Lontoon historia

Tiesitkö että Lontoon perustivat roomalaiset valloittajat vuonna 50 tai että viikingitkin valloittivat sen 800-luvun lopulla? Monet eivät ajattele Lontoota historiallisena kaupunkina, vaikka sillä on pitkä ja tapahtumarikas menneisyys. Britannian pääkaupungin historiaan kuuluu vaihtuvien valloittajien lisäksi muun muassa mellakoita, ruttoepidemioita, Shakespearen teatteria, Guy Fawksin ruutisalaliitto ja Lontoon suurpalo. Britannian pääkaupungista sai alkunsa myös ensimmäinen itsenäinen lakijärjestelmä. Sinne rakennettiin maailman ensimmäinen metro. Ja Selfridgesin tavaratalossa esiteltiin televisiokuvaa ensimmäisenä paikkana maailmassa.

 

Lontoon historian tärkeät vuosiluvut

Tässä Lontoon historian nykynäkökulmasta tärkeimmät tapahtumat viimeisen 60 000 vuoden ajalta:

60 000–22 000 eaa. Thamesin laaksossa  – nykyisen Lontoon alueella – vaeltaa mammutteja, hevosia, kauriita ja virtahepoja. Neandertalinihmiset metsästävät ja keräilevät ryhmissä. Nykyihmiset saapuvat alueelle noin 40 000 eaa, mutta pakenevat jääkauden kylmyyden kovetessa. Kun nykyihmiset ovat palanneet, kaksi ihmislajia elää rinta rinnan 10 000 vuoden ajan ennen kuin neandertalinihmiset häviävät pois.

10 000 eaa. Jääkausi loppuu. Kun merenpinta nousee, vesi erottaa Britannian manner-Euroopasta.

4000–1500 eaa. Ihmiset viljelevät maata ja hoitavat karjaa nykyisen Lontoon alueella. Thames tarjoaa vettä.

700 eaa. Kelttejä alkaa saapua Etelä-Euroopasta Britanniaan. He tuovat mukanaan metallinvalantataidon – rautakausi alkaa.

43. Roomalaiset joukot marssivat Britanniaan ja ajavat keltit pois keisari Claudiuksen johdolla. Ensimmäiset roomalaiset muuttavat Thamesin laaksoon.

50. Roomalaiset perustavat Londiniumin kaupungin nykyisen Cityn alueelle.  Sijainti Thamesin rannalla on suotuisa, sillä merikelpoisetkin alukset pääsevät kulkemaan leveää jokea pitkin. Joen leveys on laskuveden aikaan 300 metriä (nykyisin 100 metriä) ja nousuveden aikaan kilometri.

85–90. Roomalaiset rakentavat ensimmäisen sillan Thamesin yli. Silta sijaitsee suurin piirtein samalla paikalla kuin nykyinen London Bridge, mutta on joen leveyden vuoksi paljon nykyistä siltaa pidempi.

100. Viimeistään nyt Londiniumista on tehty Britannian siirtokunnan pääkaupunki.

200-luvun alku. Roomalaiset rakentavat muurin kaupungin ympärille. Se on kolme kilometriä pitkä ja kuusi metriä korkea. Muurin pätkiä on edelleen pystyssä Cityssä ja niitä voi nähdä esimerkiksi Museum of Londonin kupeessa.

200-luvun loppu. Anglosaksit hyökkäilevät Londiniumiin. Tämän seurauksena roomalaiset rakentavat muurin myös joen rantaan. Lontoon nykyiset paikannimet Ludgate, Newgate, Aldersgate, Aldgate, Cripplegate ja Bishopsgate ovat saaneet nimensä muurissa olleiden porttien mukaan.

410. Rooman valtakunta elää viimeisiä hetkiään, ja roomalaiset vetäytyvät Britanniasta. Londiniumista jää jäljelle vain rauniot.

400–500-luvut. Angleja, sakseja ja muita germaaniheimoja saapuu Englannin etelä- ja itäosiin mukaan lukien Lontoon alueelle.

500-luku. Anglosaksit perustavat Lundenwicin, ”Lontoon siirtokunnan”. Se sijaitsee vanhan roomalaisalueen länsipuolella, nykyisen Westminsterin alueella.

600-luku. Kristinusko saapuu Britanniaan ja Lundenwiciin.

800-luku. Viikingit hyökkäilevät Lontooseen ja saavat kaupungin haltuunsa vuonna 872. Wessexin kuningas Alfred saa Lontoon takaisin Pohjolan valloittajien käsistä vuonna 878. Kymmenen vuoden sisään vanhojen roomalaismuurien sisään on tehty uusi siirtokunta, Lundenburgh, ja muureja korjaillaan uutta käyttöä varten.

1066. Normannien valtakausi alkaa, kun Vilhelm Valloittaja julistautuu kuninkaaksi. Uusi kuningas houkuttelee kaupunkiin ranskalaisia siirtolaisia ja kauppamiehiä. Hän myös rakennuttaa kolme linnaa vahvistaakseen Lontoon puolustusta. Yksi linnoista, White Tower, muodostaa nykyisen Lontoon Towerin ytimen.

1215. Englantilaiset paronin haluavat suojella itseään ja kirkkoa verotukselta, joka on usein mielivaltaista. He taivuttelevat kuninkaan allekirjoittamaan Magna Cartan, ”suuren vapauskirjan”, joka luo perustan ensimmäiselle itsenäiselle lakijärjestelmälle.

1275. Parlamentti kokoontuu ensimmäisen kerran.

1348. Musta surma saapuu ja tappaa seuraavien 18 kuukauden aikana puolet lontoolaisista eli noin 40 000 ihmistä.

1381. Kova verotus, joka koskee nyt kaikkia yli 14-vuotiaita, nostaa tuhannet talonpojat kapinaan. He mellakoivat Lontoon kaduilla ja raivaavat tiensä Towerin sisälle, jossa he surmaavat muun muassa Canterburyn arkkipiispan. Kapinalliset saadaan pian taltutettua ja osa kapinajohtajista hirtetään. Verohelpotukset jäävät saavuttamatta.

1533–1536. Henrik VIII pyytää paavilta luvan erota ensimmäisestä vaimostaan, Katariina Aragonialaisesta, sillä 24-vuotisesta avioliitosta on syntynyt vain naispuolinen kruununperillinen (tuleva kuningatar Maria I). Kun Paavi kieltäytyy myöntämästä avioeroa, kuningas suuttuu niin, että rikkoo välit Rooman kanssa ja julistaa itsensä Englannin kirkon johtajaksi. Kirkon päänä Henrik myöntää itselleen luvan mennä naimisiin nuoren Anne Boleynin kanssa. Syntyneistä lapsista jää henkiin ainoastaan yksi tytär (tuleva kuningatar Elisabet I). Kun poikaa ei ala kuulua, Henrik teloituttaa Annen Towerissa vuonna 1536. Sitten hän jatkaa kirkon vallan murentamista lakkauttamalla luostarit. Kirkko on omistanut puolet Lontoon maista, mutta nyt maat myydään tavallisille maanomistajille. Seuraa suuri sosiaalisen rakenteen muutos.

1599. Shakespearen Globe-teatteri rakennetaan Thamesin rannalle. Teatteri on suosittua kansan viihdettä, mutta siellä ei sovi käydä – ajan siveyskäsitysten mukaan – muiden naisten kuin prostituoitujen.

1605. Guy Fawkes yrittää räjäyttää parlamenttitalon osana katolisten ruutisalaliittoa 5. marraskuuta. Tarkoituksena on surmata Englannin kuningas Jaakko I ja kaikki kansanedustajat. Salaliitto kuitenkin paljastuu ja siihen osallistuneet teloitetaan. Vielä nykyisinkin vietetään joka marraskuun viidentenä päivänä Guy Fawkesin päivää, jonka iltana ilotulitteet paukkuvat taivaalla ja kokot palavat puistoissa.

1642. Puritaanit sulkevat Lontoon teatterit, koska pitävät niitä paheen pesinä.

1665–66. Suuri ruttoepidemia tappaa noin viidenneksen lontoolaisista, ainakin 60 000 henkeä.

1666. Lontoon suupalo alkaa leipomosta Pudding Laneltä. Tuli roihuaa Lontoossa kolme päivää tuhoten neljä viidesosaa Cityn alueesta ja neljänneksen koko Lontoosta. Talot on aikaisemmin rakennettu puusta, mutta tästä eteenpäin rakennusmateriaalina käytetään kiveä.

1683–84. Talvi on niin kylmä, että Thames jäätyy ja jäällä pidetään kuuluisa pakkasjuhla. Kaupustelijat pystyttävät telttansa jäälle ja ihmiset luistelevat.

1694. Bank of England perustetaan Lontoon Cityn alueelle. Pankin alkuperäisenä tarkoituksena on rahoittaa Ranskaa vastaan käytävää sotaa.

1735. Britannian ensimmäinen pääministeri, Sir Robert Walpole, muuttaa asumaan osoitteeseen 10 Downing Street. Pääministerit asuvat edelleen samassa osoitteessa Westminsterin kaupunginosassa.

1807. Orjuus lakkautetaan. Orjakauppaa on käyty vuodesta 1562 lähtien, ja monilla rikkailla lontoolaisilla on orjia.

1836. Ensimmäinen henkilöliikenteen rautatie avataan Greenwichin ja London Bridgen välille. Jotkut ajoittavat Englannista lähteneen teollisen vallankumouksen alun näihin vuosiin. Rautatieverkosto on ehto ja edellytys Lontoon seuraavien vuosikymmenien voimakkaalle kasvulle.

1863. Maailman ensimmäinen metro aloittaa Lontoossa. Se ajaa väliä Paddington‒Farringdon. Matkustaminen ei ole erityisen mukavaa: junat kulkevat höyryllä, jota ei tunneleissa pääse pakoon.

1851. Hyde Parkiin rakennetussa Kristallipalatsissa pidetään maailmannäyttely, joka symboloi ajan henkeä: keksintöjä ja tulevaisuudenuskoa. Lontoo on todellinen maailman pääkaupunki, sillä sen siirto-maat käsittävät lähes viidesosan maailman mantereiden pinta-alasta. Hyde Parkin tapahtuma aloittaa maailmannäyttelyt, joita pidetään edelleenkin ympäri maailmaa.

1859–1865. Lontooseen rakennetaan maanalaiset juomavesiputket ja viemäriverkostot. Kaupungin jätevedet on huuhdottu tätä ennen suoraan Thamesiin ja joki löyhkää! Puhtaan veden saanti on myös ollut ongelma ja johtanut koleraepidemioihin. Maanalaisten verkostejen myötä kuolemien määrä putoaa.

1860. Florence Nightingale perustaa sairaanhoitajakoulun St. Thomas’ Hospitalin yhteyteen.

1877. Etelä-Lontoon Wimbledonissa pidetään ensimmäistä kertaa tennisturnaus. Wimbledonin tenniksen mestaruusottelu pidetään edelleen joka vuosi kesä–heinäkuussa.

1908. Lontoossa pidetään ensimmäiset olympialaiset.

1914–18. Ensimmäinen maailmansota. Saksalaisten Zeppelin-ilmalaivat pommittavat Lontoota ja tappavat 700 ihmistä. Lontoon suurin räjähdys tapahtuu vuonna 1917, kun noin 50 tonnia TNT:tä räjähtää West Hamissä sijaitsevassa räjähdetehtaassa. 73 ihmistä kuolee ja yli 400 loukkaantuu.

1922. BBC tekee ensimmäiset radiolähetyksensä Lontoon Strandiltä.

1925. Liikkuvaa televisiokuvaa esitellään yleisölle ensimmäistä kertaa maailmassa. Tapahtumapaikkana on tavaratalo Selfridges Oxford Streetillä.

1930-luku. Suuri lama ja työttömyys.

1939. Lontoon asukasluku nousee kaikkien aikojen huippuunsa, lähes 8,7 miljoonaan. Nykyisin asukkaita on miljoona vähemmän.

1939–45. Toinen maailmansota. Lontoo kärsii saksalaisten kovista pommituksista etenkin vuosien 1940–41 ja 1944–45 aikana. Suuria osia kaupunkia tuhoutuu, lähes 30 000 lontoolaista kuolee ja yli 50 000 haavoittuu. Sodan loputtua Lontoossa on satoja tuhansia kodittomia.

1948. Lontoossa pidetään kaupungin toiset olympialaiset. Pääpaikkana on Wembley Stadium.

1952. Lontoon sumu on johtunut siitä, että taloja lämmitetään kivihiilellä. Sodan jälkeisessä Lontoossa kivihiili on erityisen huonolaatuista ja rikkipitoista. Kun joulukuussa 1952 on erityisen kylmää, savupiiput puskevat ilmaan ennennäkemättömän määrän nokea ja rikkidioksidia. Sääolosuhteet lukitsevat savun paikalleen. Great Smog eli “suuri savu” on niin sakea, että bussit eivät näe eteensä ja lopettavat kulkemasta. Teatteri- ja elokuvaesityksetkin perutaan, kun savu leviää sisälle eikä kukaan näe mitään. Seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana noin 100 000 ihmistä sairastuu ja 12 000 kuolee hengitysteiden sairauksiin.

1956. Säädetään puhtaan ilman laki, joka kieltää savuttavien polttoaineiden käytön. Tästä alkaa kivihiilen käytön väheneminen. Nykyisin Lontoon sumu on mennyttä aikaa.

1950–60-luvut. Sodan tuhoamassa Lontoossa on asuntopula, jonka ratkaisuksi rakennetaan suuria brutalistisia betonilähiöitä. Monet ihmiset eivät jaksa odottaa Lontoon uudelleenrakentamista vaan muuttavat pois. Seuraa työvoimapula. Britit houkuttelevat kaupunkiin paljon ihmisiä Brittiläisen kansanyhteisön maista ympäri maailmaa. Kaikki eivät ole kuitenkaan tyytyväisiä. Vuonna 1958 Notting Hillin kaupunginosassa, silloisella karibialaisten asuinalueella, on rotumellakoita.

1960-luvun loppupuoli. Rolling Stones ja Beatles ovat nousseet suursuosioon. Englannista on tullut pop- ja rock-maailman keskus ja Lontoosta sen pääkaupunki. Kaikki trenditietoiset nuoret suuntaavat kohti Lontoon Carnaby Streetiä, josta he ostavat itselleen uuden lookin.

1966. Jalkapallon MM-kisat pidetään Wembley Stadiumilla, jossa Englanti voittaa maailmanmestaruuden. Länsi-Saksa kaatuu loppuottelun jatkoajalla 4–2 paljon keskustelua herättäneen maalin jälkeen.

1975–76. Punk on kytenyt pinnan alla. Sex Pistols aloittaa ja heittää ensimmäisen keikkansa marraskuussa Lontoossa. Seuraavana vuonna ilmestyy ensimmäinen brittiläinen punk-single, Damnedin New Rose, jota seuraa Sex Pistolsin ensisingle Anarchy in the U.K.

1973–2000. Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA tekee useita pommi-iskuja Lontoossa ja muualla Englannissa. Pommi Hyde Parkissa vuonna 1982 tappaa 11 sotilasta ja haavoittaa yli 40 sivullista. Seuraavana vuonna Harrodsilla on pommi-isku, jossa kuolee kuusi ihmistä ja yli 100 haavoittuu. Vuonna 1991 IRA yrittää räjäyttää pääministeri John Majorin asunnon Downing Streetillä. Seuraavana vuonna se räjäyttää kaksi pommia Lontoon Cityssä aiheuttaen neljä kuolonuhria ja satojen miljoonien puntien aineelliset vahingot.

1979. Margaret Thatcheristä tulee pääministeri ja koko maassa alkaa konservatiivien aikakausi.

1981. Brixtonissa on mellakoita. Ne ovat paikallisten vastalause sille, että poliisit käyttävät kovia otteita alueen mustia asukkaita kohtaan, usein ilman mitään syytä.

1981. Prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan häät St Paulin katedraalissa saavat lontoolaiset ja koko maailman hullaantumaan.

1985. Brittimuusikoiden Bob Geldofin ja Midge Uren ideoima Live Aid pidetään Wembley Stadiumilla. Ennennäkemättömän suuri hyväntekeväisyyskonsertti on yhdistetty satelliittilinkeillä toisiin, ympäri maailmaa pidettäviin Live Aid -tapahtumiin.

1994. Lontoosta pääsee junalla Pariisiin, kun Englannin kanaalin ali kulkeva tunneli otetaan käyttöön.

1997. Uusi labour syrjäyttää konservatiivit. Tony Blair muuttaa perheineen Downing Streetille. Poliittinen muutos luo toivoa paremmasta. Tunnelma Lontoossa on optimistinen.

2000. Vuosituhannen vaihtumisen kunniaksi valmistuu Millennium Wheel -maailmanpyörä, eli nykyinen London Eye, sekä Millennium Dome, joka on nykyisin O2 Arena. Taten taidegalleria saa uuden rakennuksen, Tate Modernin, joka keskittyy nykytaiteeseen. Alkuperäinen Tate-galleria muuttaa nimensä Tate Britainiksi.

2003. Englanti päättää lähteä sotimaan Yhdysvaltojen rinnalle Irakiin. Jopa 2 miljoonaa ihmistä marssii Hyde Parkiin osoittamaan mieltään sotaa vastaan. Tämä on suurin sotaa vastustavista mielenosoituksista Lontoossa.

2005. Heinäkuun 7. päivä muslimiterroristit räjäyttävät keskustan alueella neljä pommia vastalauseena Irakin sodalle. Pommeista kolme on metrojunissa ja yksi bussissa. Iskuissa kuolee 56 ihmistä ja 700 loukkaantuu.

2010. Valta siirtyy labour-puolueelta konservatiiveille, jolloin David Cameronista tulee pääministeri.

2012. Lontoossa pidetään kaupungin kolmannet olympialaiset.

2016. Britannian Brexit-äänestyksen tuloksena maa päättää erota Euroopan unionista. David Cameron astuu alas pääministerin paikalta ja uutena pääministerinä aloittaa Theresa May.

 

Jos olet kiinnostunut Lontoon historiasta, sitä esittelee hienosti interaktiivisin keinoin suuri Museum of London Barbicanin alueella. Museosta kerrotaan sivulla Lontoon 5 tärkeintä museota.

Lue lisää:

 

Milla Kontkanen

Lontoossa ja muualla Englannissa yhteensä 14 vuotta asunut toimittaja ja videotuottaja. Suomessa asuessaan Milla työskenteli toimittajana Ylen radio- ja televisio-ohjelmia.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *