Islannin ympäri

Matka Islannin ympäri on roadtrip-matkojen klassikko, joka saa tunteet pintaan etenkin luontomatkailijoilta ja valokuvaajilta. Iso osa Islannin hienoimmista luonnonnähtävyyksistä sijaitsee noin 1 300 kilometrin mittaisen rengastien varrella. Islannin kiertämiseen ykköstietä pitkin kannattaa varata ainakin viikko.

Islannin ympäri kiertävä päällystetty tie on numeroltaan 1. Eksyä ei voi, koska saaren kiertää vain tämä yksi tie.

Lataa Islanti-opas älypuhelimeen: saat reitin ja keskeiset luonnonnähtävyyspaikat kartalle

Tripsteri App Islanti -banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Jäätiköt, vesiputoukset ja kuumat lähteet pääsee kokemaan tavallisella pikkuautolla tai ihan bussinkin kyydissä. Rengastien kiertäminen on mainio tapa saada kokonaisvaikutelma Islannista. Matkaa ykköstien kiertämiseen kannattaa varata noin viikko.

Vertaile vuokra-autojen hintoja hyvissä ajoin. Voit käyttää siihen esimerkiksi suomenkielistä HolidayCars sivustoa. Sivustolla voit vertailla eri autovuokrausfirmojen hintoja ja tehdä varauksen. Osta mahdolliset lisävakuutukset kuitenkin vasta vuokra-autofirmasta autoa noutaessasi. Vuokra-autofirman omat vakuutukset ovat nimittäin usein parempia kuin varaussivuston vakuutukset.

Yksi hyvä idea on vuokraa auto jo Keflavíkin lentokentältä ja aloittaa saarikierros sieltä. Viimeisen reissupäivän tai pari voi sitten omistaa pääkaupungille Reykjavíkille. Jos paluulento lähtee aikaisin aamulla – monet lennot Islannista Euroopaaan lähtevät aamukuuden ja aamuyhdeksän välillä – kannattaa yöpyä viimeinen yö Keflavíkin hostelleissa tai hotelleissa, jotka ovat lähellä lentokenttää ja joissa hinnat ovat edullisemmat kuin Reykjavíkissa.

Lue täältä lisää aiheesta autonvuokraus ja tieverkoston kunto Islannissa ja bussilla Islannissa.

Reynisfjaran musta hiekkaranta on yksi suosituimpia Etelä-Islannin nähtävyyksiä. Kuva: Björgvin Hilmarsson
Reynisfjaran musta hiekkaranta on yksi suosituimpia Etelä-Islannin nähtävyyksiä. Kuva: Björgvin Hilmarsson

 

Islannin ympäri: upeat maisemat

Etelä-Islannissa maisemaa hallitsevat suuret laava-aukeat, jäätiköt ja jäätikkölaguunit. Itä-Islanti taas on maan syrjäisimpiä osia, jonka ainutlaatuisen kauniit vuonomaisemat ja pienet kylät lumoavat tunnelmallaan.

Pohjois-Islanti ei jätä ketään kylmäksi. Mývatnin järvi pseudokraatereineen, tulivuorineen, kuumine lähteineen ja kylpylöineen on yksi Islannin kauneimpia paikkoja. Samoilta seuduilta löytyy myös Euroopan suurin vesiputous Dettifoss sekä Pohjois-Islannin pääkaupunki eli sympaattinen Akureyri. Matkaa suunnitellessa kannattaa huomioida, että eniten nähtävää on etelässä ja pohjoisessa ja kaikkein hidaskulkuisin alue ovat itävuonot mutkikkaine teineen.

Islannin ykköstie on päällystetty ja hyväkuntoinen, mutta kapea ja hidaskulkuinen. Maksiminopeus on 90 km/h. Kesäaikaan: varo lampaita! Kuva: Björgvin Hilmarsson
Islannin kiertävä ykköstie on päällystetty ja hyväkuntoinen, mutta kapea ja melko hidaskulkuinen. Maksiminopeus on 90 km/h. Kesäaikaan: varo lampaita! Kuva: Björgvin Hilmarsson

Länsivuonot, Snæfellsnes, Reykjanes, Islannin sisämaa. Pidemmällä matkalla ykköstien reitiltä voi poiketa sivupolulle ja käydä esimerkiksi Länsivuonoilla tai Snæfellsnesin niemimaalla. Näihin retkiin kannattaa kuitenkin varata lisäaikaa. Mutkikkaiden teiden ja pikkukylien Länsivuonoja kiertelee helposti kokonaisen viikon. Snæfellsnes on perusteellisesti kierretty kolmessa päivässä. Reykjanesin niemimaalle kannattaa poiketa matkan alussa tai lopussa: siellä sijaitsee Islannin tunnetuin kylpylä eli Blue Lagoon.

Islannin asumaton sisäosa on erämaa, jota hallitsevat jäätiköt, tulivuoret ja jäätikköjoet. Islannin erämaassa kulkee vain muutamia teitä, jotka vaativat kulkupeliksi ison nelivetojeepin ja ne ovat auki vain keskikesällä. Islannin kiertävä rengastie puolestaan pidetään auki ympäri vuoden.

Vuorien ja laaksojen hallitsema Länsivuonot Islannin luoteisosissa on yksi maan hiljaisimpia paikkoja. Luonto on kaunista ja suuret turistimassat puuttuvat. Länsivuonojen kiertämiseen kannattaa varata viikko.

Vatnajökullin jäätikön voi kirkkaalla säällä nähdä autonikkunasta, kun ajelee ykköstietä Islannin etelä- ja kaakkoisrannikolla. Poikkea Skaftafellin luonnonpuistoon jäätikkövaellukselle. Kuva: Björgvin Hilmarsson.
Vatnajökullin jäätikön voi kirkkaalla säällä nähdä autonikkunasta, kun ajelee ykköstietä Islannin etelä- ja kaakkoisrannikolla. Poikkea Skaftafellin luonnonpuistoon jäätikkövaellukselle. Kuva: Björgvin Hilmarsson.

 

Parhaat vinkit Islannin ympäriajoon

Miksi Islanti kannattaa kiertää?

Missään muualla maailmassa ei voi kokea jäätikköjä, tulivuoria, kuumia lähteitä ja suuria laava-aukeita yhtä helposti kuin Islannissa.

 

Onko Islannin kiertäminen helppoa?

Kyllä on. Saaren kiertää ilman kiirettä noin viikossa. Jos matkan varrella tekee mieli pysähtyä vaikkapa patikoimaan, ratsastamaan tai tutustumaan jäätikköön, kannattaa reissupäiviä varata ainakin kymmenen.

Saaren kiertävä asfaltoitu rengastie on noin 1 300 kilometriä pitkä. Nopeusrajoitus on kuitenkin vain 90 km/h ja matkan varrella tekee mieli jatkuvasti pysähtyä kuvaamaan ja tutustumaan luontoon. Islannissa matkantekoon kannattaa siis varata aikaa.

 

Millainen vuokra-auto kannattaa ottaa?

Kesäaikaan pieni henkilöauto riittää hyvin. Jos haluat poiketa päätieltä kapeammille erämaareiteille, kuten Islannin kahden jäätikön välistä kulkevalle Kjölurin sisämaatielle, vuokraa nelivetojeeppi. Autovuokra on Islannin-kierroksen kallein osuus. Useimmiten on niin, että mitä aikaisemmin varaat, sitä halvemmalla saat. Islannissa autovuokraamot eivät ainakaan kesäaikaan tarjoa äkkilähtöhintoja, koska matkailubuumin takia vuokra-autoilla on kova kysyntä. Sadan euron vuorokausimaksu pienestä Toyota Yariksesta ei keskikesällä ikävä kyllä ole mitenkään tavatonta. Katso täältä vinkit autovuokraukseen Islannissa. Vuokra-autojen hintoja kannattaa verrata suomenkielisellä HolidayCars-sivustolla.

 

Voiko Islannin kierätä bussilla?

Kyllä vain! Se ei tosin ole kovin halpaa puuhaa. Nyrkkisääntö on, että mikäli vuokra-auton jakaa kaksi tai useampi matkustaja, se tulee linja-autolippua halvemmaksi. Busseja pysähtyy kylissä, kaikilla suosituimmilla nähtävyyspaikoilla ja köröttelee myös pitkin mahtavaa Kjölurin erämaareittiä. Niin sanotut turistibussivuorot kulkevat vain kesäisin kesäkuun alusta syyskuun alkuun vähintään kerran päivässä, ja joidenkin pysäkkien välillä vuoroja menee useita päivässä. Joukkoliikenteen kaukovuorot löytyvät netistä www.bus.is.

 

Onko Kultainen kierros maineensa veroinen?

Se on hyvä tapa aloittaa saarikierros. Kultainen kierros vie upeaan Thingvellirin kansallispuistoon, kauniille Gullfossin vesiputoukselle ja Haukadalurin kuumien lähteiden laaksoon, jossa voi nähdä korkealle ilmaan purkautuvan vesisuihkun geysirin. Kultainen kierros ei kuitenkaan ole ihan sitä kaikkein kauneinta Islantia – siksi sitä ei kannata jättää pitkän saarikierroksen loppumetreille.  Lue täältä lisää Islannin Kultainen kierros -päiväretkestä.

 

Onko Islannin saarikierros kallis matka?

Ikävä kyllä on. Islannin-kierrokseen voi helposti saada uppoamaan monta tuhatta euroa. Maan hintataso on noussut viime vuosina paljon. Hotelliyöt ovat kesäisin kalliita (alkaen jopa 250 € 2 hh). Majataloista saa edullisempia huoneita (2 hh alkaen 100 €). Leirintäalueet veloittavat noin 10 euroa telttailijaa kohti. Blue Lagoonin kaltaisten kalliiden kylpylöiden sijasta mene edullisiin ja paikallisten suosimiin kansanuimaloihin, joita löytyy jokaisesta kylästä (sundlaug). Luonnonnähtävyyksien katsomisesta ja vaeltamisesta ei tarvitse maksaa mitään kenellekään. Jäätikölle ei kuitenkaan saa turvallisuussyistä mennä ilman opasta. Katso täältä Tripsterin vinkit Islannin hintatasoon ja budjettimatkailuun Islannissa.

 

Lataa luuriisi saarikierros Islannissa: majoitus, reitit, nähtävyydet, uimapaikat ja ruokapaikat

Tripsteri App Islanti -banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Kannattaako pysähtyä Reykjavíkissa?

Kyllä! Maailman pohjoisin pääkaupunki on vekkuli kaupunkilomakohde. Pienen keskustan värikkäiden talojen seassa on mukava käyskennellä päivä tai pari. Jos vietät Islannissa useamman päivän, älä kuitenkaan jää pelkästään Reykjavikiin, vaikka se hauska kaupunki onkin. Lue täältä matkavinkit Reykjavíkiin.

 

Voiko Islannin kiertää talvella?

Voi.  Talvella maisemat ovat kauniit – jos ei käy huono tuuri eli sumuinen sää tai sankat lumipyryt, jotka tekevät maisemien bongailusta hankalaa.  Silloin kun sää on kirkas, talvinen luonto on todella  hieno. Vuorten päälle on laskeutunut lumikerros ja tummansininen meri iskee rantakallioihin voimalla. Taivaalla näkyy revontulia ja islanninhevoset näyttävät äärettömän söpöiltä kymmenen senttimetriä pitkissä talviturkeissaan. Muita turisteja on liikkeellä vähemmän ja hinnat ovat kesää halvemmat. Palveluista suurin osa on auki etenkin kylien keskustoissa.

Kova myrskytuuli saattaa silloin tällöin sulkea vuoristoteitä muutamiksi tunneiksi, eli varaa talvella matkantekoon pari ylimääräistä päivää ja seuraa matkan aikana säätiedotusta  ja tieolosuhteita. Täällä voit lukea lisää vuokra-autoista, ajokeleistä ja Islannin ajo-olosuhteista.

 

Islannin ympäri: edullinen majoitus

Majoitus Islannissa kannattaa ehdottomasti varata etukäteen.  Etenkin kesäaikaan varaukset kannattaa tehdä hyvisä ajoin ennen lomaa. Maaseudun ja kylien majapaikat ovat kooltaan pieniä ja monesti täynnä. Hotellien ja hostellien lisäksi harkitse myös yöpymistä paikallisten maajussien tiloilla. Erähenkisten reissaajien kannattaa pitää telttaa ja makuupusseja mukana. Jos ilma on kaunis, kannattaa yöpyä jollakin maan lukuisista telttailualueista. Tässä muutamia vinkkejä kohtuuhintaisimpiin ja hyviksi koettuihin  majataloihin ja hostelleihin. Ne kaikki sijaitsevat lähellä saaren kiertävää ykköstietä tai sen varrella. Katso linkeistä parhaat tarjoukset matkustusajankohdallesi.

 

Islannin ympäri: Edullinen majoitus Etelä-Islannissa

Rahaa säästää yöpymällä simppeleissä hostelleissa. Yksi tavattoman kiva paikka on Hvollin hostelli Kaakkois-Islannissa. Sijainti keskellä tyhjää laavapeltoa saa olon tuntumaan siltä, kuin yöpyisi maailman reunalla. Tee ruokaostokset etukäteen esimerkiksi Kirkjubaejarklausturin kylässä.

Katso parhaat hinnat Hvolliin tästä.

Hvollin hostellin pihamaan vastaanottokomitea. Kuva: Flickr CC / Image Catalog
Hvollin hostellin pihamaan vastaanottokomitea. Kuva: Flickr CC / Image Catalog

Toinen kiva hostelli Etelä-Islannissa on nurmikkokattoinen Fljótsdalurin hostelli, joka sijaitsee keskellä ei mitään – mutta kuitenkin vain 30 kilometriä ykköstieltä Hvolsvöllur-nimisen kylän kyljestä. Tee ruokaostokset Hvolsvöllurin kylässä, sillä hostellin lähellä ei ole ruokakauppaa. Petivaatteet kuuluvat hintaan.

Kyseinen hostelli ei ota vastaan nettivarauksia. Varauksen voi tehdä sähköpostilla tai soittamalla. 

Fljótsdalurin hostelli lähellä Hvolsvölluria on tunnelmallinen erämaahostelli. Kuva: Fljótsdalur Hostel.
Fljótsdalurin hostelli lähellä Hvolsvölluria on tunnelmallinen erämaahostelli. Kuva: Fljótsdalur Hostel

 

Islannin ympäri: Edullinen majoitus Itä-Islannissa

Berunes on hieno hostelli, yksi Islannin mukavimpia ja kauneimpia. Djúpivogurin ja Breiðdalsvíkin välissä sijaitseva Berunes on tyypillinen vanha islantilainen maatila valkoisine seinineen ja punaisine kattoineen. Huoneet on sisustettu mummolahenkisillä huonekaluilla ja siellä täällä seiniä koristavat vanhanaikaiset peilit. Aamiaisen voi ostaa erikseen, ja Berunesin kotiravintolasta saa myös illallista.

Katso parhaat tarjoukset Berunesin majataloon täs.

Berunesin hostelli sijaitsee keskellä luonnon rauhaa. Kuva: Flickr CC / Nick
Berunesin hostelli sijaitsee keskellä luonnon rauhaa. Kuva: Flickr CC / Nick

Hurmaavan Seydisfjördurin (pysähdy täällä päiväksi tai pariksi, jos aikataulu vain antaa periksi) Hafaldan hostellin rustiikkinen satamarakennus on täynnä reissutunnelmaa. Natisevat lattiat, yhteisestä olohuoneesta merinäköala. Satamarakennus on auki vain kesäaikaan ja on suljettu talvella lumivyöryvaaran takia. Talvella palvelee saman hostellin keskustarakennus.

Katso parhaat tarjoukset Hafaldanin hostelliin tästä.

Hafaldanin hostellin satamarakennus on ihastuttava kesämajoituspaikka Seydisfjördurin kauniissa satamakylässä. Kuva: Hafaldan
Hafaldanin hostellin satamarakennus on ihastuttava kesämajoituspaikka Seydisfjördurin kauniissa satamakylässä. Kuva: Hafaldan

Islannin ympäri: Edullinen majoitus Pohjois-Islannissa

Saltvíkin hevostila lähellä Húsavíkia tarjoaa majoitusta simppelissä ja kotoisassa majatalossa, joka on aikaisemmin toiminut maatilan päärakennuksena. Samalla visiitillä järjestyy tölttiretki merenrannalle. Húsavíkin valassafaritkin ovat lähellä.

Katso parhaat tarjoukset Saltvíkin majataloon tästä.

Saltvíkin ympäristö on hiljainen. Kuva: Flickr CC / Chris Goldberg

Pohjois-Islannin pääkaupungissa Akureyrissä on paljon majoitusvaihtoehtoja. Yksi edullisimmista on keskustan pääkadulla sijaitseva Akureyri Backbackers. Alakerrassa on mukava kahvila-ravintola-pubi ja huoneissa on valinnanvaraa dormeista kahden hengen huoneisiin.

Katso parhaat tarjoukset Akureyri Backbackersin hostelliin tästä.

Maaseutuelämän jälkeen yö kaupunkihostellissa on kivaa vaihtelua. Kuva: Akureyri Backbackers

Islannin ympäri: Edullinen majoitus Keflavíkissa

Jos lento takaisin kotiin lähtee varhain aamulla, kannattaa säästää rahaa ja pidentää yöunia nukkumalla viimeinen yö Keflavíkin lentokentän läheisyyden hostelleissa. Yksi edullisimmista on Konvin-hotelli, joka sijaitsee vanhassa Nato-tukikohdassa viiden minuutin ajomatkan päässä lentokentästä. Bussikuljetus hotellilta lentokentälle kuuluu majoituksen hintaan (varaa bussikyyti hotellin respasta edellisenä iltana).

Katso parhaat tarjoukset Konvin-hotelliin tästä.

© Satu Rämö

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija ja luovan alan yrittäjä. Intohimona matkailu ja islanninhevosreissut. www.satu.is

Kommentit (25):

btrc 02.02.2020 03:04

Hei Satu,
Olemme tulossa elokuussa kiertämään Islantia 10 päiväksi. Nyt ajattelinkin kysyä muutamia vinkkejä, kun vielä voidaan majoituksia muutella.
1. päivänä lento on Islannissa heti aamusta ja tarkoituksena olisi kiertää KK ja ajaa yöksi Borgarnesiin. Tämän lienee kerkeää hyvin päivässä? Haaveena olisi myös käydä Sigöldugljufur-kanjonilla ja muutamalla putouksella sillä suunnalla, mutta aika ei taida kuitenkaan riittää sinne saakka?
2.päivänä olisi tarkoitus ajaa Akyreyriin, jossa vietämme kaksi yötä. Snaefellsness:n niemimaa olisi kanssa listalla, mutta mitä luulet riittääkö aika vai kannattaako suosiolla siirtää edemmäksi?
3. päivänä suunnitelmissa olisi kiertää Akureyrin lähellä sijaitsevat putoukset sekä Husavik:ssa valassafari ja illaksi vielä Akureyriin yöksi. Myös Dalvik:ssa olisi käytävä tällä reissulla. Meitä kiinnostaisi käydä myös pohjoisessa kuumilla lähteillä, mutta Myvatn taitaa viedä aika pitkälti koko päivän?
4. päivänä Myvatn ja lähistöllä olevat parit putoukset ja siitä yöksi Egilsstadir:n lähistölle, mutta jälleen mietityttää aikataulu, kerkeääkö kaiken tuon näkemään yhden päivän aikana? Haluaisin kovasti nähdä myös yhdessä kanjonissa ja vesiputouksilla egilsstadir:n lähellä ja pohdin mitä täytyy jättää pois vai riittäisikö aika käymään vielä siellä seuraavana päivänä?
5. päivänä ajetaan egilsstadir:n läheltä Höfniin yöksi ja juurikin ylläolevan satuttamista pohdin tälle päivälle. Onko egilsstadir:n ja höfnin välillä muita vinkin arvoisia paikkoja?
6. päivänä ajetaan höfnistä Hvolsvöllur:n yöksi ja tuossa matkalla olisikin muutamia paikkoja, joissa on pakko pysähtyä, kuten jäätikö(t), rannat, muutama putous. Pikaiseltaan katsottuna ajoaikaa ilman pysähdyksiä tulisi nelisen tuntia ja pysähdyksien kanssa tunteja lisää? Toki seuraavana päivänä on mahdollista palata takaisinpäin, muttei ehkä ihan Vik:n saakka..
7.päivänä ajetaan Reykjavikiin ja tällä välillä pohdin ennättäisikö siinä pistäytyä yllämainitsemalla kanjonillani ja parilla putouksella? Yövymme Reykjavikissa kaksi yötä.
8.päivä tutustumista Reykjavikiin ja vielä yksi yö siellä.
9.päivä menemme yöksi lentokentän läheisyyteen ja Snaefellsness olisi ehkä suunnitelmissa käydä tuolloin tai sitten seuraavana aamuna. Kuinka kauan arvioit Snaefellsnessin vievän ajasta?
10.päivänä lento lähtee vasta illalla takaisin Suomeen eli olisi vielä mahdollisuus käydä esim Reykjanes:n alueella ja Blue Lagoonilla mikäli se innostaa siinä vaiheessa. Nyt ei tunneta ainakaan mitään vetoa sinne suuntaan.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Islannissa 09.07.2019 16:21

Tulin lopulta siihen tulokseen, että bussilla mukavampi. Luolakierraoksellekin aion uskaltautua :) Nyt alkaa olla matka kokonaisuudessaan aika hyvin suunniteltu ja kiva myös, jos onnistuu entisten työkavereiden näkeminen Reykjavikissa, joita nähnyt viimeksi 5 vuotta sitten.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu 10.07.2019 22:17

Kuulostaa tosi hyvältä! Ihanaa matkaa <3
Islanti-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Islannissa 04.08.2019 17:33

Hei! Matka meni hyvin ja kokonaisuudessaan tyytyväinen, koska näin mitä suunnittelinkin :) Saanko kysyä onko opettaja Albin Rämö sinulle jotain sukua?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Islannissa 05.07.2019 16:04

Kiitos neuvoista :) Huomasin, että paikallisbusseilla oikeastaan mahdotonta kulkea sillä alueella. Aikataulut vähän hassusti, koska päästessäni Stykkisholmuriin, myöhästyisin Arnarstrapiin menevästä bussista. Etenkin, jos haluan nähdä Vatnshellir-luolan, jäisin joka tapauksessa 10 km:n päähän siitä.

Ainoa vaihtoehto tehdä sinne opastettu kierros. Tiedätkö onko Extreme Iceland ainoa yritys, joka tekee Snaefellsnesiin Vatnshellir-luolakäynnin sisältävän opastetun kierroksen? En ainakaan googlaamalla löydä muita.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu 06.07.2019 13:40

Jees, paikallisbussireittejä on Islannissa ylipäätään aika vähän.
Minä en ainakaan tiedä että EI:n lisäksi joku muu yritys järjestäisi kyseiseen luolaan reissuja Reykjavikista. Jos teillä on vuokra-auto, luolalle voi ajaa itse ja ostaa paikalliselta yritykseltä (Summit Guides https://www.summitguides.is/) muutaman kymmenen euron hintaisen luolaretken. Mutta siihen ei tosiaan sisälly kuljetuksia.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Islannissa 07.07.2019 21:13

Ok, niin arvelinkin. Teen luolalle todennäköisesti opastetun kierroksen. Oletko itse käynyt tuossa luolassa? Mietin vain onko huono, jos on vähän korkean paikan kammoa?

Nyt pitäisi päättää mennäkö lentämällä vai bussilla Reykjavikista Akureyriin? Vuokra-autoa emme ystäväni kanssa aio hankkia. Hintaerollisesti vain 2 euroa enemmän maksaisi lennot, mutta toisaalta en samalla tavalla näkisi maisemia kuin bussilla. Lisäksi matkalaukku olisi jätettävä muutaman yön Akureyrissä käynnin ajaksi tulevaan Reykjavikin hotellin, joka siis hotellille olisi ihan ok. Koska on heti kalliimpaa, jos vie lennolla muutakin kuin käsimatkatavaraa 6 kg:n edestä eikä nesteitä voisi kuljettaa kuin pienissä pulloissa. Lisäksi mietin, ettei niin kiva sekään, että takaisin Reykjavikissa oltaisiin vasta 22.30 aikaan mikäli lennon valitsisi. Mutta aikaa toki säästäisi aika paljon ja näin jäisi enemmän aikaa niin Reykjavikissa kuin Akureyrissä. Harmi tosin ilmaston kannalta.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Islannissa 03.07.2019 18:54

Hei! Kysyisin vielä, että osaisitko antaa vinkkejä mitä kannattaa käydä katsomassa, jos bussilla menen Snaefellsnestä katsomaan. Suunnitelmani on on tehdä sinne joko opastettu kierros tai käydä ohikulkumatkalla Akureyriin. Jos menen Akureyriin menneasäni, silloin olisi 6 tuntia aikaa paikan päällä. Onko Snaefellsnes tuttu sinulle alueena? Mitä ehtisi nähdä 6 tunnin aikana vai onko liian lyhyt aika? Ainakin yksi luola siellä olisi mielenkiintoinen vierailla.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu 03.07.2019 20:56

Moikka!
On tuttu alue, tosi hieno paikka! Mutta varaisin sinne vähintään päivän tai kaksi; välimatkat ovat yllättävän pitkiä ja kaikissa noissa upeissa paikoissa (Dritvik, Snaefellsnesin hiekkarannat, Arnarstapi, Stykkisholmur, Vatnshellirin luola...) seikkailessa menee aikaa. Niemimaan voi kyllä kiertää kuudessa tunnissa omalla vuokra-autolla, mutta en oikein koe että siinä on mitään järkeä, koska ei ehdi pysähtyä eikä katsoa kunnolla mitään, vaikka autonikkunasta osan maisemia näkeekin.

Reykjavikista voi tehdä päiväretkiä Snaefellsnesiin (esim. sellainen yritys kuin Bustravel Iceland). Päiväretken pituus on noin 10-12 tuntia. Akureyriin mennessä voisit omalla vuokra-autolla kiertää niemimaan, mutta tiedossani ei ole bussia joka kiertäisi sekä Snaefellsnesin että jatkaisi samana päivänä Akureyriin.

Toivottavasti tästä oli apua :)
Islanti-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Islannissa 17.06.2019 10:57

Hei! Olen suunnittelemassa matkaa Islantiin heinäkuussa. Etelässä olen aika paljon jo käynyt: Kirkjubaejarklausturissa, Jokursalonissa, Skaftafellin kansallispuistossa ja jäätiköllä, Reykjavikissa, kuumassa lähteessä sekä Kultaisen kolmionkin olen nähnyt. Tarkoitus olisi pohjoinen tällä kertaa nähdä sekä kiinnostaisi Vestmannasaaret lunnien vuoksi. Mutta käsittääkseni Akureyriin ei pääse lentämällä ilman Reykjavikissa pysähtymistä eli olisi pakko käydä etelässä ja sieltä bussilla Akureyriin? Minulla matkabudbetti viikon reissulle 1000 e, onkohan realistinen? Olen katsonut, että lennot saisi minimissään alle 300:lla. Ja onko muita bussilipputyyppejä kuin 400 e maksava bussipassi? Mielestäni kun tulisi aika kalliiksi etenkin, kun olen jo aika paljon etelässä jo nähnyt. Reykjavikissa ajattein nostalgiasyistä käydä kavereita tapaamassa ja olisi kiva Blue Lagoonissa toiste poiketa, yhden kerran siellä käynyt. Bussilla tarkoitus siis kiertää ja yksin matkustan. Olen myös miettinyt mahdollista kahden viikon reissua, mutta riittääköhän niin paljon uutta nähtävää minulle enää? Kahden viikon reissuun budjetti 1500 e.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Islannissa 17.06.2019 11:08

Niin ja telttaa minulla ei ole eli halvoissa hotelleissa ja hostelleissa ajattelin yöpyä. Se vain vähän harmi, ettei Akureyristä ole suoraa lentoa Helsinkiin eli tultuva edestakaisin Reykjavikiin.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu 18.06.2019 02:48

Moikka!
Ihan hyvä idea lähteä vähän kauemmas Reykjavikista - nähtävää kylllä riittää :)
Edullisempia bussilippuja löytyy julkisesta bussiyhtiöstä (kannattaa katsoa reitit jne. täältä: www.bus.is) . Esimerkiksi lippu Reykjavikista Akureyriin maksaa noin 10.000 kruunua eli noin 70 euroa eli on selkeästi halvempi kuin esim. bussipassi.

Makuupussi kannattaa ottaa mukaan niin säästää majoituskuluissa. Dormipaikka hostellissa on kesäaikaan tällä hetkellä alkaen muutaman kymmenen euroa per yö. Eli saattaa tehdä hieman tiukkaa saada koko matka lentojen kanssa 1 000 euroon. Majoiutkseen kannattaa varata ainakin 40 euroa yö ja siihen matkakulut ja ruuat päälle. Edullisinta on yöpyä hostelleissa, etenkin HI-ketjun hostelleissa, Reykjavikissa esim. Bus Hostels on myös mukavan edullinen ja Akureyrissä Backbackers Hostel.

Olemme koonneet Tripsterin appiin (tripsteriapp.com) kattavasti erilaisia majoitusvaihtoehtoja ja sieltä löytyy myös edullisempia hostelleja ja kaikki paikat on merkitty kartalle eli näkee nopeasti mitä on tarjolla missäkin päin.

Blue Lagoon on nykyään aika hintava, sisäänpääsy on alkaen noin 70 euroa per henkilö. Julkiset uimalat ja luonnonvaraiset lähteet, joita vielä jonkin verran on, tulevat huomattavasti edullisemmaksi. BL on kyllä hieno paikka, mutta Islannin kuumat vedet voi onneksi kokea muutenkin, eli BL ei ole välttämätön (se haukkaisi aika ison osan matkabudjettia).

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua :)
Hyvin terkuin Islannista
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Islannissa 19.06.2019 13:20

Hei! Kiitos vinkeistä :) Mietin kuitenkin tuota saarikierrosta bussilla, vaikka tulisikin kalliimmaksi matka. Yritin netistä etsiä re.is iceland on your own-kohdasta koko saaren kiertävää bussipassia, mutta en sitä löytänyt. Löytyi vain Hiking passeja tietyille alueille eikä hintakaan vastaa niissä kruunuina 400 euroa. Onkohan yhä olemassa tuo bussipassi?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu 19.06.2019 13:40

Moikka! Kappas, tuonne onkin tullut tänä kesänä muutoksia. Minäkään en löytänyt enää noita koko Islannin kiertäviä bussipasseja. Tosi harmi juttu! Tuolla re:n sivuillta tarjoiltiin erilaisia reittejä rajatuille alueille. Kivoja tietysti nekin ja siinä ehtii tehdä vaelluksia samalla.

Yksi vaihtoehto ovat julkiset bussit jotka menevät kylästä kylään eli ei niinkään luonnonnähtävyyksille vaan asutuskeskuksesta seuraavaan. Niiden aikataulut löytyvät www.bus.is

Voisinkin päivittää tuon bussisivuston tiedon vastaamaan tämänhetkistä tilannetta. Kiitos kun huomasit tämän :-)
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Islannissa 19.06.2019 20:42

Hei! Harmi tosiaan, ettei bussikierrosta enää mahdollista tehdä. Mutta ehkä parempi niin. Olisi muuten tullut käytyä kahteen kertaan käytyä samoja kohteita. Osaatko arvioida paljonko vuokra-auto tulisi maksamaan suunnilleen bensoineen saaren kiertelyssä?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu 19.06.2019 20:52

Ja noita pienempiä bussipassikierroksia voisi kanssa olla kiva tehdä, esim Landmannalaugar on tosi mahtava paikka samoin Thorsmörk. Niihin ei hankalien teiden takia pääsekään ihan pikkuautolla edes ajamaan.

Vuokra-auton hinta vaihtelee tosi paljon, parasta on etsiä omilla reissupäivillä eri vuokraamojen sivustolta tai esim. tuosta linkkaamastani Holiday Carsin hakukoneesta. Kesäaikaan pikkuauton saattaa saada hintaan 50 € päivä, mutta isompi auto on usein yli satasen. Pienemmät autot vievät vähemmän polttoainetta, jolloin saattaa ihan muutamalla sadalla eurolla saada polttoaineet.
Toivottavasti näistä oli apua :)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Islannissa 20.06.2019 18:22

Hei! Kiitos, oli apua :) Todennäköisesti tulen liikkumaan Islannissa bussilla. Olen innossani jo matkaa suunnittelemassa. Tarkoitus käydä Länsivuonoilla, Akureyrissä sekä Myvatn ja Godafoss käydä katsomassa. Myös Västmannayer kiinnostaa lunnien vuoksi. Kaikkiin ei ilmeisesti busseja mene, mutta sightseeing-kierroksia järjestetään. Suunnitellessa en hetii muistanut huomooida bussiatkapäiviä, jotka myös vievät aikaa ja energiaa eli ei aivan niin yksinkertaista. Mutta on pelkästään mukavaa saada viettää pari lisäpäivää Islannissa :) Hyvää juhannusta :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 14.05.2019 16:37

Moi Sari!
Lokakuussa - kuten Islannissa aina - sää vaihtelee hurjasti. Voi olla kauniin syksyistä ja aurinkoista, joillain seuduilla voi tulla jo lunta ja olla kovinkin tuulista. Mutta sää vaihtelee usein, joten koskaan ei sama myrsky tai paiste kovin kauaa kestä ;)

Suosittelen ottamaan nelivetoauton tähän aikaan vuodesta, jos tulee joku pieni yöpakkanen tms. on nelivedolla kivempi ajaa kuin pienemmällä autolla. Nelivedoissa on usein myös enemmän tilaa eli lisää matkustusmukavuutta. Suosittelen ainakin viikkoa, mielellään 10 päivää saarikierrokseen.
Islanti-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sari 08.05.2019 17:17

Hei! Onko lokakuussa vailla 40 vielä hyvä sää kiertää saarikierros vuokra-autolla? Mitä kannattaa ottaa huomioon?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Marianne 01.04.2019 16:58

Hei Satu!

Kiitos jo suuresti hyvistä vinkeistä! Olemme lähdössä touko-kesäkuun vaihteessa mieheni ja vanhempieni kanssa 11 yön kiertomatkalle Islantiin, ja yritän varata ensin majoitukset ja sitten suunnitella päiväohjelman. Haluamme ottaa suht rennosti ja viipyä joissain majoituspaikoissa kaksi tai kolme yötä, mutta infotulvasta on vaikeaa hahmottaa, missä päin olisi eniten nähtävää ja tekemistä. Ainut selkeä pitkän stopin paikka on Mývatn. Mitä muuta suosittelisit?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 05.04.2019 12:07

Moikka Marianne
Teillä onkin mahtavan kuuloinen matka tulossa! Tuo aika riittäisi ihan hyvin Islannin kiertämiseen ilman kiirettä, oletteko ajatelleet sellaista vaihtoehtoa. Suuri osa upeista luonnonnähtävyyksistä sijaitsee Islannin kiertävän rengastien varrella ja myös paljon majoitus- ja muita palveluja on saatavilla. Islannissa on upeita luonnonähtävyyksiä oikeastaan ihan joka paikassa. Sillä ei loppujen lopuksi ole niin väliä, minne menee, aina näkee niin upeita ajomaisemia, vesiputouksia, etelärannikolla jäätiköitä, pohjoisessa ja länsi-islannissa ja idässä on vuoristoisempaa. Kannattaa katsoa nämä valkkaamani suosikkimajapaikkani; näissä majapaikoissa viihtyy ja samalla näkee ja kokee hienoa luontoa.
https://tripsteri.fi/islanti/islannin-parhaat-hotellit/

Jos lataat älypuhelimeen Islanti Tripsteri -matka-applikaation, saat lisää hotellivinkkejä Islannin kiertävälle tielle (tie on siis noin 1300 km pitkä, ja reilussa viikossa sen kiertää ilman kiirettä ja ehtii vielä tutustua päivän tai pari Reykjavikiinkin) sekä kaikki rengastien suosituimmat ja hienoimmat luontokohteet kartalle merkittyinä. Apin voi ladata täällä: tripsteriapp.com

Islannin-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Marjo 30.12.2018 22:20

Hei !

Olen tulossa mieheni kanssa Islantiin heinäkuussa 5-11.7.19. Ajattelimme vuokrata pienen matkailuauton ja yöpyä siinä. Haluaisimme matkan aikana nähdä islannin luontoa mahdollisimman paljon sekä käydä valas safarilla, blue lagoonilla ja viettää ainakin päivän reykjavikissa. Voidaanko parkkeerata Islannissa auto minne halutaan, pitääkö yöpymiset olla esim, leirintäalueilla tms.? Mikä olisi sinun mielestä sopiva reitti tämän pituiselle matkalle?

Kiitos jos viitsit auttaa matkasuunnitelmassa! :)

-Marjo

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 31.12.2018 18:58

Moi Marjo! Ihana reissu teillä tulossa :) Islannissa pitää matkailuautot parkkeerata leirintäalueille, mutta camping-alueita on paljon ympäri saarta eikä niistä tarvitse varata paikkaa etukäteen. Tästä oppaasta löytyy oma sivu leirintäalueista ja matkailuautojutuista, kannattaa tsekata myös se.

Matkan pituus huomioon ottaen en lähtisi kiertämään saarta, vaan keskittyisi esim. Snaefelssnesiin, Husafelliin, Reykjanesiin ja esim. Kultainen kierros päiväretkenä, jos teille matka on Islantiin ensimmäinen. Kultainen kierros on melko kansoitettu turisteista, mutta se on kätevä tapa tutustua päivän aikana Islannin luontoon ja reitin varrella on paljon kivoja uimaloita ja maaseuturavintoloita. Parasta mielestäni tehdä Kultainen kierros heti matkan alussa. Valassaferille pääsee esim. Snaefellsnesissä, ja tietysti myös pääkaupungissa Reykjavikissa.

Toivottavasti näistä oli apua :)
Islannista terkkuja
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tuulia 11.07.2018 19:54

Hei!

Olen mieheni kanssa tulossa Islantiin syyskuun alussa. Ehdimme olla reissussa seitsemän täyttä päivää (+ meno- ja paluupäivät). Mitä mieltä olet, kannattaako lähteä ajamaan saarta ympäri, vai meneekö se "suorittamiseksi". Tarkoituksena kun olisi katsella maisemia, ratsastaa, kävellä luonnossa (myös jäätiköllä?), kylpeä uimaloissa yms. Myös Reykjavikissa olisi kiva olla vaikkapa yhden päivän ajan. Toisaalta olisi hienoa ajaa saari ympäri, mutta emme haluaisi myöskään istua pelkästään autossa.

Sitten toinen kysymys: tulopäivänä lentomme on perillä Keflavikissa klo 17 jälkeen illalla. Ehtiiköhän siinä illalla vielä käydä Blue Lagoonissa? Ilmeisesti noin parin tunnin visiitti olisi kyseessä?

T: Tuulia

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 31.12.2018 18:55

Hei Tuulia! Olen suositellut, että saarikierroksen ehtii tehdä seitsemän päivän aikana, jos joka päivä ajelee vähintään 200 km tai että omistaa yhden päivän pitkälle ajopätkälle ja säästää näin aikaa tehdä esim. issikkaretki, vaellus tms. Jäätikköretki vie noin puoli päivää, issikkaretki samoin. Ehditte kyllä 7 täyden matkapäivän aikana tehdä tuon kaiken ilman kiirettä, kunhan reissu on suunniteltu etukäteen hyvin. Kannattaa muistaa, että itävuonoilla matkan teko on hitainta (mutkaiset tiet, kapeammat tiet - paljon vuonoja), eli sinne kannattaa varata ajoaikaa reilummin kuin esim. eteläosaan. Reykjavikiin riittää hyvin yksi päivä, esim. mennessä tai tullessa.

Blue Lagoon on auki myöhään iltaan, liput täytyy kuitenkin varata etukäteen. Jos lento sapuu kl 17, ehditte BL:iin noin kello 19.

Toivoittavasti näistä oli apua :)
Islanti-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anu Pöntinen 06.07.2018 21:03

Moi! Olemme tulossa perheen kera viikoksi Islantiin ensi viikolla. Tarkoitus on majailla Reykjavikissa mutta ottaa viikonlopuksi vuokra-auto ja tehdä sillä kolme päiväreissua Reykjavikin ulkopuolelle. Kultainen kolmio ja Blue Lagoon on käyty jo viime reissulla miehen kanssa kahdestaan ja nyt kun on lapsetkin mukana (5 ja 9-v), niin mietin, mitä kivaa voisi keksiä, josta hekin nauttisivat. Olisiko ideoita?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 11.07.2018 02:04

Moikka Anu! Kivankuuloinen reissu teillä tulossa :) Kannattaa ehdottomasti mennä ainakin kerran johonkin mukavaan sundlaugiin eli paikallistenkin suosimiin ulkoilmauimaloihin. Mosfellsbaerissa (noin 20 min ajomatka Reykjavikista) on tosi kiva lasten suosima uimala (Lágafellslaug), siellä on kolme isoa liukumäkeä ja vanhemmille ihania kuumavesialtaita. Yhdessä Reykjavikin uimaloista on myös lasten suosima iso liukumäki (Laugardalslaug).

Jos haluatte ajella pidemmälle, niin yksi kiva päiväretki on käväistä etelärannikolla, ajella vaikka Víkiin asti. Musta hiekkaranta ja etelärannikon hienot vesiputoukset kiinnostavat varmasti lapsiakin. Matkalla voi poiketa uimaan :D Selfossissa on myös kiva uima-allaskompleksi lapsia ajatellen (eli liukumäkiä löytyy). Jos teitä kiinnostaa hevosjutut, lyhyt päiväretki vaikka Eldhestarilla voisi olla kiva kokemus. Pienemmän lapsen voi antaa käsihevoseksi oppaalle jolloin tämän ei tarvitse kuin istua kyydissä.

Samalla reissulla voitte käydä vaikka Hveragerdin kylän kuumilla lähteillä. Vaellus kuumalle joelle on ylämäkivoittoinen tunnin mittainen vaellus, mutta jo ihan siinä retken alkupäässäkin pääsee näkemään kuumia lähteitä.

Hvolsvöllurissa on kiva Lava Centre, jossa pääsee tutustumaan tulivuoriin - museokeskus on minusta tosi kivasti toteutettu.
Sitten on valassafari ja lunnisafarimahdollisuus Reykjavikista. Jos osuu huono ilma, valaisiin voi tutustua myös Reykjavikin Whales of Iceland -näyttelyssä; siellä on isossa hallissa näytillä valaiden replikoita.

Toivottavasti näistä oli teille apua matkansuunnitteluun :)
Ihanaa matkaa, kun sen aika koittaa
Islannin-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Suvi 18.06.2018 08:12

Hei Satu,
Kiitos mainiosta matkaoppaastasi. Sen luettua, on meillä vähän vielä valinnanvaikeuksia. Kierrämme matkailuautolla saaren ympäri heinäkuussa, aikaa tien päällä on n. pari viikkoa. Kumpaan suuntaan 1 tie olisi miellyttävintä ja kiinnostavinta kiertää? Ja kannattaako kultaisen kierroksen nähtävyyksiin satsata aikaa, vai jäävätkö ne kokemuksena muun Islannin varjoon? T: Suvi

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 18.06.2018 12:29

Moikka!
Kiitos mukavasta viestistä! Teidän matkasuunnitelma kuulostaa tosi hyvältä, ihanaa että teillä on aikaa. Minä kiertäisin saaren vastapäivään ja aloittaisin kultaisesta kierroksesta. Se on hyvä ensikatsaus Islannin luontoon ja historiaan, ja siitä ne maisemat sitten vain paranevat. KK:n ehtii noin päivässä.

Etelärannikko ja KK ovat suosituimpia matkailijoiden keskuudessa (koska lähellä Reykjavikia), siksi on kiva aloittaa niistä. Itään ja pohjoiseen mennessä turistien määrä vähenee; kontrasti on aikamoinen. Sitten jos teillä tuntuu olevan aikaa vielä saarikierroksen lopussa, niin voitte kiertää Snaefellsnesin, sen ehtii päivässä mutta kahdessa päivässä ehtii keskittyä paremmin.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sofia 20.05.2018 15:58

Hei! Kiitos hyvistä Islantivinkeistä!
Kesäkuussa Blue Lagoonin ja Golden circlen jälkeen jää 3,5 päivää aikaa kierrellä muualla. Onko tuossa mielestäsi tarpeeksi aikaa huristella Reykjavikista tai Snaefellsnesilta Myvatniin saakka ja takaisin, vai pysyttelisitkö lähempänä?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 20.05.2018 19:31

Moi Sofia! Kivaa, että tästä oppaasta on ollut sinulle hyötyä. Myvatniin ajaa Reykjavikista noin 6-7 tuntia, eli se on aika paljon verrattuna matkallaoloaikaan. Varsinkin kun Islannista saa eniten irti reissaamalla rauhalliseen tahtiin, pysähtelemällä, kuvaamalla ja ihan vain ihailemalla maisemia. Jäisin siis itse jonnekin hieman lähemmäs; kävisin vaikkapa Husafellissä ja Snaefellsnesissä.
Toivottavasti tästä oli apua :-)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Niko 12.04.2018 12:29

Moikka!

Suunnitelen viikon reissua heinäkuulle islantiin. Tämän hetkinen suunnitelma olisi lentää Reykjavikista
sisäisellä lennolla Isafjörduriin ja tulla autolla kohti reykjavikia. Länsivuonot ja snaefellsnes ovat jo suunnitelmissa, mitä muita "pakko nähdä" paikkoja olisi tuossa matkan varrella?
Hienoa olisi päästä myös johonkin luonnon lähteeseen uimaan, onko tuohon joitakin suosituksia?
Myvatnin alue kiinnostaisi myös mutta viikko taitaa loppua kesken, jos haluaa länsivuonot nähdä kunnolla?

Pääseekö normaali vuokra-autolla kulkemaan länsivuonoilla ja snaefellsnesin alueella?

Kiitos etukäteen ja hyvää kevättä!
-Niko

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 15.04.2018 23:43

Moikka Niko!
Kuulostaa oikein hyvältä tuo suunitelmasi. Länsivuonot ovat todella hieno alue ja siellä voi huoletta kierrellä vaikka viikon ilman, että kyllästyisi maisemiin. Matkalla etelään kannattaa ottaa lautta Flateyn kautta Snaefellsnesiin, ja pysähtyä vaikka päiväksi Flateyn saarelle. Siellä on islantilaisten kesämökkiä, pari maatilaa, pieni ravintola ja kaunis vanha kyläkirkko. Sopivan mittainen pysähdyspaikka on päivä, yöksi ei kannata jäädä. Auto odottaa sinua sitten Stykkisholmurin satamassa ja pääset jatkamaan siitä matkaa.

En lähtisi Myvatnille, koska Länsivuonoissa riittää näkemistä ja kokemista niin paljon. Vaikkapa viisi päivää siellä, pari päivää Snaefellsnesissä. Matkalla Snaefellsnesistä Reykjavikiin kannattaa pysähtyä esim. Eldborgin vanhalla kraatterilla ja sen lähistöllä olevalle kuumavesilähteelle Landbrotalaugille.

Länsivuonoillakin on muutamia oikein ihania lämminvesilähteitä, joissa voi kylpeä. Krossnesin autiouima-allas on hieno, Heydalurin majatalon lähistöllä on yksi oikein mukava luonnon uimapaikka ja lähellä Länsivuonojen etelärannikolta löytyy Flókalundur-niminen hotelli, sen läheisyydessä on myös kiva kylpypaikka.

Kesällä tavallinen vuokra-auto riittää; nelivetojeeppi ei ole välttämätön. Kannattaa vain muistaa, että mutkikkailla ja kapeilla teillä matkanteko on hidasta, eli kannattaa varata aikaa siirtymisille.

Kivaa matkaa kun sen aika koittaa :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Niko 25.04.2018 10:32

Moikka,

Kiitos vinkeistä. :)
Tarkoitus olisi ottaa teltta mukaan ja viettää osa öistä teltassa.
Osaatko neuvoa kauniita telttapaikkoja ja/tai hyviä ja siistejä teltta-alueita Länsivuonoilla ja
Snaefellsnesissä?

-Niko

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 25.04.2018 12:10

Moikka Niko. Ootko katsonut tässä oppaassa olevan camping-sivun: https://tripsteri.fi/islanti/islannin-ympari/islanti-leirintaalueet

Olen koonnut sinne muutamia vinkkejä leirintäalueista sekä sivuston, josta löytyy Islannin kaikki leirintäalueet. Telttailualueet noilla alueilla ovat aika simppeleitä ja pieniä, eli niistä ei välttämättä löydy samoja herkkuja kuin Etelä-Islannin suuremmilta leirintäalueilta, mutta juoksevaa vettä on aina ja samoin asitoidenpesupaikka. Arnarstapin leirintäalue sijaitsee kauniisti meren rannalla ja jäätikön kyljessä Snaefellsnesissä, olen itse tykännyt telttailusta siellä kovasti.

Vaellusreittejä on paljon; jos aiotte tehdä päiväretkiä, niin yksi kiva mutta aika lyhyt reitti kulkee rannikkoa pitkin Snaefellsnesissä Arnarstapin ja Hellnarin rannikkokahvilan välillä. Kattavia vaelluskarttoja saa alueiden matkailutoimistoista, kannattaa käydä sieltä kyselemässä niin saa samalla ajankohtaista tietoa reittien kunnosta.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Niko 25.04.2018 10:34

Moikka vielä,

Vaellusreitit kyseisillä alueilla kiinnostaisi myös. :)

-Niko

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Marja-Liisa 05.04.2018 00:45

Hei!
Suunnittellaan pyörätuolivammaiselle henkilölle elokuuksi neljän päivän matkaa Islantiin. Miten estettömyys näkyy, mistä neuvoa, onko invakuljetusyrityksiä, lentokentältä matalalattiabusseja? Kaikki neuvot ja ohjeet tärkeät, niistä kovin kiitollisia! Reykjavikissa majoitutaan ja yritettään käydä katsomassa nähtävyyksiä jollain tavalla (invakuljetus?)ja yöksi takaisin majoituspaikkaan.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 06.04.2018 18:10

Hei Marja-Liisa ja kiitos viestistä. Islantilainen matkatoimisto Iceland Unlimited on erikoistunut esteettömiin päiväretkiin, sieltä saa retkipalveluja, eli esimerkiksi lentokenttäkuljetusta kannattaa kysyä heidän kauttaan www.icelandunlimited.is

Useimmat Islannin upeista luontokohteista sijaitsevat aivan ykköstien vierellä. Esimerkiksi Gullfossin vesiputousta ja Geysiriä pääsee lähelle myös pyörätuolilla. Myös suuremmissa uimaloissa, museoissa ja hotelleissa on huomioitu esteetön liikkuminen.

Islannin liikuntarajoitteisten yhdistys (Sjálfsbjörg landssamband fatlaðra) on listannut sivuilleen kahviloita, ravintoloita ja hotelleja, joihin pääsee pyörätuolilla. www.thekkingarmidstod.is/adgengi/accessible-tourism-in-iceland

Toivottavasti näistä oli apua :)
Hyvin terkuin Islannista
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Susanna 17.03.2018 14:29

Hei,

Olemme tulossa perheen kanssa Islantiin heinäkuussa. Vuokraamme auton ja tarkoituksena on viettää ensin neljä päivää Reykjavikissa ottaen osaa mm. valasretkelle. Sen jälkeen kierrämme Islannin ympäri yöpyen teltassa. Yhteensä olemme reissussa pari viikkoa. Meitä kiinnostaisi bongata Lunneja. Muistaisin jostain lukeneeni, että luoteisessa Islannissa niitä voisi nähdä. Onko tämä totta, onko sinulla heittää vinkkiä mihin kannattaisi niitä mennä bongaamaan? Meillä on käytössä tavallinen auto, pääseekö luoteisosiin ajamaan sellaisella? Tie näytti googlesta katsottuna hyväkuntoiselta hiekkatieltä, mutta onko?

Kiitos etukäteen!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 26.03.2018 20:46

Moikka! Keskikesällä lunnit viihtyvät kallionkoloissaan (eli pystysuorilla kallioilla). Yksi hyvä paikka bongata niitä on luoteessa Latrabjargin lintukalliot, tai esim. Borgarfjördur Eystri koillisessa. Vestmannasaarillakin voi nähdä lunneja. Oikeastaan missä tahansa rannikolla jossa nousee pesimiseen sopivat pystysuorat kalliot suoraan merestä.

Kannattaa miettiä myös tuollaista lunniristeilyä, josta mainitsin edellisessä kommentissa.

Teidän reissu kuulostaa tosi hyvältä! Hauskaa, että teillä on noin paljon aikaa kierrellä paikkoja ilman aikatualupaineita. Kivaa matkaa!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 26.03.2018 20:47

Ja se Latrabjargille vievä hiekkatie on melko ok. Ihan pienellä henkilöautolla voi olla hankala ajaa, jos tiessä on sateen jäljiltä syviä kuoppia, mutta ei sinne mitään isoa jeeppiä tarvita. Eli pärjäätte varmsti hyvin; kannattaa vaan ajella hiljakseen :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Juho 11.03.2018 04:59

Tervehdys Satu ja kiitoksia mainioista matkavinkeistä!

Viikon mittainen saarikierros alkaa olla melkein viimeistä vaille suunniteltu ja majoituksiakin varattu. Akureyrin ja Kelfalvinkin lentokentän välille jää kuitenkin vielä pari päivää (ja yksi yö) aikaa. Länsivuonoilla käyminen kiinnostaisi ja erityisesti Látrabjarg, mutta onko siellä vielä varmasti lunneja nähtävissä huhtikuun 20. päivän tienoilla?

Ja vaikka olisikin, niin onko Akureyri–Látrabjarg–Keflavik noin 1 000 kilometrillä aivan liian pitkä ajomatka kahteen päivään kokeneellekin kuskille? Tai pärjääkö esim. 612-tiellä huhtikuussa edes ilman nelivetoautoa?

Niin, ja jos tämä reitti-idea kuulostaa totaalisen kelvottomalta, niin saa toki suositella Länsivuonojen alueelta jotain huomattavasti lyhyemmän koukkauksen matkaan tekevää hienoa luontokohdetta. :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 26.03.2018 20:43

Moikka Juho! Tuo on pitkä ajomatka mutta ei mahdoton, jos lähdette liikkeelle aamuvarhaisella. Mutta kannattaa muistaa että huhtikuussa voi vielä olla Länsivuonoilla hyvinkin talvista eli huonot keliajosuhteet. Lunnit eivät ole palanneet mereltä kallioille vielä tuolloin... Jos haluatte nähdä lunneja, suosittelen ottamaan Reykujavikista ns. lunniristeilyn. Kuulostaa "turistilta", mutta ne matkat ovat kivoja paikkoja nähdä lunneja ulkomerellä ja ulkosaaristossa, saada hyviä kuvia jne.Tällaisia lunniretkiä järjestää mm. Elding.

Toivottavasti tästä oli apua!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Juho 29.03.2018 03:13

Kiitos vastauksesta Satu!

Mutta jos ja kun lunneja ei ole Látrabjargissa vielä kolmen viikon kuluttua, niin ehkä tuon sitten voisi jättää suosiolla väliin eikä yrittää ahnehtia kenties hieman liikaa. Vaikka tietysti kaikki tuollaiset äärimmäisyyspaikat kiinnostavatkin suuresti. Mutta olisihan sitten joku selkeä päämäärä mahdolliselle toiselle Islannin-reissulle. :)

Joka tapauksessa nuo Länsivuonot kiinnostaisivat nähdä, edes ihan vilaukselta. Eli yöksi matkalla Akureyrista Keflavikiin vaikkapa Hólmavíkiin? Tällä suunnitelmalla kahden päivän ajomatka olisi suorinta tietä tonnin sijaan vain 600 kilometriä + bonuksena ei tarvitsisi ajaa pitkää matkaa samaa reittiä edestakaisin. Ja sitten jos viimeisenä päivänä on vielä intoa, niin matkalla Hólmavíkista etelään noin 150 kilsan koukkaus Snæfellsnesin suunnalle. Miltäs tämä kuulostaisi?

PS. Sain muuten juuri käsiini tuon kirjoittamasi Tripsterin Islanti-matkaoppaan. Jo pikaisen selailun perusteella todella mainio opus; juuri sopivassa suhteessa tiukkaa listamaista faktaa sekä vapaamuotoisempaa kokemusperäistä tarinointia + tyylikäs ja selkeä ulkoasu/taitto.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Terhi 07.02.2018 22:05

Hei Satu!

Suurkiitokset erinomaisista sivustosta. Olisin halunnut kysya sinulta apua matkasuunnitelman tekoon. Olen viemassa aitini (+ siskoni) 60-vuotissynttarimatkalla Islantiin.

Olemme Islannissa tiistai-illasta lauantai-iltaan. Haluaisimme vuokrata auton, ajella ympari Islantia ja nauttia luonnon nahtavyyksista. Lisaksi haluaisimme kayda paivan (esim. 4h) issikkavaelluksella ja mahdollisesti viela kylpemassa vulkaanisessa uima-altaassa. Kuulostaako tama mahdolliselta? Muutama tarkentava kysymys;

1. Lentomme saapuu Reykjavikiin vasta klo 18.00 joten onko jarkevaa jaada yoksi Reykjavikiin ensimmaiseksi yoksi? Paluu lento on vasta klo 19.00 aikaan.

2. Mista auto kannattaa vuokrata? Lentokentalta, Reykjavikin keskustasta, mista?

3. Pohjois-ja Etela-Islanti vaikuttavat mielenkiintoisimmilta kuvauksesi perusteella, joten sinne voisi suunnata.

4. Lukka Langhus oli yksi talleista jota suosittelit, sopisiko se reitille? Tai jokin muu talli?

5. Miten majoituksen suhteen kannattaa tehda, varata etukateen vai eksya jonnekin? Mokkimajoitus tms. olisi riittava kunhan petivaatteet ja pyyhkeet saadaan.

Kiitokset jo etukateen!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 08.02.2018 01:00

Moikka Terhi. Kiitos viestistä. Tässä lyhyesti vastauksia.
1. Suosittelen että yövytte Reykjavikissa. Sieltä on sitten kätevä jatkaa matkaa maaseudulle seuraavana aamuna.

2. Vuokratkaa suoraan kentältä, niin pääsette kuljemaan sillä kätevästi kentältä Reykjavikiin ja lähtöpäivän iltana kentälle. Lentokenttäbussien hinnat ovat kuitenkin kolmelta jo sen verran, että vuokra-auto on houkuttelevampi vaihtoehto. Näin pääsette myös nopeasti liikkeelle Reykjavikista kohti maaseudun luontokohteita.

3. Koska teillä on kolme täyttä päivää ja lauantaista puolikas päivä, ehdottaisin että lähtisitte etelärannikkoa pitkin. Pohjoisen nähtävyyksille on pidempi ajoaika (koko päivä), joten sen kohteet ovat vähän liian kaukana.

4. Jos suuntaatte etelään, niin yksi kiva paikka mennä ratsastamaan on Sydri-Langholt ja sen yhteydessä on kiva hostellikin, Saga. Se on pienehkö talli, eli ryhmäkoot eivät ole niin kovin isoja kuin suosituimmilla turistitalleilla.

5. Kannattaa ehdottomasti varata etukäteen, ja rakentaa ohjelma sen mukaan. Ehtisitte tuon reissun aikana käydä ratsastamassa, vaeltaa Hveragerdissä Reykjadalurin laaksoon (yhteensä noin 3 h vaellus ja mahdollisuus uida kuumassa luonnonjoessa) ja ajella esim. jäätikkölaguunille asti.

Toivottavasti tästä oli apua :-)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Janne Kauppinen 24.01.2018 13:47

Moikka! Me lähdetään kahden ystävän kanssa Islantiin toukokuun lopulla. Ollaan niin innoissaan reissusta ja me majoitutaan Airbnb:llä Reykjavikissä keskiviikosta sunnuntaihin.

Meinattiin vuokrata torstaille auto koko päiväksi ja kyselisinkin nyt, että minnekkä kannattaisi autolla lähteä huristelemaan? Golden Circlehän on yksi vaihtoehto, mutta jotenkin se ei kiinnosta niin paljoa. Haluttaisiin mennä vähän pidemmälle, mutta ei osata päättää lähdetäänkö etelä-rannikolle ja sitä kautta sitten itään päin? Siellä näkisi ainakin korkeita vuoria ja niitä upeita musta hiekkaisia rantoja!

Mutta mitenkä aika riittää? Lähdettäisiin ajelemaan siis varmaan jo yhdeksän aikaan ja auto meillä käytännössä seuraavan päivän aamuun saakka käytössä. Ei siis haluta majoittua matkalla, mutta pitkä ajoreissukaan ei haittaa, vaikka menisi paluu-aika keskiyölle.

Pystyisitkö antamaan jotain hyviä vinkkejä, mitä reittejä voitaisiin lähteä kruisailemaan? Varmaankin vuokrataan normaali henkilö-auto, joten noille f-merkityille teille ei varmaan olla menossa.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 26.01.2018 01:27

Moikka!
Kultainen kierros on hyvä intro Islannin luontoon ja historiaan, mutta se on aika tavalla matkaajien kansoittama, eli jos geysir ei ole itselle must-see -nähtävyys, voisi ihan hyvin mennä jonnekin muualle. Yksi vaihtoehto on ajella etelärannikkoa pitkin (Vikin musta hiekkaranta ja Reynisfjara, matkalla olevat vesiputoukset, Kirkjubaejarklausturin kylään asti ja vaikka hieman pidemmälle, niin pääsette näkemään upean Eldhraunin laava-aukean, jonka päälle on vuosisatojen saatossa kasvanut paksu sammalmatto.

Toinen vaihtoehto on ottaa suunta kohti Reykjanesia ja käydä katsomassa elämää Sandgerdin ja Grindavikin kalastajakylissä, käydä Krysuvikin kuumien lähteiden alueella, merikallioilla ja Kleifarvatnin hienolla järvellä.

Kolmas vaihtoehto on kiertää Snaefellsnesin niemimaa: mustia hiekkarantoja, vaaleita hiekkarantoja ja Snaefellsin jäätikkö, Dritvikin hieno hiekkaranta laavapylväineen jne. Tämä on tosi kannatettava kierros, jos sää on kirkas ja näkyvyys hyvä. Jos on paljon sumua, jäätikkö ei näy.

Ja kaikille näille reiteille riittää ihan tavallinen henkilöauto.
Toivottavasti näistä ajatuksista oli apua :)
Hyvää matkaa!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Netta 27.11.2017 05:17

Moi!

Ensikosketus Islantiin suunnitteilla huhtikuun lopulle, kahden hengen autokierros rengastietä mukaillen olisi ajatuksena. Haluaisin välttää sen "nainen ratissa" -sketsisimulaation, joten kysyisin etukäteen; miten parkkeeraaminen Islannissa, onnistuuko majoitusalueilla isommissakin kaupungeissa, maksaako paljonkin? Onko tarvittaessa lentokentiltä/lentokentälle ajaminen myös helpoksi tehty? Vasta hostellialueelta auton vuokraaminen tosin myös harkinnassa, bussikuljetuksen kun saa lentokentän välillä liikkumiseen.

Majoituksen varaaminen omatoimisesti ilman matkailuyrityksen apua (kuten Hey Iceland) ilmeisesti toimii etenkin kesäsesongin ulkopuolella potentiaalisen sujuvasti? Kunhan tarpeeksi usea pysähdyskerta on mallailtuna, ei eri alueiden hostellien/mökkien googlettelu mikkään este.

Toinen kysymys - riittääkö esimerkiksi 10 päivää, jos tahtoo alkuun useamman päivän käyttää Reykjavikissä?
Hostellipiipahdus, muuta sosiaalista ohjelmaa, jokin valmis opaskierrospäivä, hevostallivierailu tai snorklausta, jne. Paluutakin olin myös ajatellut sinne vikaksi yöksi. Mutta notta uskaltaako sitä ainakaan kahta päivää enempää uhratakaan, toinen matkasuunnitelma olisi pysyä ainoastaan Reykjavikin alueella päivämatkojen pohjin.

Ja ettei unohtuisi; kiitos hurjan hyvistä teksteistä! Minä ja matkakuumeeni viihdymme tällä sivulla.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 29.11.2017 02:24

Moikka! Kiitos viestistä ja tervetuloa tänne jääpalalle :-)
Jos teidän tarkoituksena on käyttää vuokra-autoa koko matkan ajan, suosittelen ottamaan sen jo kentältä. Näin siirtymät kentälle ja kentältä sujuvat nopeammin ja vältätte ne lentokenttäbussimaksut. Keflavikista eli kentältä on helppo ajaa eteenpäin ja sinne on helppo löytää. Viitoitus on kunnossa ja Islannissa ei mitään massiivisia liikennerakennelmia edes ole; maksiminopeus on 90 km/h myös kesäisin, eikä monikaistaisia motareita ole täällä päin nähty. Kun ajelee rauhakseen ja ottaa mieluummin liian rauhallisesti kuin kaasutellen tuolla maaseudun kapeimmilla teillä, pärjää hyvin. Reykjavikissa ja esim. Akureyrin kaupungissa pitää maksaa parkkeerauksesta arkisin ja muutaman tunnin aikana lauantaisin, mutta ainakin pääkaupunkiseudulla parkkimaksun voi hoitaa maksukorteilla parkkiautomaattiin. Eli kolikkoja ei tarvita.

Hinnasto vaihtelee alueittain, kuitenkin vain muutaman euron maksimissaan tunnilta. Eli parkkimaksut ovat vielä Islannissa suhteellisen edullisia.

10 pv kuulostaa tosi hyvältä matkan pituudelta. Siitä voi varata Reykjavikiin 1-2 päivää ja loput saarikierrokselle, niin ehtii hyvin käydä esim. heppatalleilla.

Suosittelen majoitusten varaamista etukäteen, koska osa maaseudun paikoista on pieniä ja ne täyttyvät nopeasti jos tulee isompi porukka. Mutta jos ei ole niin väliä missä majatalossa yöpyy, kyllä varmasti aina jotain löytyy (ja Airbnb-tarjontaa on myös) matkankin päältä soitellessa; huhtikuu ei kuitenkaan vielä ole sitä high-sesonkia.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua :-)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Päivi 27.07.2017 22:29

Hei,
Tulemme Islantiin poikani kanssa lokakuun lopulla 6 päiväksi ja olen vuokrannut meille maasturin koko ajaksi. Ajattelin, että voisimme kiertää saaren ja käydä kenties valassafarilla. Olisiko sinulla käytännön vinkkejä reittiin? Kaikki luontoon liittyvä kiinnostaa meitä molempia.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 01.08.2017 01:03

Hei Päivi! Kiitos viestistä.
Kuusi päivää on aika lyhyt aika - ovatko ne täysiä reissupäiviä? Jos olette kiinnostuneita pääasiassa luonnosta, mikä Islannissa on todella kaunis ja ainutlaatuinen, suosittelisin jättämään Reykjavikin kokonaan väliin ja lähtemään heti kentältä saarikierrokselle. Suosittelen yleensä vähintään viikkoa tälle matkalle, mutta kyllä sen kuudessakin päivässä ehtii.

Valassafari kannattaa tehdä esimerkiksi Akureyrin kaupungista Pohjois-Islannissa tai Dalvikista. Pohjoisessa valassafareilla näkee yleensä enemmän valaita kuin Reykjavikin safareilla. Kesällä on aktiivisinta aikaa, mutta kyllä valaita voi vielä lokakuussakin näkyä. Safari kestää noin 3-4 tuntia, eikä sitä kannata varata etukäteen. Koska jos ilma on tuulinen, laivalla tulee helposti huono olo eikä valaitakaan tahdo näkyä rikkonaisen merenpinnan takia eli sieltä aaltojen seasta.

Voisitte ajaa ensin esim. kohti pohjoista ja lentoaikatauluista riippuen ajaa joko suoraan Akureyriin tai sitten pysähtyä matkalla esim. Hraunsnefissä tai Borgarnesissa. Akureyrin ja vassafarin jälkeen Myvatnin järvikierros (kannattaa varata päivä) ja jos ehditte, niin Dettifoss ja Asbyrgi ovat upeita myös, sillä samalla seudulla. Itävuonoilla kannattaa valita yksi kylä ja pysähtyä sinne päiväksi ja yöksi. Etelärannikolla Skaftafellin luonnonpuistoa ennen tulee jäätikkölaguuni, joka on aivan ykköstien varrella eli helppo pysähtyä. Sitten päivä Skaftafellissä ja siellä jäätikkövaellus läheiselle Vatnajökullin jäätikölle. Matka Skaftafellin luonnonpuistosta kohti eteläistä Islantia on upea: tie mutkittelee suuren laava-aukean poikki. Etelärannikolla voitte yöpyä fiiliksen mukaan joko Vikissa tai Kirkjubaejarklausturissa. Vikin tienoilla on hieno musta hiekkaranta Reynisfjara, jota kannattaa käydä katsomassa. Mutta varokaa voimakkaita aaltoja, älkää kävelkö liian lähelle rantaviivaa.

Kuusipäiväisen matkan voi päättää Kultaiseen kierrokseen (Geysir-Gullfoss-Thingvellir). Sille kannattaa varata päivä.

Hveragerdissä Reykjadalurin vaellus on noin 4 h mittainen helpohko vuoristoinen vaellus, jonka kääntöpaikalla on kuuma joki, jossa voi pulahtaa kylpyyn. Alueen kuumat lähteet ovat upeita. Lentoaikatauluista riippuen kannattaa palata Keflavikiin joko myöhään lähtöä edeltävän päivän iltana tai sitten lähtöpäivän aamuna.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua :) Ihanaa matkaa teille!

PS: Kirjoittamani Tripsteri Islanti -matkaopaskirja ilmestyy elokuun lopussa. Suosittelen hankkimaan sen; kirjassa on paljon ideoita esim. saarikierroikselle. Kirjaa saa kirjakaupoista ja myös kirjastoista.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Eveliina 12.06.2017 17:07

Hei!
Olemme tulossa 2 ystäväni kanssa Islantiin elokuussa viideksi yöksi. Haluaisimme kiertää Islantia autolla, ehkäpä jonkun erilaisista ajoreiteistä ja majoittua ajomatkan varrella aina yöksi johonkin. Onko suositusta mikä reitti kannattaisi ajaa ja onko kannattavampaa hinnan suhteen varata ajoreitin varrelta Airbnb asuntoja vai yöpyä kenties hotellissa (toiveena on oma huone omalla vessalla..)?

Kiitos jo etukäteen :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 13.06.2017 01:41

Moi Eveliina! Autonvuokraus on loistava idea! Islannissa on paljon nähtävää, mitä kierrellä omalla vuokra-autolla. Jos tulette ensimmäistä kertaa, kannattaa tutustuminen aloittaa esimerkiksi etelärannikosta. Te voitte ajella jäätikkölaguunille ja Skaftafellin luonnonpuistoon asti (siellä pääsee Vatnajökullille jäätikkövaellukselle tai ihan vain jäätikköä katsoaman jos ei halua vaeltamaan mennä). Matkan aikana on Víkin/Reynisfjaran musta hiekkaranta, upeita vesiputouksia, laava-aukeita jne. Koko matkan tie on päällystettyä asflattitietä ja hyvä ajaa. Jäätikkölaguunilla kannattaa kääntyä ympäri ja ajella takaisinpäin kohti Reykjavikia. Poikkeaisin myös pääkaupungissa esimerkiksi puolikkaaksi päiväksi. Jos haluatte nähdä geysirin ja Thingvellirin kauniin luonnonpuiston ja Gullfossin vesiputouksen, kannattaa harkita myös Kultainen kierros -päiväretkeä omalla autolla. Sen pystyy hyvin yhdistämään tuohon etelärannikon kierrokseen.

Suosittelen varaamaan majoitukset etukäteen, koska matkailijoita liikkuu vielä elokuussa paljon ja maaseudun majoitustiloista suuri osa on aika pieniä. Mukavia maatilamajoituskohteita kannattaa katsoa vaikkapa islantilaisten farmareiden majotuspalvelusivustolta heyiceland.is. Myös hotelliketjut Foss, Icelandair ja Edda kannattaa tsekata. Hostelling Internationalilla on hostelleja ympäri maata ja niissä hinnat ovat yleensä hotelleja edullisemmat.

Ihanaa matkaa teille!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Jonna 08.06.2017 23:00

Hei Satu,
ja kiitos aiemmista vastauksista kysymyksiini toisten artikkelien yhteydessä (juhannus ja uimapaikat:).
Nyt kyselen, jos sinulla olisi ideoita missä pysähtyä tunniksi-pariksi Borgarnes - Akureyri välillä. Ajamme tuon välin vuokra-autolla molempiin suuntiin ja olisi kiva tietää etukäteen muutama kiva taukopaikka. Kohteet saisivat olla aika lähellä 1-tietä koska välimatka itsessään on tarpeeksi pitkä yhdelle päivälle. Googlailemalla löysin Grabrok-tulivuoren ja muutaman luonnonnähtävyyden heti Borgarnesin tienoilla ja jonkun turvetalomuseon pohjoisesta. Mukana lapset 1,5v. ja 4,5v.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 08.06.2017 23:54

Moikka Jonna! Tuolla välillä on aika vähän nähtävää; siis sellaista jossa viihtyisi useampia tunteja etenkin jos tarkoitus pysyä mahdollisimman lähellä ykköstietä. Borgarnesissä on erinomainen saagamuseo ja lapsille nasta leikkikenttä "Bjössarolo".

Grabrok-tulivuori on hauska paikka käydä lastenkin kanssa (oon tehnyt sieltä lyhyen youtubevideon -> https://www.youtube.com/watch?v=bFlKkNHrh3w)

Suosittelen pysähtymään syömässä joko Hraunsnefissä tai Gauksmyrissä, molemmat kivoja maaseuturavintoloita ykköstien varrella. Gauksmyri on hieman edullisempi; lounasaikaan siellä on mainio salaatti- ja keittobuffet.

Toivottavasti näistä oli apua :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Jonna 09.06.2017 18:45

No tämä vahvisti epäilykseni välimatkan tyhjyydestä :) Kiitos ravintola- ja muista vinkeistä!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Hanna 18.05.2017 19:06

Moi Satu. Olemme ensi viikolla tulossa Islantiin neljäksi päiväksi ystäväni ja hänen poikansa kanssa. Itse olen kiertänyt Islannin vajaa 10 vuotta sitten ja silloin jäi Snæfellsnes näkemättä ja ajattelin että tällä kertaa voisimme sinne suunnata päiväksi muiden loistavien paikkojen ohella. Mitä siellä kannattaisi/kerkeisi päivän retkellä (Reykjavikistä)nähdä?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 18.05.2017 20:29

Kuulostaa hyvältä! Snaefellsnes on kaunis paikka. Kävisin ainakin Dritvikin upealla rannikolla katsomassa kivimuodostelmia ja hienoa ranta-aluetta. Sitten Arnarstapi ja sen lähellä oleva Vatnshellir, jos luolaretket kiinnostavat. Budirin hotellin pihalle kannattaa jättää auto ja tehdä pieni kävely vaalealle hiekkarannalle - ja sitten vaikka kahvit Budirin ravintolassa. Arnarstapista vähän eteenpäin on mukava kalaravintola meren äärellä: https://www.facebook.com/FjoruhusidHellnum/
Ajelkaa rauhassa koko niemen ympäri - jos on kirkas ilma niin Snaefellsnesin jäätikkö näkyy joka suuntaan siellä niemen kärkeä ajelelssa.

Kivaa reissua teille!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anniina Autio 07.05.2017 14:46

Heips!
Olen tulossa Islantiin lomalle 10päiväksi nyt tulevana ti. En ole vielä varannut mitään majoitusta, autoa tai retkiä. Olen tässä miettinyt, että haluaisin mennä islannin ympäri. Seikkailuhenkisyyttä löytyy, eli olen harkinnut liftaamista, mutta mietin kuinka se onnistuu, jos haluaisin mennä saaren ympäri. Vai olisiko auton vuokraaminen järkevämpi. Majoituksia en ole vielä varannut matkan varrelta.
Olisin myös halukas kokeilemaan issikka vaellusta ja jos tähän aikaan on enään mahdollista, niin jäätikkövaellusta. Olisiko sinulla vinkkejä, linkkejä näihin? Olen lukenut tätä sivustoa, ja todennut erittäin hyödylliseksi.:)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 08.05.2017 17:48

Moikka!
Liftaaminen on täällä suht helppoa eli kyydin saa, etenkin jos matkustaa yksin tai max kaksin. Kannattaa kuitenin noudattaa ihan perusvarovaisuutta eli ei ota kyytiä ihan keneltä tahansa. Mä itse kun liftailin Islannissa enemmän lähdin yleensä vain vanhempien pariskuntien tai perheiden kyytiin tai yksinäisten naisten. Ja kännykkä aina taskussa akku täynnä varmuuden varalta. :)

Liftaamiseen kannattaa varata reilusti aikaa - etenkin maan itäosissa saattaa olla välillä tosi hiljaista eli autoja ei mene ohi ihan samaan malliin kuin matkailijavetoisemmassa eteläosassa.

Jso sulla on 10 päivää aikaa ja haluat tutustua myös Reykjavikiin, olisi parempi vuokrata auto tai hankkia bussipassi, niin ei tarvitse itse ajaa. Julkisillakin kun pääsee saarta kiertämään.

Majoitukset kannattaa varata etukäteen ellei liiku teltailla ja nuku telttailualueilla. TIlaa saattaa toki olla, mutta koska paikalliset maaseutumajapaikat ovat aika pieniä ja matkailijamäärät ovat nousseet, voi huoneen saaminen olla vaikeaa ilman varausta.

Issikkavaellus onnistuu ilman muuta, samoin jäätikkövaellus. Molempia järjestetään ympäri vuoden:
https://tripsteri.fi/islanti/retket/jaatikkovaellus-islanti/
https://tripsteri.fi/islanti/retket/ratsaille-islannissa/

Hyvää matkaa :-)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *