajaminen on edullista: lyhyet matkat (esim. Midtownin sisällä) jäävät alle kymmeneen dollariin ja pidemmätkin (esim. Uptownista Downtowniin) nousevat harvemmin yli kahdenkymmenen. Takseissa on kortinlukulaitteet, ja myös tipin (10–15 prosenttia) voi lisätä luottokortille.

www.nyc.gov/taxi

Sovelluskyydit. Kaupungissa on useita ride hailing -kyytipalveluja kuten Suomessakin tunnettu Uber. Paikalliset kehuvat myös Lyft- ja Juno-palveluita, joita newyorkerit käyttävät ahkerasti. Kutakin varten on hankittava oma sovellus puhelimeen. Hinta on yleensä edullisempi kuin keltaisissa takseissa, mutta muista, että puhelimen roaming-maksut ovat USA:ssa helposti korkeat, joten ellet ole langattomassa verkossa tai käytä paikallista puhelinta, loppusummasta voi tulla kova. Tippaamiskulttuuri etsii kyytipalveluissa vielä linjaansa – toiset jättävät saman juomarahan mitä taksikuskeille, toiset eivät tippaa laisinkaan.

uber.com

lyft.com

gojuno.com

Kaupunkipöyriä New Yorkissa. Kuva © Alli Haapasalo
Kaupunkipöyriä New Yorkissa. Kuva © Alli Haapasalo

Kaupunkipyörä. New Yorkin kaupunkipyörät ovat sinisiä Citi Bikejä, ja valikoimassa on sekä tavallisia että sähkömoottorilla varustettuja pyöriä. Voit ostaa fillarin käyttöoikeuden joko yhteen ajoon tai koko päiväksi. Käyttömaksu kattaa ensimmäisen puoli tuntia ajoa, ja sen jälkeen jokainen vartti maksaa muutaman dollarin lisää (summa vaihtelee sen mukaan, minkä käyttöajan ja pyörän valitsit). Kaupunkipyöräasemia on satoja, ja sijainnit löytyvät helposti Citi Bike -kartasta. Voit myös ladata sovelluksen, jonka kautta näet päivitetyt tiedot kunkin pyöräaseman tilanteesta. Pyöräteitä on viime vuosina lisätty joka puolelle kaupunkia, ja nettisivustolta NYC Bike Maps löytyy suosituksia hyvistä pyöräilyreiteistä.

citibikenyc.com

nycbikemaps.com

Hintataso

New Yorkin hinnoista ei voi lausua mitään yleistä totuutta, sillä kaupungissa voi yhtä hyvin tuhlata pienen omaisuuden kuin selvitä kengännauhabudjetilla. Matkabudjetista valtaosa menee majoitukseen, kun taas hyviä ruokapaikkoja löytää helposti myös huokeammin hinnoin. Liikkuminen kaupungilla on edullista. Broadwayn teatteriliput ovat kalliita, mutta toisaalta Off-Broadway-teattereihin, oopperaan tai rock-keikoille pääsee myös muutamalla kympillä. Cocktailbaarien drinkit maksavat helposti maltaita, mutta happy hourin aikaan osterit ovat vain dollarin ja viinilasikin vitosen. Iso osa New Yorkin hulppeista nähtävyyksiä – kuten Brooklyn Bridge, Central Park ja High Line – ovat ilmaisia. Museoihin pääsee kerran viikossa ilmaiseksi.

Lasten kanssa New Yorkissa

Brooklyn, Coney Island. Kuva: © Alli Haapasalo
Brooklyn, Coney Island. Kuva: © Alli Haapasalo

New Yorkissa pärjää mainiosti pientenkin matkailijoiden kanssa. Koko perhe voi nauttia energisestä katuvilinästä, upeista maisemista, hienoista nähtävyyksiä ja herkullisesta ruuasta. Eri puolilla kaupunkia on mukavia leikkipuistoja, ja kaupungin puistoissa muutenkin on hyviä juoksenteluviheriöitä.

Mikään suoranainen lasten kaupunki New York ei kuitenkaan ole, eikä pikkulapsiperheille yleensä tarjota mitään erikoisetuja tai erivapauksia. Älä odota, että ihmiset antavat istumapaikan metrossa perheen pienimmille – tai edes raskaana oleville naisille – vaikka on hyväkäytöksisiä poikkeuksiakin nähty.

Lapsiperheet voivat majoittua missä tahansa, mutta helpointa voi olla Uptownissa, jossa kaduilla on Midtownia ja Downtownia vähemmän ruuhkaa, ja Central Park on lähellä. Myös Brooklynin monet mukavat kaupunginosat ovat mainioita vaihtoehtoja.

Metrolla liikkuminen onnistuu rattaiden kanssa, mutta kannattaa ottaa mukaan matkarattaat, eikä isompia vaunuja, sillä monilla asemilla ei ole hissejä. Rullaportaatkin ovat harvinaisuus. Varaudu siihen, että taksissa et saa oikean kokoista turvaistuinta vauvalle.

Joiden ravintoloiden henkilökunta lirkuttelee lapsellesi, mutta yleisesti lasten tarpeisiin suhtaudutaan enemmänkin suvaitsevaisen kohteliaasti kuin lämpimästi. Ravintolat eivät lämmitä vauvanruokaa pyynnöstä. Syöttötuoleja löytyy, mutta vessoissa ei useinkaan ole tiloja vaipanvaihtoon.

Esteetön New York

Konserttitalot, teatterit ja museot ovat huomioineet pyörätuolilla liikkuvien tarpeet hyvin. Hotelleista ja ravintoloista valtaosa on ajan tasalla, mutta kannattaa selvittää etenkin hotellien varustetaso etukäteen, sillä monet vanhat rakennukset ovat hyvin ahtaita. Julkisessa liikenteessä paras kulkuväline on bussi, sillä busseissa on rampit ja hyvät pyörätuolitilat. Metroasemista vain isoimmilla ja keskeisimmillä on hissit – asemat on listattu Metropolitan Transportation Authorityn sivuilla.

mta.info/accessibility

Aika

New Yorkissa kello on seitsemän tuntia Suomen aikaa jäljessä. Kesäaikaan siirrytään maaliskuun toisena sunnuntaina, talviaikaan marraskuun ensimmäisenä sunnuntaina.

New Yorkin aukioloajat

Virka-aika on kello 9–17. Virastot ovat kiinni viikonloppuisin, mutta monet pankit palvelevat myös lauantaisin, juutalaisilla asuinalueilla sunnuntaisin.

Kaupat ovat yleensä auki joka päivä. Arkisin ja lauantaisin suurin osa aukeaa kello 9 tai 10 ja sulkee kello 20 tai 21. Tavaratalot ja kauppaketjut ovat sunnuntaisinkin auki aamusta iltaan, mutta pienten liikkeiden aukioloajat vaihtelevat paljon. Moni pikkukauppa saattaa pitää vapaata myös maanantaisin.

Ravintoloiden keittiöt ovat yleensä auki kello 23:een tai puoleenyöhön, mutta moni myös jatkaa pikkutunneille tai läpi yön. Ruokaa saa läpi yön deleistä ja pizza slice -paikoista. Baarit saavat lain mukaan olla auki neljään, mutta aukiolot vaihtelevat paljon.

Loma-ajat eivät suuresti vaikuta aukioloaikoihin; vain joulupäivänä suurin osa kaupungin kaupoista ja ravintoloista on kiinni. Juutalaisissa kaupunginosissa liikkeet ja ravintolat ovat kiinni juutalaisina juhlapyhinä sekä sapattina eli lauantaisin. Perjantaisin ne sulkevat hyvissä ajoin ennen auringonlaskua, usein jo iltapäivällä.

Juomavesi New Yorkissa

New Yorkin kraanavesi on puhdasta ja juotavaksi erinomaisesti kelpaavaa.

New Yorkin turvallisuus, sairaanhoito ja hätätilanteet

Palomiehiä Brooklynissa. Kuva © Alli Haapasalo
Palomiehiä Brooklynissa. Kuva © Alli Haapasalo

Yhtäältä New York on turvallista arkea elävä, vauhdikas mutta hyvin järjestyksessä pysyvä ja turvallinen metropoli. Toisaalta se on lähihistorian dramaattisimman terrori-iskun kohde, joka elää edelleen jatkuvan terrorismiuhan alla. New Yorkissa on paljon turvatarkastuksia, ja poliisipartioita näkyy usein. ”If You See Something, Say Something” -kampanja, jossa kansalaisia pyydetään raportoimaan kaikki epäilyksiä herättävät paketit tai kassit viranomaisille, voivat olla ahdistavia muistutuksia suurkaupungin uhista. Passia, ajokorttia tai henkilökorttia onkin hyvä kantaa mukana aina, sillä henkilöllisyystodistusta saatetaan kysyä yllättävissäkin paikoissa.

Kaduilla ja metroissa on paljon rahaa kerjääviä ja kodittomia. Osa kerjäläisistä on huijareita, jotka kertovat samaa valheellista tarinaa lompakon häviämisestä päivästä toiseen.

New Yorkiin kannattaa ottaa matkavakuutus, sillä jo lyhyt lääkärikäynti voi ilman vakuutusta maksaa muutaman satasen. Tapaturmahoidon lasku on helposti moninkertainen.

Apteekkeja on kahdenlaisia: pharmacy on apteekki, josta saa reseptilääkkeitä, ja drugstore on sekatavarakauppa, josta saa reseptivapaita lääkkeitä. Useimmiten pharmacy sijaitsee drugstoren sisällä omana tiskinään. Suuret drugstore-ketjut kuten Duane Read, CVS Pharmacy, Rite Aid ja Walgreens ovat auki ympäri vuorokauden, joskin reseptilääkkeitä saa yleensä vain päivällä.

Yleinen hätänumero on 911.

Reilu matkailu

Saavuttuasi kaupunkiin voit helposti liikkua ekologisesti. Nimittäin New Yorkissa kaikkein paras tapa liikkua on apostolin kyyti! Kävelemällä Manhattanilla kaupunginosista toiseen näet eniten ja pääset parhaiten kiinni kaupungin tunnelmaan. Jos jalkoja alkaa puuduttaa, hyppää kaupunkipyörän selkään. New Yorkin Citi Biket ovat loistava, helppo ja edullinen tapa tutkia kaupunkia. Myös julkinen liikenne toimii Manhattanilla mainiosti. Metrolla pääsee parhaiten joka paikkaan, eikä taksi edes olisi sitä nopeampi.

New Yorkissa ekohotellit vasta tekevät tuloaan, ja toistaiseksi tarjolla on kalliita vaihtoehtoja. Voit kuitenkin tehdä vastuullisia valintoja myös budjettihotellissa esimerkiksi valitsemalla uuden rakennuksen vanhan sijaan, vahtimalla veden ja sähkön kulutustasi ja minimoimalla pyyhepyykin. New Yorkin kesähelteissä ilmastointilaitteet puhaltavat usein vuorokauden ympäri. Älä tuhlaa sähköä jättämällä laitetta päälle, kun et ole hotellihuoneessa.

Vastuullinen syöminen onnistuu myös helposti. New Yorkista löytyy paljon ihanaa kasvisruokaa ja vegaanista ruokaa. Myös lihansyöjät löytävät helposti luomulihaa tai tällä hetkellä kovasti suosiossa nousevaa perinnekarjan lihaa (heritage meat eli alkuperäislajikkeita, joita ei ole manipuloitu kovilla lääke- tai hormonihoidoilla). Luomuruoka, lähiruoka ja kausiruoka ovat New Yorkissa isoja juttuja, ja ravintolat kilpailevat ekologisuudella. Löydät ravintoloita, jotka jopa viljelevät omat vihanneksensa urban farmeissa eli pihalle tai katolle tehdyssä puutarhassa. Ja vielä enemmän niitä, jotka ostavat kaikki raaka-aineensa lähialueiden pientiloilta.

New Yorkissa kierrätetään paperi, muovi, lasi ja metalli. Biojätteelle on joissakin ketjuravintoloissa omat astiat. Kaupoissa tavarat ja ruoka ovat usein ylipakattuja, ja roskaa kertyy järjenvastaisia määriä. Kieltäydy turhista muovipusseista ja pakkauksista. Vesipullon voi hyvin täyttää New Yorkin laadukkaalla vesijohtovedellä. Heitä pullot ja tölkit niille varattuihin roskiksiin.

Suosi paikallisia tuotteita. Esimerkiksi Brooklyn Flean kirpputorilla voit ostaa koruja suoraan suunnittelijoilta, jotka valmistavat niitä käsityönä omissa kodeissaan. New Yorkissa on myös valtava määrä vintagekauppoja, joista voit hankkia upeita vanhoja vaatteita.

Alli Haapasalo

Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja, joka muutti New Yorkiin muutamaksi vuodeksi, mutta jäi vuosikymmeneksi. Haapasalo on kirjoittanut kolme matkaopasta ja kymmeniä artikkeleita palavasti rakastamastaan kaupungista, johon hän palaa joka vuosi uudestaan.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *