Irlannin historia

Jotta ymmärtää Irlannin taikaa, on ymmärrettävä sen historiaa. Irlannin historia on kiehtova ja mystinen. Jos pitää myyteistä, legendoista ja tarinoista, Irlannilla on paljon tarjottavaa. Dublinissa historia ei enää ole selkeästi läsnä, niin paljon on kaupunki muuttunut. Mutta luodinreiät pääpostin seinissä ja pylväissä muistuttavat pääsiäiskapinasta ja erilaiset kiertoajelut tutustuttavat Irlannin myyttisiin tarinoihin. Ja jos lähtee Dublinin ulkopuolelle, alkavat vihreät nummet ja jylhät kalliot kuiskia menneistä ajoista.

“Jos pitää myyteistä, legendoista ja tarinoista, Irlannilla on paljon tarjottavaa.”

Irlannissa on asunut niin kelttejä kuin viikinkejä. Vahvimmin Irlannin kulttuuriin on vaikuttanut kelttiläisyys ja sen vaikutukset näkyvät vielä tänä päivänä. Yksi tärkeimmistä kelttiläisyydestä kertovista piirteistä on iirin kieli. Se on Irlannin ensimmäinen virallinen kieli, jota opetetaan edelleen koulussa, vaikka englannin kielellä on selkeä ylivalta. Vain n. 5-10 prosentilla irlantilaisista on sujuva iirintaito.

Kelttiläisiä edeltävistä asuttajista on vähän tietoa. Erään myytin mukaan ensimmäiset Irlantiin saapujat tulivat Pohjois-Espanjasta. Itse kuulin tämän tarinan asuessani Espanjan luoteiskolkassa Galiciassa. Kun saavuin ensimmäistä kertaa Irlantiin, olin vakuuttunut siitä, että Pohjois-Espanjalla ja Irlannilla tosiaan on yhteys – se oli silminnähtävä. Luonnon vihreys, kulttuurilliset piirteet (musiikki, tanssi), jopa ihmiset. Eivät kaikki irlantilaiset ole oranssipäisiä pisamanaamoja. Aika moni on mustahiuksinen, vaikkakin kalpeakasvoinen.

Irlantilaiset rakastavat tarinoita. Maa on vahvasti myyttien, tarinoiden ja haltijoiden maa. Kuuluisin haltijaryhmä lienee leprekaunit (leipreachán / leprechauns). Irlannissa et voi välttyä kuulemasta näistä pienistä vihreisiin pukeutuneista ukkeleista. Viimeistään ne tulevat vastaan matkamuistomyymälöissä. Aaveuskomus on myös vahva ja aavemaailmaan pääsee tutustumaan osallistumalla kummitusbussiajelulle (The Dublin Ghostbuss Tour) tai kävelylle (Haunted History Ghost Tour).

Tiesitkö, ettei Irlannissa ole ollenkaan käärmeitä? Legenda kertoo, että Irlannin suojelupyhimys Pyhä Patrick karkotti käärmeet saarelta. Toinen legenda liittyy apilaan (shamrock), joka on yksi Irlannin symboleista. Kerrotaan, että Patrick opetti irlantilaisille kolminaisuusoppia apilan avulla. Pyhän Patrickin päivä (St. Patrick´s Day) on Irlannissa suuri juhlapäivä, jota vietetään 17. maaliskuuta, Pyhän Patrickin kuolinpäivänä. Nykyään juhla ei ole uskonnollinen, vaan kulttuurillinen. Vihreä on tietysti juhlan väri ja apila symboli. Dublinin kadut täyttyvät neljän päivän ajaksi vihreisiin pukeutuneista juhlijoista.

“Pyhän Patrickin päivä (St. Patrick´s Day) on Irlannissa suuri juhlapäivä, jota vietetään 17. maaliskuuta, Pyhän Patrickin kuolinpäivänä.”

Dublin on englantilaisten valloittama ja viikinkien perustama. Pitkään se olikin Irlannin ainut englanninkielinen alue. Viikinkien jälkeen Ranskan normannit valloittivat Irlannin. Maan puuttoman nummimaiseman sanotaan johtuvan normanneista, jotka hävittivät Irlannin metsät.

Perunarutosta johtuva suuri nälänhätä (1845–1852) tappoi miljoona irlantilaista ja ajoi sitä kaksinkertaisen määrän maanpakoon. Suuria määriä lähti Amerikkaan paremman elämän toivossa. Noina vuosina Irlannin väkiluku tippui puolella.

Yksi merkittävimpiä Irlannin historian tapahtumia on vuoden 1916 pääsiäiskapina, jossa noustiin brittihallintoa ja -armeijaa vastaan, ja epäonnistuttiin. Dublinin pääpostin seinillä ja pylväissä olevat luodinreiät kertovat verisestä taistelusta. Häviöstä huolimatta kapina oli alkusysäys Irlannin itsenäisyydelle. Itsenäisyyssotaa käytiin vuosina 1919-1921 ja vuonna 1922 Iso-Britannian ja Irlannin välisen sopimuksen myötä syntyi Irlannin vapaavaltio, vaikka osa maasta jäi Iso-Britannian valtaan. Virallinen nimi on sittemmin muuttunut Irlannin tasavallaksi, ja maa jakaantuu vielä nykyäänkin Irlannin tasavaltaan ja Iso-Britannian valtaan kuuluvaan Pohjois-Irlantiin.

Pohjois-Irlannissa on vuosien varrella ollut verisiäkin levottomuuksia tasavaltalaisten ja unionistien välillä, ja vaikka tilanne on rauhoittunut, väkivaltaa ilmenee ajoittain edelleen.

Irlannin historiasta voi oppia osallistumalla suositulle, opastetulle kävelyretkelle, The 1916 Rebellion Walking Tour.

© Moona Laakso

Moona Laakso

Puoli sydäntä Irlantiin jättänyt vapaa toimittaja-kirjoittaja ja luovan kirjoittamisen ja kirjallisuuden opiskelija, joka oppi juomaan Guinnessia vasta palattuaan takaisin Suomeen neljä vuotta Dublinissa asuttuaan.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *